Ήταν αυτή η επίσημη επίσκεψη στη σπουδαία χώρα που λέγεται Ιράν με τη Μαρίτα και τον αείμνηστο Μίνω Ζομπανάκη. Και ήταν εκείνη η στιγμή, στην πτήση από το Ισφαχάν στην Τεχεράνη, όταν εισήλθε στο αεροπλάνο, με τους «Financial Times» υπό μάλης, ένας εξαιρετικός αμερικανοτραφής επιστήμονας, ο «εγκέφαλος» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, πολιτισμένος και ευγενέστατος, με περισσό σεβασμό για τη χώρα μας. Χάρη στην τολμηρή κίνηση της Μαρίτας, αφού αγνόησε όλα τα μέτρα ασφαλείας, προσέγγισε με τη δημοσιογραφική ταυτότητα τον σπουδαίο επιστήμονα. Και όταν φθάσαμε στην Τεχεράνη, ζήσαμε μια υψηλού επιπέδου φιλοξενία και ανταλλαγή απόψεων του επιστήμονα με τον πολυαγαπημένο μου Μίνω (ο σπουδαιότερος Ελληνας οικονομολόγος / τραπεζίτης, που διέπρεψε στην οικουμένη).

Αυτός είναι και ο προσωπικός λόγος που με συγκλόνισε η εκτέλεσή του στο Absard του Ιράν. Καθώς οι εκτελέσεις της ισραηλινής Μοσάντ, της τουρκικής MIT και λοιπών αμερικανο-ρωσικών ευαγών ιδρυμάτων... είναι κοινός τόπος. Σύμφωνα με τον ορισμό του ΟΗΕ, ο Fakhrizadeh-Mahabadi ήταν ανώτερος επιστήμονας του υπουργείου Αμυνας, των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Φυσικής (PHRC). Ο ΟΗΕ ζήτησε να του πάρει συνέντευξη για τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν κατά την περίοδο που ήταν επικεφαλής, αλλά είχε αρνηθεί. Αρκετοί επιστήμονες εμπλεκόμενοι με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας έχουν δολοφονηθεί στο Ιράν. Πάντως, ουδείς στο Ισραήλ παραδέχεται, ούτε «off the record», ότι η χώρα ευθύνεται για τη δολοφονία, όμως οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει τη σφραγίδα της Μοσάντ. Σύμφωνα με τους «Sunday Times», το παρακλάδι της Μοσάντ, η Kidon (που εδρεύει στο εξωτερικό), εκτέλεσε τον Φαχριζαντέχ. Τον Μάιο του 2018, ο Νετανιάχου κατήγγειλε τον δολοφονηθέντα επιστήμονα ως τον μυστικό επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η συγκλονιστική εκτέλεση του Φαχριζαντέχ ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Να επισημανθεί ότι μόλις ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον κολλητό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέλαβαν «να κόψουν το κεφάλι του φιδιού», δηλαδή το καθεστώς της Τεχεράνης.Με αυτόν τον στόχο υλοποιήθηκε η αποδόμηση της προσέγγισης ΗΠΑ - Τεχεράνης και διαλύθηκε η συμφωνίαορόσημο του Ομπάμα του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν. Επίσης, στο πλαίσιο εντάχθηκε ο διπλωματικός και εμπορικός εξοστρακισμός του Κατάρ, που σχεδόν μόνο του μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου προσπάθησε να διατηρήσει την καλή σχέση του με το Ιράν. Και τελικά, για να επιβιώσει το Κατάρ, έπεσε στην αγκαλιά του Ερντογάν. Απλώς να θυμίσω ότι η Συμφωνία της Βιέννης το καλοκαίρι του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ήταν προϊόν μιας πελώριας διπλωματικής νίκης του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς μεταξύ των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και του Ιράν, η Συμφωνία της Βιέννης αφαίρεσε μία από τις πιο επικίνδυνες εστίες έντασης και μελλοντικών πολέμων στην ηφαιστειακή ζώνη της Μέσης Ανατολής. Αλλά αυτό δεν του συγχωρέθηκε. Αμέσως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε τη Συμφωνία της Βιέννης «μια από τις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας» και γενικώς Ισραηλινοί πολιτικοί και αναλυτές έφτασαν στο σημείο να κάνουν συγκρίσεις με τη Συμφωνία του Μονάχου, που παρέδωσε την Τσεχοσλοβακία στον Χίτλερ.

Τα ερείπια, εσωτερικά και εξωτερικά, που αφήνει ο Ντόναλντ Τραμπ καλείται να αντιμετωπίσει ο Μπάιντεν. Το πώς είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει οι πάντες να το δουν με μεγάλη σύνεση και ψυχραιμία, δεδομένου ότι Ερντογάν και Νετανιάχου έχουν σαλτάρει. Εν τω μεταξύ, ο ισλαμικός κόσμος βρίσκεται σε αξιοθρήνητη κατάσταση, κακοδιοίκηση και διάσπαση. Από τη χαοτική Λιβύη έως το ανομικό Κέρας της Αφρικής, την άρρωστη Υεμένη και τον εφιάλτη του ISIS, που ψυχορραγεί ακόμη, μόνο την εντολή της «υπακοής» δεν τηρούν. Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ευρώπη και την Ελλάδα; Οι απελπισμένοι πρόσφυγες ή οι τζιχαντιστές δολοφόνοι θα επανεμφανίζονται βίαια στο ευρωπαϊκό προσκήνιο. Αυτά.