Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ είπε μια μεγάλη αλήθεια, ότι «με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και φυσικά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο σχεδόν όλα έγιναν ευκολότερα». Αναγνώρισε ότι μετά το «ουάου» που άκουσε δια στόματος του Γιάνη (μ´ ένα νι) Βαρουφάκη, μπροστά στις κάμερες στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στις αρχές 2015 και τις υπερμεγέθεις μπαρούφες που τότε πίστευε και ο Τσίπρας, η κυβέρνηση μετατοπίστηκε στο «ναι σε όλα».

Στην ουσία ο Ντάιζελμπλουμ έδωσε από την πλευρά των δανειστών μια παρεμφερή διάσταση από αυτήν που παραδέχθηκε πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης, ότι, δηλαδή, οι δανειστές που έριξαν τον Αντώνη Σαμαρά, είναι αυτοί που στηρίζουν σήμερα την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ταυτίστηκε με την μεγαλύτερη πολιτική κυβίστηση της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Το ξύπνημα του Τσίπρα από τον λήθαργο των φαντασιώσεων ότι θα χόρευαν οι Ευρωπαίοι και οι αγορές στα νταούλια που θα χτυπούσε ο ίδιος, έσωσε τη χώρα από την ανείπωτη τραγωδία του grexit. Την δέσμευσε, όμως, με ένα τρίτο μνημόνιο 86 δις ευρώ όταν το Νοέμβριο του 2014 μόνον ο Σόιμπλε μιλούσε για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης κι αυτό δεν ξεπερνούσε τα 20 δις. Επιπλέον οι πολίτες υποβλήθηκαν σε μια πολυετή αιματηρή αφαίμαξη μέσω της εξαντλητικής φορολογίας.

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Δευτέρα αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση του ισχυρισμού του Ντάιζελμπλουμ. Ολα έγιναν ευκολότερα για τους δανειστές και δυσκολότερα για τους εργαζόμενους. Τη ρύθμιση για την απεργία πήγε να τη φέρει πρώτη η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αλλά δεν τα κατάφερε να την περάσει γιατί υπήρχαν αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ. Οι πρόθυμοι αριστεροί αφού εκτονώθηκαν λεκτικά στις κομματικές συνάξεις είναι έτοιμοι να την ψηφίσουν. Η κυρία Αχτσιόγλου απεδείχθη ...Κομανέτσι από την ευλυγισία που έχει επιδείξει στα εργασιακά δικαιώματα. Την υπογραφή του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ έχει και η «καζινοποίηση» της χώρας σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποιούσε ο ίδιος πριν την μετάλλαξη του. Ο κ.Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι η απόφαση για δημιουργία καζίνο στην Κρήτη πάρθηκε από το 1994, αλλά βέβαια ουδείς σοσιαλιστής ή δεξιός την υλοποίησε!

Πάντα στην ιστορία υπάρχουν οι «χρήσιμοι ηλίθιοι». Το θέμα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου, όταν το «ναι σε όλα» στη Βουλή δεν θα αρκεί για να αρχίσει η χώρα να δανείζεται από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια, η οικονομία να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική.

Ας μην λέει ο Κ.Τσακαλώτος ότι δεν λένε «φούμαρα». Και έλεγαν και συνεχίζουν να λένε πολλά φούμαρα: για success story, για καθαρή έξοδο στις αγορές κλπ. Επειδή έχουν ερωτευτεί την εξουσία και σκοπεύουν να μείνουν όσο τους παίρνει, καλόν είναι να μη λένε μόνο λόγια και να ψηφίζουν ότι τους φέρνουν, αλλά να κάνουν και πράξεις. Γιατί αν βάλουν στο αυτόματο το πλοίο θα ξαναπέσει στα βράχια.