Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αποτέλεσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόγραμμα της ΝΔ, που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό και αποδοκιμασία της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, για τα πεπραγμένα του τα τελευταία τέσσερα έτη στο τμήμα των εθνικών θεμάτων, της οικονομίας, της ασφάλειας και της καθημερινότητας. Δεδομένου μάλιστα ότι οι Ευρωεκλογές έγιναν σε χρόνο λίγων μηνών πριν τη λήξη της συνταγματικής θητείας, χωρίς να έχουν μεσολαβήσει εκλογές για τέσσερα έτη και με προεκλογική αντιπαράθεση, σε όρους εσωτερικής πολιτικής σκηνής αντιλαμβανόμαστε ότι τα αποτελέσματα προσομοιάζουν περισσότερο σε εθνικές εκλογές και όχι σε Ευρωεκλογές, με ότι σημασία έχει αυτό στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Πέρα όμως από την επιδοκιμασία της πρότασης της ΝΔ και της αποδοκιμασίας της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάστηκε και η αμετροέπεια των στελεχών της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Η αμετροέπεια μεταφράζεται στο γεγονός ότι καθόλη την κυβερνητική θητεία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται ότι δεν έκαναν κανένα λάθος και όλα έγιναν καλώς. Η αμετροέπεια αφορά στο γεγονός ότι όποιος διαμαρτυρόταν στοχοποιούταν εάν επρόκειτο για εθνικά θέματα (πχ Πρέσπες) ως φασίστας, ακροδεξιός, ενώ εάν επρόκειτο για κοινωνικά και οικονομικά θέματα ως προνομιούχος ολιγάρχης. Αμετροέπεια είναι να θεωρείς ότι έχεις το τεκμήριο της ηθικής και του αλάθητου και όλοι οι άλλοι είναι διεφθαρμένοι.

Αμετροέπεια είναι να προσπαθείς να κρύψεις τραγωδίες με νεκρούς, να παίζεις θέατρο και να επιβραβεύεις αυτούς που ευθύνονται, δίνοντας τους την ευκαιρία επανεκλογής. Αμετροέπεια είναι να θες να εξοντώσεις τους πολιτικούς σου αντιπάλους με σκηνοθετημένες διώξεις και να θες να ποδηγετήσεις την δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Αμετροέπεια είναι να μην σέβεσαι την γνώμη του ελληνικού λαού, να θες να διαχωρίσεις τους Έλληνες και να αντιμετωπίζεις την πολιτική με οπαδικούς ποδοσφαιρικούς όρους. Αμετροέπεια είναι να αμαυρώνεις προσωπικότητες ακόμη και των συγγενών των πολιτικών σου αντιπάλων. Αμετροέπεια είναι να προσπαθείς να εξαγοράσεις τους συνταξιούχους λίγο πριν τις εκλογές.

Το αποκορύφωμα της αμετροέπειας ήταν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού που άμεσα κατηγόρησε τον λαό ότι δεν κατάλαβε την πολιτική του και ψήφισε λάθος σε αντιπαράθεση με το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν ασχολήθηκε κυρίως με την νίκη αλλά με την ενότητα και το σεβασμό όσων ψήφισαν τα άλλα κόμματα. Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση καταψηφίστηκε για τα πεπραγμένα της, τους φόρους, την διάλυση της μεσαίας τάξης, την ενδοτικότητα στα εθνικά θέματα, την ανοχή στη βία και την ανομία, την προσπάθεια δημιουργίας καθεστώτος, τις παρεμβάσεις της σε δικαιοσύνη και ΜΜΕ, τα σκάνδαλά της, την ανασφάλεια, τις κωλοτούμπες, την διάλυση της παιδείας, την καθημερινότητα και το σύνολο της κυβερνητικής της πολιτικής. Η αμετροέπεια ωστόσο την οδηγεί και στην ηθική απαξίωση, ότι δεν σεβάστηκε έναν λαό που τις έδωσε πληθώρα ευκαιριών.

Είναι βέβαιο ότι οι Εθνικές εκλογές δεν είναι δεύτερο ημίχρονο. Είναι νέος αγώνας και σε αυτόν τον αγώνα μπροστά στον διχαστικό και υβριστικό λόγο των στελεχών της κυβέρνησης που ποντάρουν στην οπαδοποίηση της πολιτικής ζωής θα απαντήσουμε με την ενδυνάμωση συνθηκών για την ενότητα των Ελλήνων, την εμπέδωση της ανάγκης μείωσης των φόρων, δημιουργίας θέσεων εργασίας και ασφάλειας των πολιτών. Εύκολοι αγώνες δεν υπάρχουν, αλλά σίγουρα σε κάθε αγώνα επιλέγεις το ύφος σου και κρίνεται η αξιοπρέπεια σου.

*Ο Θάνος Πλεύρης είναι δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Αθηνών