Το σκηνικό για να στηθούν κάλπες στις 9 Απριλίου είχε στηθεί. Ο πρωθυπουργός, στηριζόμενος στις δημοσκοπήσεις, θεωρούσε ότι το κόμμα του θα κερδίσει άνετα τις πρώτες εκλογές και στις δεύτερες τον Μάιο θα είχε το πάνω χέρι.

Στο Μαξίμου μιλούσαν για αυτοδυναμία, αλλά το πιθανότερο ήταν να μην την πιάσει. Αλλά και οι 143-144 βουλευτές πιθανόν θα οδηγούσαν σε σχηματισμό κυβέρνησης, εάν ο Ανδρουλάκης αρνιόταν να συμπράξει. Κι αυτό, κυρίως, επειδή μία πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ πιθανόν να έπαιζε το χαρτί της συγκυβέρνησης. Το δυστύχημα στα Τέμπη, όμως, ήταν η «παράφρων μεταβλητή», που ανέτρεψε τα πάντα. Ο Μητσοτάκης είναι τυχερός στην ατυχία του, γιατί θα βρισκόταν σε πολύ πιο δυσχερή θέση εάν το δυστύχημα είχε γίνει μερικές ημέρες αργότερα. Εάν, δηλαδή, ο ίδιος είχε μιλήσει στα εγκαίνια για τους σιδηροδρόμους και βεβαίως εάν είχε ήδη προκηρύξει εκλογές για τις 9 Απριλίου.

Η προοπτική να στηθούν κάλπες στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, εκτός από πρωτοφανής, θα έχει οικονομικές παρενέργειες
Τα Τέμπη λειτούργησαν σαν «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Ενώ η κυβέρνηση είχε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να ελέγξει τις πολιτικές-εκλογικές επιπτώσεις και για τις υποκλοπές και για την ακρίβεια και για τους πλειστηριασμούς, το δυστύχημα άγγιξε ευαίσθητες χορδές της κοινής γνώμης και λειτούργησε αθροιστικά. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν συρρίκνωση του «γαλάζιου» προβαδίσματος στα όρια του στατιστικού λάθους. Το θετικό για τη ΝΔ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, όμως, επηρεάζει και τις διαθέσεις στο ΠΑΣΟΚ.

Καθιστά πολύ πιο δύσκολη την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ, ενώ αντιστρόφως διευκολύνει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Μαξίμου υποχρεώθηκε να αλλάξει τον εκλογικό σχεδιασμό του. Το επικρατέστερο σενάριο για κάλπες είναι η 21η ή η 28η Μαΐου, με τις δεύτερες εκλογές να πραγματοποιούνται στις αρχές Ιουλίου. Στο τραπέζι, όμως, υπάρχει και το ακραίο σενάριο η κυβέρνηση να κάνει τις πρώτες εκλογές αργά τον Ιούλιο, έτσι ώστε οι δεύτερες να γίνουν αρχές Σεπτεμβρίου. Το πρώτο πλεονέκτημα για τη ΝΔ μίας τέτοιας επιλογής είναι ότι απομακρύνει πολύ χρονικά τις κρίσιμες δεύτερες εκλογές και άρα υπάρχει η προσδοκία ότι θα έχει εκτονωθεί η αρνητική επίπτωση από τα Τέμπη.

Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι και τον Ιούλιο και στις αρχές Σεπτεμβρίου οι νέοι συνήθως είναι ή διακοπές ή εργάζονται στα τουριστικά θέρετρα, άρα πολλοί εξ αυτών δεν θα ψηφίσουν, γεγονός που ευνοεί τη ΝΔ, επειδή σε αυτές τις ηλικίες είναι μεσαίο κόμμα. Από την άλλη, και πολλοί ηλικιωμένοι, όπου η ΝΔ έχει μεγάλο προβάδισμα, θα είναι επίσης σε διακοπές, συνήθως στα χωριά τους. Τέλος, το τρίτο πλεονέκτημα είναι ότι στο μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που ζει από τον τουρισμό θα έχει εισρεύσει χρήμα και άρα το κλίμα θα είναι βελτιωμένο. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και ένα σοβαρότατο μειονέκτημα. Η διεξαγωγή εκλογών στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, εκτός από πρωτοφανής, θα έχει οικονομικές παρενέργειες και πιθανότατα θα προκαλέσει αντιδράσεις στο ίδιο αυτό τμήμα της κοινωνίας που ζει από τον τουρισμό. Και, βεβαίως, υπάρχουν σοβαρά θεσμικά προβλήματα. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα κάνει αυτή την επιλογή ο Μητσοτάκης.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Απογευματινή