Ποιες παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Μάιο; Για τους λάτρεις των κλασικών έργων, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, πριν από την εμφάνισή του στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, παρουσιάζει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση τη δική του εκδοχή για το «Περιμένοντας τον Γκοντό», σε συμπαραγωγή με το Emillia Romagna Teatro.

Από τις 15/5 έως τις 19/5. «Κλικ» και στη συμπαραγωγή Ελλάδας - Τουρκίας (με το κρατικό θέατρο της γείτονος) για το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 16/5. Σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, με Ελληνίδα Ιουλιέτα και Τούρκο Ρωμαίο. Έπονται οι «Άλλες εποχές» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Παράσταση για τη διαχείριση της μνήμης, τους άλυτους λογαριασμούς μεταξύ των ζευγαριών, με δρομολογημένη πρεμιέρα στις 10/5. Το «Σ’ εσάς που με ακούτε», πάλι, «κατεβαίνει» από τη Θεσσαλονίκη με το ΚΘΒΕ στο Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Πολιτικό κείμενο της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη, από τις 11/5 έως τις 26/5. Και «Λέγε λέγε» θα δούμε τι έχει να μας πει η -αιρετική- Λένα Κιτσοπούλου από τις 15/5 στο Θέατρο Τέχνης. Μαζί με τις φωτογραφίες του Γιώργου Καπλανίδη και του Τάκη Διαμαντόπουλου, ένα βιντεοκλίπ για ένα τραγούδι του Νίκου Κυπουργού. Αν, πάλι, προτιμάμε ψυχολογικό θέατρο δωματίου και ιστορίες μυστηρίου, υπάρχει το έργο «Μάθε με να φεύγω» στο HOOD art space, η νέα παράσταση της «bijoux de kant», το πρωτότυπο και ανέκδοτο έργο του Άκη Δήμου, από τις 10/5, στο κέντρο της Αθήνας, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη.

Το Εθνικό Θέατρο θα φιλοξενεί την παράσταση «Η γραμμή του ορίζοντος» του Χρήστου Βακαλόπουλου, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παύλου, στην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών. Έργο που γράφτηκε το 1991 σε μία γλώσσα αφοριστική και αφοπλιστική, με υπονομευτικό χιούμορ και ιδιότυπο ρυθμό. Είναι και οι «Βάτραχοι» από την ομάδα Ελλήνων ακροβατών «κι όμΩς κινείται», στην πρώτη της συνεργασία με τον ηθοποιό Γιάννο Περλέγκα, για έναν διαφορετικό Αριστοφάνη, ως ένα σύγχρονο αφηγηματικό οπτικοακουστικό ντελίριο, σαν ένα escape room. Από τις 17 Μαΐου στο Θέατρο Ροές.

Το βραβευμένο έργο του Ιάκωβου Μυλωνά «Ή με μένα ή με καμία» μετά το Μέγαρο Μουσικής «μετακομίζει» από τις 10 του μηνός στο Θέατρο Αλκμήνη για περιορισμένες παραστάσεις. Όσο για τη νέα παράσταση «Πόθεν έσχες» της ομάδας «4Frontal», ανεβαίνει στο Θέατρο Βεάκη από τις 11 Μαΐου. Ακόμη ένα δείγμα σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Πορεία από τις 12 του μηνός, το έργο «Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου», που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής. Η ομάδα «Anima» και η σκηνοθέτιδα Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ανεβάζουν με ανατρεπτικό τρόπο τον «Ριχάρδο III» του Σαίξπηρ στο Σύγχρονο Θέατρο. Να βάλουμε στο πρόγραμμα και το «Κήτος» στο ιστορικό Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης από τις 17/5 για 11 παραστάσεις και το έργο «Ο Λούσιας» του Νίκου Χουλιαρά στο Θέατρο Θησείον.

Επίσης, το νέο έργο του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου με τίτλο «Το βαλς της κόκκινης βροχής» θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα στο Θέατρο ΕΚΣΤΑΝ στις 11/5 σε σκηνοθεσία Λευτέρη Λουκαδή. Οι θεατές θα νιώσουν την ιστορία δύο γυναικών που το παρελθόν και οι μνήμες τους «μαστιγώνουν» την ψυχή τους. Ερμηνεία: Ελένη Οικονομίδου, Έθελ Λουκαδή. Ο δε Γιάννης Ευθυμιάδης παρουσιάζει στο Λόφος art project ένα αδημοσίευτο έργο, το «Homo Erectus», σε μια ποιητική performance από 12/5 έως 27/5. Τέλος, στις 25/5 ο Λούκας Ταρκόφσκι έρχεται στη Στέγη με το «Rohtko», μια εικονοκλαστική παράσταση-βουτιά στο άδυτο της σύγχρονης τέχνης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή