Είναι αλήθεια ότι για το μείζον ζήτημα των απορριμμάτων -από την αποκομιδή μέχρι την τελική τους διαχείριση- απαιτείται σχεδιασμός, συντονισμός, υποδομές και εξοπλισμός. Σαφώς και η καλή λειτουργία των υπηρεσιών της εκάστοτε δημοτικής αρχής παίζει μεγάλο ρόλο. Σαφώς και η δύναμη του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Ωστόσο, αυτό όμως που απαιτείται πάνω απ’ όλα είναι η διοικητική ικανότητα, η πυγμή και η πολιτική βούληση του Δημάρχου για μια συγκροτημένη διαχείριση. Και σε αυτό τον τομέα φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο από αυτό της έλλειψης τεχνικών μέσων.  

Και δεν είναι μόνο η Αθήνα. Σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν βουνά από σκουπίδια. Είναι ελάχιστοι οι δήμοι της χώρας στους οποίους το πρόβλημα φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Γιατί δεν εξετάζουμε το φαινόμενο αυτό;  

Στους δρόμους της Αθήνας και σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπως Παγκράτι-Κυψέλη-Πατήσια–Κολωνός–Κολωνάκι-Γκύζη – Αμπελόκηποι κ.λπ., η δυσοσμία φτάνει μέχρι τον ουρανό, τα σκουπίδια εξακολουθούν να σχηματίζουν λόφους, η κατάσταση είναι αφόρητη λόγω της έντονης δυσοσμίας με τον υδράργυρο να περνά τους 43ο βαθμούς C. Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό μεγάλες ευθύνες έχει η κυβέρνηση η οποία για πολικούς λόγους εμπαίζει τους συμβασιούχους των ΟΤΑ λέγοντας ότι θα τους λύσει το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση. Όμως, σε κάθε περίπτωση η ομηρία της Αθήνας και των δημοτών της από τις κοντόφθαλμες, φοβικές και τελικά αναποτελεσματικές επιλογές του Δημάρχου γίνεται και πάλι η καθημερινότητά τους.  

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πολλές και σοβαρές. Πέρα από το αισθητικό της υπόθεσης, οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι ορατοί. Και ασφαλώς, η εικόνα που εκπέμπει η πόλη της Αθήνας στο 1,5 εκ. επισκεπτών και τουριστών στο κέντρο της Αθήνας, λειτουργεί ως ένα κακόηχο ηχείο αρνητικής δημοσιότητας ανά τον κόσμο. Ε λοιπόν, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ‘καίμε’ το πιο σημαντικό χαρτί της τουριστικής προβολής της πόλης μας.  

Ας αντιληφθούμε πλέον όλοι, ότι το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών θα λυθεί μόνο όταν αποκτήσουμε μητροπολιτική νοοτροπία διαχείρισης. Θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά –τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και σε αποτελεσματικότητα- με τη συνεργασία των Δήμων μεταξύ τους και με την εκάστοτε κυβέρνηση.  Η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο με την κοινή κατάστρωση στρατηγικής για τη α) την μεταφόρτωση των απορριμμάτων και β) για τη αποτελεσματική δημιουργία και χωροθέτηση και ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ.  

Ο Μάνος Χατζηδάκης έλεγε ότι όταν δε σε πια ενοχλεί η ασχήμια, τότε σημαίνει ότι έχει γίνει μέρος της. Σε αυτή την ασχήμια που προσφέρεται ως καθημερινότητα, οι δημότες της Αθήνας αντιδρούν. Εσείς, κύριε Δήμαρχε φαίνεται να την έχετε αποδεχτεί ως θέσφατο. Με μεμψιμοιρίες στα ΜΜΕ και δημοσιεύματα στις εφημερίδες δεν λύνεται το πρόβλημα. Είστε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της χώρας. Επιτέλους, τολμήστε, συγκρουστείτε, επιλύστε!    

-O Νικόλας Βαφειάδης είναι, Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων