Στην Ισπανία, η κυβέρνηση μειοψηφίας Σοσιαλιστών και Podemos ψήφισε τη νέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «μηχανισμός διαγενεακής ισότητας».

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καμία ισότητα. Η περίφημη και πολυδιαφημισμένη διάσωση των συντάξεων στηρίζεται στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Με λίγα λόγια, τη νύφη θα την πληρώσουν οι νέοι εργαζόμενοι, ενώ η αύξηση του κόστους εργασίας θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία σε απώλεια θέσεων εργασίας, αλλά και σε μείωση των μισθών των εργαζόμενων. Είναι γνωστό ότι εκεί οδηγεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Ακόμη και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει πως όταν μια επιχείρηση υποχρεώνεται να καταβάλλει περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές προσπαθεί να ισοφαρίσει με μείωση των θέσεων εργασίας. Και αυτό πλήττει τους νέους εργαζόμενους.

Είναι, επίσης, γνωστό πως με τον τρόπο αυτόν πλήττονται οι περισσότερο υψηλόμισθοι και προφανώς με περισσότερα προσόντα νέοι εργαζόμενοι, καθώς οι επιχειρήσεις θα κοιτάξουν να «βολευτούν» με εργαζόμενους που διαθέτουν λιγότερα προσόντα. Ωστόσο, Σοσιαλιστές και Podemos εξασφάλισαν τη συναίνεση των συνδικάτων, που δεν δίστασαν να θυσιάσουν τους νέους για να ισχυριστούν ότι διέσωσαν τις συντάξεις, με το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να παραμένει στα 65 χρόνια. Ο νόμος υπερψηφίστηκε από τους Σοσιαλιστές, τους Podemos και τους συνήθεις και ευκαιριακούς συμμάχους τους, καταψηφίστηκε από το Λαϊκό Κόμμα και τους Ciudadanos και τελικά πέρασε χάρη στην αποχή του Bildu (Βάσκοι εθνικιστές) και του VOX (ακροδεξιά).

Aυτό γίνεται συνήθως στην Ισπανία της δήθεν επιτυχημένης συμμαχικής κυβέρνησης! Περνάνε τους νόμους διά της αποχής, λόγω έλλειψης Δεδηλωμένης στη Βουλή! Εδώ, όμως, έχουμε και το παράδοξο της συνδρομής εκ μέρους της ακροδεξιάς, η οποία έγινε ευχαρίστως αποδεκτή από την κυβέρνηση. Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, οι βουλευτές του VOX κατακεραύνωσαν το νομοσχέδιο επειδή αδικεί τους νέους, αλλά την ώρα της ψηφοφορίας επέλεξαν την αποχή, βοηθώντας την κυβέρνηση να… ψηφίσει τον άδικο αυτό νόμο.

Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με την τερατογένεση στην πράξη;

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 10/4