Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά. Ενίοτε και συνωμοσιολογικά, στα οποία αρέσκεται ο περισσότερος κόσμος. Ένα από αυτά που κυκλοφόρησε ήταν ότι τον νόμο για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων τον απαίτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες! Προσωπικώς δεν νομίζω ότι συνέβη κάτι τέτοιο, διότι θεωρώ ανήκουστο, λ.χ., προκειμένου να ασκήσει πίεση για το θέμα αυτό η Ουάσινγκτον να μας είπε: «Αν δεν νομιμοποιήσετε τον γάμο μεταξύ του Μήτσου και του Αρτέμη, δεν πρόκειται να πάρετε τα F-35»!

Πίεση μπορεί να μην υπέστημεν από την υπερδύναμη για το αν θα έλθουν εις γάμου κοινωνίαν ο Μήτσος με τον Αρτέμη -οι οποίοι παρεμπιπτόντως έχουν έλθει εις σάρκα μίαν- αλλά η υπερδύναμη μάλλον πρωτοστατεί στην κατά πολλούς ανωμαλία. Διότι μετ’ εκπλήξεως πληροφορήθηκαν και οι Αμερικανοί πολίτες ότι ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου των Εξωτερικών των ΗΠΑ απέστειλε στις υπηρεσίες του εγκύκλιο στην οποία τονίζει το ανήκουστο, ότι το φύλο είναι κοινωνική κατασκευή. Υπό την έννοια αυτή, μάλλον κοινωνικοί λειτουργοί θα πρέπει να ξεγεννάνε τις εγκύους και όχι γιατροί.

Δεδομένου δε ότι κατά Μπλίνκεν πρόκειται περί κοινωνικής κατασκευής, θα πρέπει οι υπάλληλοι αλλά και οι διπλωματικοί να χρησιμοποιούν ουδέτερη γλώσσα ως προς το φύλο, προφανώς κατά προτίμηση να χρησιμοποιείται το άρθρο «το». Συνιστά δε η εγκύκλιος να αποφεύγονται όροι όπως «ανθρώπινο δυναμικό», «κυρίες και κύριοι», «γιος και κόρη» αλλά και «ο σύζυγος» και «η σύζυγος»!

Το λάθος της εγκυκλίου του υπουργού είναι ότι δεν λέει και με τι να αντικατασταθούν. Η στήλη και ο επιμελούμενος αυτήν θα αναλάβει πρωτοβουλία να διευκολύνει τον κ. υπουργό, κάνοντάς του συγκεκριμένες προτάσεις με τι να αντικατασταθούν οι απαγορευμένοι όροι. Λ.χ. στη θέση της φράσης «ανθρώπινο δυναμικό» μπορεί να χρησιμοποιείται η φράση «ζωικό βασίλειο». Για το «κυρίες και κύριοι» η πρέπουσα αντικατάστασή του είναι «αδελφές ψυχές και κουτσαβάκια». Για το «γιος και κόρη», τα «παιδάκια» μας, αν είναι μικρά, οι «μαντράχαλοι», αν μεγαλώσουν, ή οι «τσούπρες», όρος που μπορεί να καλύπτει και τα αγόρια, αν την «τρίζουν την όπισθεν». Το πιο δύσκολο είναι με τι μπορεί να αντικατασταθεί το «ο σύζυγος και η σύζυγος». Δυστυχώς η λύση είναι μία. Να καταργηθεί ο γάμος…

Αυτή η πολιτικώς ορθή αντίληψη, που στην ουσία είναι ανάποδη, είναι βέβαιο ότι στο μέλλον θα δημιουργήσει προβληματισμό και στους κανονικούς. Ακόμη και ο άνδρας που έχει νυμφευθεί και έχει κάνει και ένα δυο παιδιά θα πηγαίνει στη μαμά του για να ρωτήσει μήπως τυχαία του φόρεσαν, πριν χρόνια, τα παντελόνια ή θα έπρεπε να πηγαίνει στο σχολείο με ταγέρ! Και σίγουρα θα ρωτήσει τη γυναίκα του αν όντως αυτήν ξεγέννησαν ή... εκείνον!

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»