Αν η κυρία Μπαζιάνα είχε στόχο να κάνει επίθεση φιλίας στους αριστερούς ψηφοφόρους που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή να πείσει ότι ο σύντροφός της πρωθυπουργός παραμένει πιστός αριστερός, μάλλον απέτυχε. Οι παραμορφωτικοί φακοί με τους οποίους προσέγγισε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα και μάλιστα μέσα από μια αριστερή φρασεολογία, ξεχασμένη ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, περισσότερο ενόχλησε παρά προκάλεσε κύματα συμπάθειας.

Ποια «φασιστική μπότα» καταγγέλει η κυρία Μπαζιάνα; Για τους δανειστές με τους οποίους συνεργάζεται στενά και συναγελάζεται ο σύντροφός της πρωθυπουργός και απολαμβάνει τις κοινωνικές επαφές μαζί τους και η ίδια; Τα «Ολαντρέου» και τα «μαντάμ Μέρκελ» αποτελούν μια πολύ μακρινή και τραγελαφική ανάμνηση. Ακόμη και για τον Σόιμπλε έχει καλά λόγια να πει ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατήγγειλε το παλιότερο πολιτικό προσωπικό ότι συναινούσε πρόθυμα σε όλα, «ό,τι θέλετε» έλεγε στους δανειστές. Η θλιβερή πραγματικότητα όμως είναι ότι στο βιβλίο Γκίνες θα μπορούσαν άνετα να καταχωρηθούν οι πολιτικές κυβιστήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μια κυβέρνηση της «επάρατης» δεξιάς θα είχε πέσει στους πρώτους μήνες, αν πήγαινε να περάσει τη λαίλαπα των ακραίων μέτρων που ψήφισαν οι σύντροφοι της κυρίας Μπαζιάνα και μάλιστα σε μια εποχή -στον 5ο, 6ο και 7ο χρόνο των μνημονίων- που η χώρα θα έπρεπε να βγαίνει, όπως συνέβη σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Κύπρο, αλλά οι πειραματισμοί της βαρουφακιάδας οδήγησαν στο χείλος του Grexit και σε ένα τρίτο μνημόνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε και την κυβέρνηση και την εξουσία και έστησε και στήνει ένα κομματικό κράτος ημετέρων παρά τα περί αντιθέτου που πιστεύει η σύντροφος του πρωθυπουργού. Πώς θα έρθει η «κάθαρση» που οραματίζεται με τις πρακτικές άλωσης του κράτους που ακολουθεί με συνέπεια η κυβέρνηση Τσίπρα, αναπαράγοντας τη μεγαλύτερη παθογένεια του αρρωστημένου παλαιοκομματικού μηχανισμού;

Επιχειρεί να υπερασπιστεί τον σύντροφό της πρωθυπουργό λέγοντας ότι «δεν τάχθηκε υπέρ των ισχυρών», ότι «είναι πάντα με την πλευρά των ανθρώπων του μόχθου». Τίνι τρόπω; Μειώνοντας συντάξεις; Κόβοντας το ΕΚΑΣ από την πλειονότητα των φτωχότερων συνταξιούχων; Κόβοντας ακόμη και το επίδομα θέρμανσης για τους τρεις στους τέσσερις; Κατρακυλώντας το αφορολόγητο στα 5.600 ευρώ; Τους εφοπλιστές χτυπάνε αυτά τα μέτρα; Επίσης, ποια ελίτ πολέμησε τον Αλέξη Τσίπρα αλήθεια; Αυτή με την οποία κάνει οικογενειακώς διακοπές; Αυτήν που λέει για τους κρίσιμους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ «πόσο καλοί είναι»;

Για όσους μοιράστηκαν μαζί «την κοινή αγωνία, την κοινή προσδοκία, το κοινό όνειρο» η κυρία Μπαζιάνα είπε ότι «ο πόλεμος έχει πολλές μάχες», «τίποτα δεν έχει τελειώσει». Μόνο που πολλά είναι ήδη δρομολογημένα με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο για την επόμενη πενταετία, με τα μέτρα και τα υψηλά πλεόνασματα που ήδη έχουν ψηφιστεί, αλλά και με κραυγαλέες αποφάσεις όπως είναι το υπερταμείο, όπου πέρασε για 99 χρόνια όλη η δημόσια περιουσία και στο οποίο οι επικεφαλής δεν μιλούν ελληνικά!

Η κυρία Μπαζιάνα παραβίασε ένα ακόμη political correct. Άφησε αιχμές για μια άλλη πρώτη κυρία, τη σύζυγο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί αυτό. «Ο κόσμος των παραδείσιων τόπων που αναφέρεστε ανήκει σε διαφορετικό από εμένα αξιακό σύστημα» δήλωσε, παίρνοντας ευθέως θέση στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντίθετα, η κυρία Γκραμπόφσκι έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι θα διαφωνούσε δημόσια με τον σύζυγό της, «αν εφάρμοζε πολιτικές ανθρωποφαγίας σε βάρος των συζύγων των πολιτικών αντιπάλων του».

Το άλλο ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι πώς ο αξιακός κώδικας της κυρίας Μπαζιάνα αποδέχεται πρωτοκλασάτοι υπουργοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Τσακαλώτος και λοιποί) να έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό σε οίκους που η αριστερά εξωβέλιζε στα τάρταρα (Black Rock, Goldman Sacks κ.λπ.), ενώ την ίδια ώρα καλούσαν τους πολίτες να βγάλουν τις πενιχρές οικονομίες τους από τα σεντούκια για να στηρίξουν τις τράπεζες!

Έμμεσα επιχειρήθηκε και μια άλλη αντιδιαστολή με όσους σπούδασαν στο Χάρβαρντ - και η κυρία Γκραμπόφσκι. Η κυρία Μπαζιάνα τόνισε ότι μεγάλωσε σε ένα αριστερό σπίτι όπου μεταξύ άλλων έμαθε ότι έπρεπε να είναι «καλή μαθήτρια που θα σπουδάσει και θα είναι καλή στο δημόσιο πανεπιστήμιο». Η ίδια, όμως, επέλεξε για τα παιδιά της να πάνε σε έναν από τους πιο ακριβούς παιδικούς σταθμούς και στη συνέχεια σε ένα επίσης ακριβό ιδιωτικό σχολείο, τη στιγμή που στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η ρητορική κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ. Το λαϊκίστικο θα ήταν η κυρία Μπαζιάνα να μην επέλεγε την καλύτερη παιδεία για τα παιδιά της λόγω αριστεροσύνης. Απλώς η αντίφαση μεταξύ της ιδεολογίας που αφορά τους άλλους και της πράξης που αφορά εμάς εμπεριέχει πολλές δόσεις υποκρισίας.

Σε ερωτήσεις της εξαιρετικής δημοσιογράφου και καλής συναδέλφου Έφης Μαρίνου της «Εφημερίδας των Συντακτών» που δεν είχε απαντήσεις η κυρία Μπαζιάνα έλεγε «ρωτήστε τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς», η ίδια είναι απλή πολίτης...

Σε ένα πάντως είχε απόλυτο δίκιο η σύντροφος του Αλέξη Τσίπρα. Ότι πολλοί περίμεναν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτός ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός, θα ήταν παρένθεση. Όντως δεν ήταν! Μόνο που όσοι το έλεγαν αυτό δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ματώσει μύτη θα προχωρούσε σε τέτοιες μεταλλάξεις που θα έρχονταν σε ευθεία σύγκρουση με την αριστερή συνείδησή του και ότι από την άλλη η λαϊκή δεξιά του Πάνου Καμμένου από το «στα τέσσερα» που φώναζε στη Βουλή για την κυβέρνηση Σαμαρά, θα έπεφτε μαζί με τους αριστερούς εταίρους στα... πέντε.