Το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας είναι ιδιαίτερα δυσεπίλυτο, γεγονός που μάλλον δεν αντιλαμβάνεται ούτε η κυβέρνηση ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τη συνεχή πολυλογία για «ανάπτυξη». Η χώρα είναι σε στασιμότητα και η μηχανή της ανάπτυξης και της κεφαλαιακής συσσώρευσης δεν δουλεύει.

Η κατάσταση αυτή είναι προϊόν των μνημονιακών πολιτικών με το εφαρμοσθέν εγκληματικό δόγμα της «εσωτερικής υποτίμησης», οι οποίες σταθεροποίησαν τα ελλείμματα με κάθετη πτώση μισθών, τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και βαρύτατη φορολογία. Δεν έφεραν, όμως, αλλαγή στην προβληματική δομή της ελληνικής οικονομίας, παρά τις «μεταρρυθμίσεις», την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το τραπεζικό σύστημα είναι υπερσυγκεντρωμένο, με προβληματικά δάνεια περίπου 50% του ενεργητικού και παράλληλη έλλειψη ρευστότητας. Το δημόσιο χρέος είναι κοντά στο 180% του ΑΕΠ και μη βιώσιμο. Τέλος, η τεράστια ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί έχουν οδηγήσει σε μαζική απώλεια εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού της τάξης των 500.000 ανθρώπων.

Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η πρόταση για υγιή ανάπτυξη του σπουδαίου και έμπειρου τραπεζίτη/ οικονομολόγου Μιχάλη Σάλλα, ιδρυτή και πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, νυν προέδρου του Lyktos Group, στρατηγικού επενδυτή στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, που τον παρακολουθώ αδιαλείπτως επί 30 ολόκληρα χρόνια από την αρθρογραφία μου στην «Οικονομική Καθημερινή» και σήμερα στα «Παραπολιτικά», είναι υψίστης σημασίας και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους ιθύνοντες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην καίριας σημασίας ανάλυσή του 2.500 λέξεων, στην ελληνική έκδοση της έγκριτης επιθεώρησης «Foreign Affairs», ο εξαιρετικός τραπεζίτης δεν περιορίζεται σε γενικές παρατηρήσεις ή ευχολόγια. Προχωρά σε θέσεις και προτάσεις για επτά ξεχωριστούς τομείς, οι οποίοι είναι καθοριστικοί για να μπει η Ελλάδα σε έναν ενάρετο κύκλο υγιούς ανάπτυξης.

Έτσι, ουσιαστικά παραθέτει έναν οδηγό για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα την επόμενη ημέρα. Ο κ. Σάλλας δηλώνει στην ανάλυσή του με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και η επόμενη ημέρα: Πώς θα επιστρέψει η Ελλάδα στην υγιή ανάπτυξη» ότι η έξοδος από το τρίτο μνημόνιο μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής για τη χώρα μας και να θέσει σε τροχιά ανάπτυξης την ελληνική οικονομία.

Μετά τη σκληρή περίοδο της ύφεσης και τα χρόνια της σταθεροποίησης που ακολούθησαν, θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, η οποία, δυστυχώς, συναντά την ανόητη αντίσταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

«Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, μια χρησιμοποίηση της προληπτικής γραμμής θα σήμανε ένα νέο σκληρό μνημόνιο, νέα μέτρα, επιβολή καινούργιων περιορισμών, που δύσκολα θα δεχθεί η κοινωνία, η οποία έχει κουραστεί από περίπου 10 χρόνια μνημονίων, και ακόμα πιο δύσκολα θα διαχειριστούν την κατάσταση οι πολιτικοί. Αλλωστε, έχουν ήδη αναληφθεί δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως η δημοσιονομική εξυγίανση, η διατήρηση των πλεονασμάτων, οι ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.», επισημαίνει.

Και εξηγεί: «Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, βασική προϋπόθεση είναι το ΑΕΠ της χώρας να κινείται με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% κατά μέσο όρο ετησίως για τα επόμενα χρόνια και μια αποτελεσματική διαχείριση που θα φροντίζει τη διαμόρφωση των απαραίτητων δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Σε αυτήν τη συγκυρία πρέπει να λύσουμε και τον γόρδιο δεσμό των "κόκκινων" δανείων, των ΝPLs, που φρενάρουν την πιστωτική επέκταση και, συνεπώς, την ανάπτυξη. Πρέπει να δώσουμε τώρα τη λύση για να απεγκλωβιστεί το τραπεζικό σύστημα και να επανέλθει στον πραγματικό του ρόλο στην οικονομία. Το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη: Πώς θα ανακάμψει το ταχύτερο δυνατόν η οικονομία και πώς θα εισέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης». Σε ευχαριστούμε, Μιχάλη Σάλλα...