Το θέμα της ονομασίας της FYROM, σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτικών δυνάμεων να αναλάβουν το πολιτικό κόστος, δημιουργεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα δρομολογηθούν διεργασίες για την ανασύνταξη του πολιτικού χάρτη. Κι αυτό γιατί ανεξάρτητα της έκβασης, θετικής ή αρνητικής για το εθνικό συμφέρον, με βάση την οπτική γωνία παρατήρησης, θα διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε μια νέα θεώρηση του άξονα δεξιά - αριστερά. Τα πρώτα «συμπτώματα» είναι ορατά. Στην κυβέρνηση ο ρεαλισμός δείχνει να πηγαίνει στα… βράχια, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση πελαγοδρομεί μεταξύ… Βουκουρεστίου και συλλαλητηρίων. Προφανώς η εθνική «εκκρεμότητα» δεν θα οδηγήσει άμεσα στην επαναχάραξη των κομματικών συνόρων. Ωστόσο, θα γίνει η αφορμή να ξεκινήσει μια συζήτηση, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν οι συμμαχίες της επόμενης ημέρας, που θα αφορά τις μετατοπίσεις των κομμάτων με σημείο αναφοράς τον χώρο του κέντρου.

Όπως έχουν τα πράγματα, η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να περιχαρακώσει τον χώρο στα δεξιά της, επιχειρεί να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της, εκτιμώντας ότι υπάρχει δεξαμενή από την οποία θα αντλήσει ψήφους από τους ΑΝΕΛ και άλλα μικρά κόμματα της δεξιάς. Από την πλευρά του, το Μαξίμου -το οποίο σε πολλά θέματα παρεκκλίνει της κομματικής γραμμής-, προβλέποντας τις αναταράξεις που θα προκαλέσει το ρήγμα στη σχέση με τον κυβερνητικό του εταίρο, προσπαθεί να συμπήξει συμμαχίες χρήσιμες για το μέλλον. Το Μαξίμου θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία λόγω του Σκοπιανού θα μετακινηθεί δεξιότερα, γεγονός που σε συνδυασμό με την «ασυμφωνία χαρακτήρων» με τους ΑΝΕΛ, θα οδηγηθεί στο να εμφανιστεί προσεχώς πιο κοντά με εκείνο το κομμάτι της κεντροαριστεράς που φλερτάρει μαζί του. Εν ολίγοις, το σύνθετο της ονομασίας καθιστά πολυσύνθετο το παιχνίδι των εκλογών -ανεξάρτητα του χρόνου τέλεσής τους- που όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθεί στον χώρο του κέντρου.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της ονομασίας δεν είναι μόνο… πολυσύνθετο, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι κομματικές ηγεσίες σε λεπτούς χειρισμούς ώστε να μη διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, αλλά εκ των πραγμάτων και… erga omnes για τις όποιες πολιτικές συμπορεύσεις σχεδιάζονται με αφορμή το Σκοπιανό. Μπορεί λύση να μη βρεθεί στο θέμα του ονόματος, αλλά ύστερα από αυτήν τη διαδικασία ο πολιτικός χάρτης θα υποστεί αλλαγές.