Με ηλίθιο ρεαλισμό μερικοί το επισημαίνουν με εφιαλτικό κυνισμό η Ευρώπη δεν μαθαίνει από την ανικανότητά της. Συμβιβάστηκε πλήρως με τη διαπίστωση πως η λύση για το Προσφυγικό εξαρτάται πλήρως από την Τουρκία και η Μέρκελ ανακουφισμένη δήλωσε ότι οι «27» οφείλουν να γίνουν 27+1. Δηλαδή 28.

Η Τουρκία, κατά σαφή τρόπο, αναγνωρίζεται ως «Υψηλή Πύλη», ξεσηκώνοντας πληθώρα ερωτημάτων για όλα αυτά που αποφασίζουν εν κρυπτώ με τον Ερντογάν οι ηγέτες της Ευρώπης. Η Ε.Ε. δεν ήξερε, δεν μπόρεσε, τελικά δεν θέλησε και υπέκυψε κάτω από το βάρος των απειλών του Ερντογάν. Ανίκανη να υλοποιήσει μια κοινή πολιτική για την κρίση των προσφύγων. Τουλάχι στον εμείς οφείλουμε επιτέλους να το παραδεχθούμε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιλέξει στρατηγικό διαχειριστή για το κρίσιμο πρόβλημα προσφύγων και μεταναστών ανάλογης αξίας και ικανοτήτων του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Γνωρίζοντας, άλλωστε, πολύ καλά ότι οι αποφάσεις για την Ε.Ε. δεν λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, αλλά στο Βερολίνο (άντε, λίγο και στο Παρίσι), ο Ερντογάν ξεδίπλωσε τη δική του προσωπική στρατηγική ως «ηγέτης» διαπραγματευόμενος με «ηγέτες». Ετσι, παράλληλα με τη θεσμική συζήτηση με την Ε.Ε. στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του Μαρτίου, δρομολόγησε και έναν άλλον κύκλο συνομιλιών, απευθείας με αυτούς που αποφασίζουν για την Ευρώπη... Τον Μακρόν και, κυρίως, τη Μέρκελ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, η Ε.Ε. επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και έχουν δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και κράτησε ανοιχτό τον διάλογο με τον Τούρκο πρόεδρο, αναθέτοντας σε επιτροπή την εξέταση των ενστάσεων Ερντογάν σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. Τουρκίας για το Μεταναστευτικό. Με τη σύσταση αυτής της επιτρο πής, χωρίς να κάνει βήμα πίσω, ο Ερντογάν κέρδισε, εκτός από την «επικαιροποίηση» των ποσών, περισσότερα χρήματα δηλαδή, και χρόνο.
«Ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο Τούρκος πρόεδρος και η Ε.Ε. θα πρέπει τώρα να πληρώσει», επισημαίνει η πανίσχυρη «Die Welt», με τίτλο: «Τα θύματα της σκηνοθετημένης από τον Ερντογάν στον Εβρο προσφυγικής κρίσης». Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Μέσα σε λίγες ημέρες περίπου 20.000 άνθρωποι ήρθαν στα σύνορα. Τούρκοι στρατιώτες τούς διέθεσαν βάρκες και έριξαν ακόμα και δακρυγόνα σε Ελληνες στρατιώτες. Κι αν κάποιος πρόσφυγας, αποκαμωμένος από την προσπάθεια, αποτύγχανε να περάσει κολυμπώντας τον Εβρο, Τούρκοι στρατιώτες τον πίεζαν να ξαναπροσπαθήσει. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι ίδιοι στρατιώτες μετέφεραν τους πρόσφυγες πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Η σκηνοθετημένη προσφυγική κρίση στα σύνορα με την Ε.Ε. έχει τελειώσει», γράφει με ανακούφιση. «Διότι ο πρόεδρος Ερντογάν πήρε αυτά που ήθελε. Περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε. για πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία».

Αλλά η παράσταση έχει συνέχεια: «Η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της βάσει της πρόσφατης Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου. Χάρη σε αυτό, οι παράνομες είσοδοι μεταναστών στην Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 92%. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει εκπληρώσει τις ευθύνες της», καταγγέλλει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα της Ελλάδας κατά των μεταναστών» και «διαστρέβλωση της πραγματικότητας».

«Οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου, χρησιμοποιώντας την πανδημία του COVID19 ως δικαιολογία, αποτελούν ισχυρισμούς που διατυπώνονται με κίνητρο να καλυφθούν τα εγκλήματα της Ελλάδας εναντίον αιτούντων άσυλο, με στόχο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας», αναφέρει η ανακοίνωση. Ετσι, προετοιμάζεται από τον Ερντογάν για πολλοστή φορά η κοινή γνώμη της Τουρκίας και της Ευρώπης εναντίον μας.
Την ίδια ώρα, ενώ η Ελλάδα παλεύει με τη μάστιγα του κοροναϊού, εμφανίστηκαν ελληνικά δημοσιεύματα για νέα απόπειρα της Τουρκίας να πλήξει τη χώρα μας με καραβιές προσφύγων προσβεβλημένων από τον κοροναϊό, που προτίθεται να στείλει στα ελληνικά νησιά ο Ερντογάν.