Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη μας έφερε αντιμέτωπους με τον πιο σκληρό τρόπο με μια σειρά παθογενειών για τις οποίες φέρει οριζόντιες και διαχρονικές ευθύνες το πολιτικό σύστημα.

Δεν κρυβόμαστε. Ξέρουμε ότι οι πολίτες περίμεναν πολλά από εμάς και δικαίως, γιατί δεσμευτήκαμε στους πολίτες ότι θα κάνουμε πολλά για να πάμε τη χώρα μπροστά και να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή για τους Έλληνες. Γι’ αυτό, άλλωστε, με πρώτο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναγνωρίσαμε με θάρρος, ειλικρίνεια και ευθύνη ότι δεν τα κάναμε όλα στην ώρα τους. Δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε όλες τις λογικές του παρελθόντος. Όμως, δεν μπορούμε να μηδενίσουμε όλα όσα έγιναν τα τριάμισι προηγούμενα δύσκολα χρόνια.

Θέσαμε τον πήχη ψηλά. Στο θέμα των σιδηροδρόμων, όμως, περάσαμε από κάτω. Σε πολλά άλλα, ωστόσο, φανήκαμε αντάξιοι των απαιτήσεων και της εμπιστοσύνης των Ελλήνων. Προαναγγείλαμε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για τη χώρα και τις περισσότερες από αυτές τις κάναμε πραγματικότητα και, μάλιστα, πολλές είτε νωρίτερα είτε περισσότερο σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό.

Οι μειώσεις φόρων, οι ψηφιακές συναλλαγές με φορείς του Δημοσίου, οι 270.000 νέες θέσεις εργασίας, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η απονομή των συντάξεων στην ώρα τους -αντί με αναμονή τριών ή τεσσάρων χρόνων-, η στήριξη των πολιτών στις κρίσεις, που όλοι μαζί περάσαμε, δεν αποτελούν αντίβαρο απέναντι στην οδύνη και την οργή για τα Τέμπη ούτε σφουγγάρι για να σβηστούν οι ευθύνες 20 χρόνων για την κατάντια του ΟΣΕ.

Δεν ξεκινάμε, όμως, από το μηδέν. Έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες και να πούμε πως, όπως χτίσαμε τόσα και τόσα, έτσι και τώρα θα πάρουμε τις παθογένειες, τις αδυναμίες, τις παραλείψεις και θα τις μετατρέψουμε σε μετρήσιμο έργο. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Δεν είναι ο ρόλος μας να αποδώσουμε και να επιμερίσουμε ευθύνες. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Η δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε πως όλα αυτά που χτίσαμε τα τελευταία χρόνια δεν θα γκρεμιστούν. Ότι από εδώ και πέρα, στις βάσεις που θέσαμε, θα οικοδομήσουμε ένα κράτος στο οποίο θα υπάρχει αποτελεσματική διοίκηση και έλεγχος σε κάθε κομμάτι της λειτουργίας του με λογοδοσία, ευθύνη ατομική και συλλογική, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δημόσιο λειτουργό.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/3