Ηταν Οκτώβριος, πριν από 74 χρόνια, όταν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μπροστά σε πλήθος κόσμου συνέβη ένα γεγονός που μετέπειτα πήρε την ονομασία «Πείραμα της Φιλαδέλφειας». Πρωταγωνιστής στο γεγονός, που έμεινε στην Ιστορία ως ένα από τα πλέον ανεξήγητα μυστήρια του μάταιου τούτου κόσμου, ήταν ένα πολεμικό πλοίο. Το «Eldridge», που κυριολεκτικά εξαφανίστηκε μπροστά στα μάτια των έκπληκτων θεατών από το λιμάνι της Φιλαδέλφειας, ταξίδεψε 350 χιλιόμετρα μακριά, μέχρι ένα λιμάνι της Βιρτζίνια, και επανεμφανίστηκε… 18 λεπτά αργότερα, έχοντας γυρίσει από ένα ταξίδι που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα απαιτούσε περισσότερες από 24 ώρες μέχρι την επιστροφή.

Ηταν Νοέμβριος, μετά από 74 χρόνια, όταν στη Βουλή των Ελλήνων μπροστά στους βουλευτές διεξήχθη μια συζήτηση που στην εξέλιξή της πήρε τη μορφή πειράματος, που σύντομα θα ονομασθεί το «Πείραμα των βλημάτων». Πρωταγωνιστές βέβαια δεν ήταν τα βλήματα με την ευρεία έννοια του όρου, αλλά, όπως απεδείχθη, μια ολόκληρη κυβέρνηση. Τώρα, ενδεχομένως να αναρωτηθείτε ποια σχέση μπορεί να έχουν τα βλήματα με την κυβέρνηση, αλλά αυτό εναπόκειται στη φαντασία του καθενός προκειμένου να βγάλει συμπέρασμα. Αυτό, όμως, καθαυτό το γεγονός αφορά την «εξαφάνιση» κάπου 200.000 βλημάτων και μιας «αόρατης» συμφωνίας. Με δυο λόγια, η συμφωνία έκανε ένα ταξίδι μέχρι το Ριάντ, με μια στάση στο αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, όπου και υπεγράφη, αλλά μετά «εξαφανίστηκε» μαζί με τους πελάτες. Εν τω μεταξύ, οι πελάτες, εν προκειμένω οι Σαουδάραβες, είχαν συμφωνήσει για 100.000 βλήματα και οι «επιστήμονες» που διενήργησαν το «πείραμα» έβαλαν επιπλέον άλλες 200.000 βλήματα.

Ολα αυτά βέβαια δεν τα εξηγεί η θεωρία του Αϊνστάιν, πόσω μάλλον η θεωρία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προσπαθεί να μας εξηγήσει ότι η «εξαφάνιση» της συμφωνίας οφείλεται στη Μαρέβα, στη Siemens, στα Panama Papers και στα Paradise Papers. Επίσης, σε έναν Τζον Σφακιανάκη, που παρενέβη και χάλασε τη δουλειά. Προφανώς ο πρωθυπουργός δεν παρακολούθησε όλη τη διαδικασία του «πειράματος», κατά το κοινώς λεγόμενον έχασε επεισόδια. Γι’ αυτό και δεν άκουσε τίποτα για τον… τρίτο άνθρωπο. Ηθικό δίδαγμα: Ασ’ το να… Πάνο.