Αυτοδιοικητικές εκλογές 2002: Όταν Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη βάφτηκαν «μπλε» και η Φώφη «ισοπέδωσε» το τζιπ του Τζαννετάκου
Δύο χρόνια μετά το εκλογικό θρίλερ του 2000, όταν η Ελλάδα κοιμήθηκε με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ξύπνησε με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη, διενεργήθηκαν στη χώρα οι αυτοδιοικητικές εκλογές, στις 13 Οκτωβρίου του 2002.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε μάχη εντυπώσεων για την ανάδειξη εκπροσώπων στις υπερνομαρχίες, σε 54 νομούς και σε περισσότερους από 1.030 δήμους και κοινότητες της ελληνικής επικράτειας, ενώ για πολλούς οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκλήφθηκαν ως πρόκριμα για την επικείμενη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών του 2004.
Για πρώτη φορά μετά την τριπλή επικράτηση των στηριχθέντων από τη Νέα Δημοκρατία υποψηφίων στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας το 1986, όπου στους δήμους Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης εξελέγησαν οι Μιλτιάδης Έβερτ, Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Σωτήρης Κούβελας, το τότε κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πέτυχε και πάλι το τρία στα τρία στους μητροπολιτικούς δήμους.
Συγκεκριμένα στον δήμο της πρωτεύουσας η Ντόρα Μπακογιάννη διαδέχθηκε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στον δημαρχιακό θώκο, κερδίζοντας τον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή.
Ειδικότερα, η Ντόρα Μπακογιάννη αναδείχθηκε νικήτρια με 160.425 ψήφους έναντι 87.920 ψήφων του Χρήστου Παπουτσή . Ο Γιάννης Δημαράς με την υποστήριξη του ΔΗΚΚΙ κατατάχθηκε τρίτος με 37.602 ψήφους, ο υποψήφιος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής ήρθε τέταρτος με 20.305 ψήφους, ενώ πέμπτος αναδείχθηκε ο Φώτης Κουβέλης με τη στήριξη του Συνασπισμού με 19.996 ψήφους.
«Γαλάζια» βάφτηκε η Θεσσαλονίκη καθώς δήμαρχος αναδείχθηκε από τον πρώτο γύρο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος με 95.701 ψήφους και ποσοστό 54,20%. Δεύτερος αναδείχθηκε ο Σπύρος Βούγιας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και ακολούθησαν ο Αγάπιος Σαχίνης (ΚΚΕ) και ο Τάσος Κουράκης (ΣΥΝ).
Στη μάχη της νομαρχίας Θεσσαλονίκης νίκη κατέγραψε ο επίσης στηριχθείς από τη Νέα Δημοκρατία, Παναγιώτης Ψωμιάδης έναντι του Γρηγόρη Χατζησάββα.
Στο Λιμάνι ο «γαλάζιος» Χρήστος Αγραπίδης επανεξελέγη δήμαρχος Πειραιά με 58.554 ψήφους (53.417 στον α’ γύρο), αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Μανώλη Μπεντενιώτη του ΠΑΣΟΚ.
Ο Θεόδωρος Δρίτσας του Συνασπισμού αναδείχθηκε τρίτος, ο Κωνσταντίνος Τζατζάνης του ΚΚΕ τέταρτος.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η εκλογική μάχη για την υπερνομαρχία Αθήνας – Πειραιά, με αντιπάλους τη νυν πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και τον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Τζαννετάκο.
Η έκβαση της μονομαχίας ανέδειξε νικήτρια την κ. Γεννηματά με 818.083 ψήφους στον δεύτερο γύρο έναντι 635.814 και ποσοστό 43,7% που κατέγραψε ο γαλάζιος Τζαννετάκος.
Ωστόσο από τα highlighst της μονομαχίας Φώφης – Τζαννετάκου έμεινε στην ιστορία το προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογική αναμέτρηση στην υπερνομαρχία, το οποίο σήκωσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Ρηγίλλης.
Το διαφημιστικό προβάλλει έναν νέο, που βλέπει ένα μικρό Φίατ και σκέφτεται ότι είναι «ικανή, ευγενική και νέα» η κ. Φώφη Γεννηματά. Ταυτόχρονα αναλογίζεται το μέγεθος των δυσκολιών και των προβλημάτων που συνεπάγεται το αξίωμα του υπερνομάρχη. Ώσπου εμφανίζεται ένα τεράστιο τζιπ και διπλοπαρκάρει δίπλα στο Φίατ.
Κι αμέσως ο συνειρμός που έρχεται στον νέο είναι ότι «Εδώ χρειάζεται Τζαννετάκος!»