Αν σε κάτι έχει διακριθεί ο κ. Τσίπρας, αυτό αναµφίβολα είναι η διαστρέβλωση ιδεών και εννοιών. Τους τελευταίους µήνες όµως ο υπό προθεσµία πρωθυπουργός έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει τον εαυτό του. Και δεν υπάρχει καλύτερος όρος για να το πετύχει από τη λέξη «πρόοδος».

Να είµαστε δίκαιοι: Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν τα πήγαινε καλά µε τη σηµασία αυτής της λέξης. Ιστορικά τον χρησιµοποιούσαν για να περιγράψουν τις οπισθοδροµικές αντιλήψεις και πολιτικές τους, οι οποίες έχουν απορριφθεί σε όλη τη ∆ύση. Ετσι, «πρόοδος» για αυτούς είναι η απαρχαιωµένη δηµόσια διοίκηση, το δίκαιο των εργατοπατέρων, η προστασία επιόρκων, τα κλειστά πανεπιστήµια, τα σπασµένα µαγαζιά, τα ιδεώδη τροµοκρατών. Αυτή η αντίληψη περί «προόδου» έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του γκρεµού και τους φορείς της ένα βήµα από την επιστροφή στην πολιτική ανυποληψία. Κι όµως: Ο κ. Τσίπρας εµµένει στη διαστρέβλωση αυτή, ρίχνοντας «γέφυρα» σε παλαίµαχους πολιτικούς, οι οποίοι, πέρα από αλόγιστες παροχές, είχαν να επιδείξουν µόνο αυτοαναφορικότητα, ξύλινο λόγο και µηδενικό αποτέλεσµα - γι’ αυτό οι πολίτες τους έβαλαν στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας». Η προσχώρηση ανθρώπων που δεν έχουν να πουν τίποτα στους πολίτες δεν αξίζει ούτε το χαρτί των αφισών που η κυβέρνηση µε τις οικολογικές ευαισθησίες γέµισε την Αθήνα.

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και των ιδεολογηµάτων του, όµως, αποτελεί ταυτόχρονα µια σπουδαία ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουµε την πρόοδο στην πολιτική. Πρόοδος είναι ένα κράτος που δεν δυσκολεύει τους πολίτες, αλλά τους εγγυάται περισσότερες και ίσες ευκαιρίες. Πρόοδος είναι τα πεζοδρόµια που δεν καθιστούν άτοµα µε αναπηρία πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Πρόοδος είναι πανεπιστήµια και νοσοκοµεία χωρίς ελλείψεις. Πρόοδος είναι το αίσθηµα ασφάλειας. Πρόοδος είναι τα βιώσιµα οικονοµικά. Πρόοδος είναι η ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Πρόοδος είναι οι φίλοι και τα αδέρφια µας να επιστρέψουν στην πατρίδα. Πρόοδος είναι ο σεβασµός των δικαιωµάτων και η ειρηνική συνύπαρξη όλων.

Ολα αυτά είναι πρόοδος, όχι γιατί το λέµε εµείς στη Νέα ∆ηµοκρατία, αλλά γιατί έτσι είναι παντού στον κόσµο και γιατί αυτή την πρόοδο θέλουν οι Ελληνες. Πρόοδος είναι και κάτι άλλο: Να δείχνεις στους πολίτες τον δρόµο της αλήθειας. Είναι αυτό που δεν έκανε ποτέ ο κ. Τσίπρας και αυτό που οικοδοµεί συστηµατικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόοδος, λοιπόν, έρχεται µετά τις εκλογές και αυτή τη φορά θα είναι πραγµατική.