Επομένως, με βάση τη συλλογιστική τους, περί το 60% με 70% των Ελλήνων που δεν θέλουν τη λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία της ακατονόμαστης γείτονος ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία! Ομολογώ ότι με τόσους πολλούς ακροδεξιούς, εθνικιστές, γραφικούς, φασίστες να ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, πρόκειται για μια χώρα στην οποία δεν θα ήθελε ουδείς δημοκράτης και πολιτισμένος πολίτης να ζει.

Προφανώς και υπάρχουν φασιστίζοντες εθνικιστές και γραφικοί (υπαρκτά και τα δύο χαρακτηριστικά), αλλά θεωρώ ότι η πλειονότητα των πολιτών ανήκει στο πατριωτικό τόξο, δείχνοντας πηγαία και άδολη ευαισθησία για το όνομα Μακεδονία. Κυρίως, είναι απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό και επικίνδυνο να καταδικάζεται η πλειονότητα των πολιτών, και δη η ακαθοδήγητη από τα κόμματα. Δεν είναι δυνατόν, δηλαδή, να αντιμετωπίζεται ο λαός αλά καρτ και όπως βολεύει τις εκάστοτε ύπουλες στοχεύσεις του καθενός.

Από το ΕΛΙΑΜΕΠ και την «Καθημερινή» έως την κυβέρνηση Τσίπρα/ Κοτζιά, θεωρείται ευκαιρία η στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με την ΠΓΔΜ και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Αυτή η στοχοθεσία περιλαμβάνει την απαλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από ένα πρόβλημα, μέσω ενός συμβιβασμού που θα κατοχυρώνει τα ελληνικά ζωτικά συμφέροντα, την προσωπική υστεροφημία, αλλά και, όπως διαφάνηκε, τη διεμβόλιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές.

Οι δύο πρώτοι στόχοι θεμιτοί, ο τρίτος εξαιρετικά προβληματικός, καθώς μπορεί να έχει υψηλό κόστος για τα εθνικά συμφέροντα. Αυτή η εσωτερική διάσταση του μέχρι τώρα χειρισμού του ονοματολογικού εξηγεί, χωρίς ωστόσο να δικαιολογεί πλήρως, την αμήχανη στάση της Νέας Δημοκρατίας», επισημαίνει το ΕΛΙΑΜΕΠ! Και προειδοποιεί ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θ. Π. Ντόκος: «Αλλά τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται υπό το βάρος των κατηγοριών ότι “ξεπουλάει” τα εθνικά συμφέροντα.

Εχοντας επιτρέψει να καλλιεργηθούν όχι μόνοn υψηλές, αλλά και σε μεγάλο βαθμό ανεδαφικές προσδοκίες, και έχοντας παίξει επί χρόνια το χαρτί των “Γερμανοτσολιάδων” και του ξεπουλημένου πολιτικού κόσμου που υποκύπτει εύκολα σε ξένες πιέσεις, αντιλαμβάνεται τώρα ότι το τέρας του Φρανκενστάιν που δημιούργησε δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί.

Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί η βασική στοχοθεσία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: μια αλλαγή του γεωπολιτικού σκηνικού με το κλείσιμο δύο ήσσονος σημασίας ανοικτών μετώπων στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας (με την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων με ΠΓΔΜ και Αλβανία), τον περιορισμό της τουρκικής επιρροής και τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη διεκδίκηση ηγετικού οικονομικού και πολιτικού ρόλου στη βαλκανική μας ενδοχώρα, και ταυτόχρονα συσσώρευση διπλωματικού κεφαλαίου και επικέντρωση προσπαθειών στη διαχείριση της μοναδικής ουσιαστικής πρόκλησης για την ελληνική ασφάλεια, της εξ Ανατολών προερχομένης».

Οντως, ο ελληνικός λαός πολλές φορές στο παρελθόν παρασύρθηκε από τον μαξιμαλισμό του, αφήνοντας να χαθούν μεγάλες ευκαιρίες. «Από την άλλη, ορθά η κυβέρνηση επιδιώκει τη λύση μίας εθνικής εκκρεμότητας που μας αποστερεί διπλωματικό κεφάλαιο και επιρροή σε μία περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος και εξίσου σωστά δεν επιθυμεί να εμφανιστεί αδιάλλακτη, διότι, αν ακολουθήσει ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, διόλου δεν αποκλείεται η διεθνής πίεση να αυξηθεί προς το μέρος μας, επισκιάζοντας τις καλές σχέσεις με παραδοσιακούς συμμάχους, ενδεχομένως υποχρεώνοντάς μας να λάβουμε αποφάσεις υπό πίεση κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει σήμερα», επισημαίνει και ο δρ Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Κατόπιν όλων των παραπάνω βαρυσήμαντων απόψεων, ανησυχώ μήπως όλοι εμείς -οι πολλοίανήκουμε στους «stupid». Αλλά η πανουργία της Ιστορίας δείχνει το πόσο επικίνδυνα συμπλέουν -ξανά και ξανάη ακαδημαϊκή ελίτ του νεοταξικού ρεαλισμού της χώρας με πολιτικούς πρόθυμους για όλα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους Τσίπρα/ Κοτζιά, ...μόνο που εσύ, «stupid», δεν το κατανοείς και ετοιμάζεσαι να ξεχυθείς στα συλλαλητήρια της ερχόμενης Τετάρτης.