Εννέα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα χωρίς τη Μαρίκα Μητσοτάκη. 

Τη γυναίκα που στάθηκε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για σχεδόν 60 χρόνια, ανέθρεψε τέσσερα παιδιά, δεκατρία εγγόνια, πέντε δισέγγονα και έχει συνδέσει το όνομά της με σημαντικές στιγμές στην ιστορία του τόπου.

Η μητέρα του σημερινού πρωθυπουργού είχε καταφέρει να γίνει αγαπητή και να κερδίσει ακόμη και τους πιο φανατικούς της εχθρούς με το μοναδικό άμεσο και αυθόρμητο χαρακτήρα της και φυσικά τις μαγειρικές της ικανότητες, που έγραψαν μέχρι και πολιτική ιστορία.
ixmpramramks-laoaia-le-ra-eggimha-rkss-iakkiaaoh-rks-1985-pra-yamhs_17_0

Η γνωριμία το φλερτ και ο γάμος

Με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη γνωρίστηκαν τυχαία, μέσα στο κεντρικό ασανσέρ του ΝΙΜΤΣ, όπου η Μαρίκα Γιαννούκου τότε είχε λογομαχήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επειδή δεν άφηνε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα.

Επισήμως συστήθηκαν από τον Παύλο Βαρδινογιάννη, ο οποίος ήταν Κρητικός και συνεργάτης του Σοφοκλή Βενιζέλου και από τότε ξεκίνησαν οι κοινές συναντήσεις και έξοδοι.

Η Μαρίκα προερχόταν από μία αστική εύπορη οικογένεια εμποροβιομηχάνων, ενώ σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής, η ίδια ήταν εκρηκτικός χαρακτήρας και πολύ πρόσχαρη, σε αντίθεση με τον σεμνό και ήπιο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
marika_1

Οι δυο τους ορκίστηκαν πως θα μείνουν για πάντα μαζί το 1952 μετά από ένα ρομαντικό τριήμερο στην Μύκονο, ενώ το ‘53 η σχέση τους δοκιμάστηκε όταν η οικογένεια της Μαρίκας δεν ήθελε για γαμπρό της έναν μεσοαστό δικηγόρο από την Κρήτη (που είχε διατελέσει όμως υπουργός).

Το επίμονο φλερτ του Κρητικού τρόμαξε την οικογένεια Γιαννούκου και η μητέρα της αποφάσισε να την απομακρύνει από κοντά του στέλνοντάς την να περάσει τα Χριστούγεννα στους θείους της στην Αμερική. Ο νεαρός βουλευτής, όμως, την ακολούθησε. Και εκεί, σε ένα ρομαντικό ουγγαρέζικο μαγαζί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αρραβωνιάστηκαν, τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων.


Ο γάμος έγινε το 1953 και τα πρώτα χρόνια της συμβίωσης δεν ήταν καθόλου εύκολα για την αριστοκράτισσα Μαρίκα.
in__9891_592c1fca1d088

Η ίδια έχει διηγηθεί τις εικόνες της από εκείνες τις πρώτες επισκέψεις στο πατρικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Κρήτη, «ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και με ελάχιστο ζεστό νερό», όπου «φόρεσα φανελένια νυχτικιά που δεν είχα βάλει ποτέ στη ζωή μου. Όμως, ένα πράγμα που δεν άντεχα στο σπίτι της πεθεράς μου ήταν το φαγητό. Μια μέρα λοιπόν, με περίσσιο θράσος, της λέω: "Μητέρα, θέλω να σας πω κάτι: το φαΐ σας είναι απαίσιο". Κι εκείνη απάντησε "Περιπεράστε, μαντάμ!". Από τότε ανέλαβα σιγά σιγά να μαγειρεύω τα δικά μου φαγητά και άφηνα εκείνους να φτιάχνουν τα... νεροπίλαφα!».
mitsotakis_marika-1

Oι συγκινητικές αναρτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκηςμε μια παλιά φωτογραφία από το Πάσχα του 1969 και ένα συγκινητικό μήνυμα θυμάται με αγάπη τη μητέρα του. 

«Μαζί, το Πάσχα 1969. Εννέα χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που σε χάσαμε. Μου λείπεις πάντα», γράφει ο πρωθυπουργός στη λεζάντα τηε φωτογραφίας που μοιράστηκε στο instagram. 

Το δικό της μήνυμα αλλά και την ανάγκη για ένα ακόμη αντίο, αλλά και για ένα ακόμη «μου λείπεις» που δεν είναι ποτέ αρκετό, εκφράζει η Ντόρα Μπακογιάννη
fotoNtora1_2


Η απίθανη μαγείρισσα Μαρίκα Μητσοτάκη

Η αγάπη της Μαρίκας Μητσοτάκη για τη μαγειρική δεν έμεινε μόνο στο πλαίσιο των οικογενειακών στιγμών για εκείνη τα παιδιά της και στη συνέχεια για τα εγγόνια και δισέγγονά της. Πολλές είναι οι αφηγήσεις που μιλούν για τις επισκέψεις και τα τραπεζώματα σε πολιτικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες που έκανε στα Χανιά.

Όταν ο Τζωρτζ Μπους ο πρεσβύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, είχε επισκεφτεί με τη σύζυγό του Μπάρμπαρα το σπίτι στα Χανιά το 1991, η Μαρίκα Μητσοτάκη ετοίμασε αστακό, πίτες και κολοκυθάκια γεμιστά. "Οι φρουροί του άρχισαν να ανοίγουν τις κατσαρόλες και να δοκιμάζουν τα πάντα, για να σιγουρευτούν ότι δεν θα δηλητηριαστεί ο πρόεδρος. Όλο το βράδυ, δε, είχαν βάλει έναν ειδικό σωματοφύλακα να φυλάει τα...ψυγεία!", έχει διηγηθεί η ίδια.
Καταγραφη_6

Δυναμική παρουσία

Τα πρώτα χρόνια της ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία, εκείνη υπήρξε ο άνθρωπος που οργάνωσε μαζί με στελέχη του κόμματος το ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα γυναικών το οποίο πρωτοστάτησε στις εκλογικές μάχες του 19895, του 1989 και του 1990.

Η αλήθεια είναι ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του συζύγου της (1990-1993) πολλά ήταν τα δημοσιεύματα του Τύπου που έκριναν ότι ασκούσε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μεγαλύτερη επιρροή από ό,τι επιτρεπόταν σε μία σύζυγο πολιτικού ηγέτη.
M6

Όσοι τους γνώρισαν ήξεραν πως για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ήταν η Μαρίκα ήταν ζωή τους, ο άνθρωπος του. Μαζί μεγάλωσαν τα παιδιά τους Ντόρα, Αλέξανδρο, Κατερίνα και Κυριάκο, μαζί πέρασαν όλες τις δυσκολίες, τις λύπες, τις χαρές, τις εκπλήξεις, αλλά και τα προβλήματα υγείας.

Στις 17 Απριλίου 2012 η Μαρίκα Μητσοτάκη εισήχθη στο Ευγενίδιο Θεραπευτήριο λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, πέρα από τα κινητικά λόγω της πολυομυελίτιδας που υπέστη σε νεαρή ηλικία. Απεβίωσε στις 6 Μαΐου του 2012, ανήμερα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα