Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, µε κάθε ηµέρα που περνά να είναι κρίσιµη για την πορεία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν η φίλα προσκείµενη στην Κουµουνδούρου «Εφ.Συν.» ξέθαψε από τα αρχεία του «Εθνικού Κήρυκα» τα προ δεκαετίας άρθρα του Στέφανου Κασσελάκη, όπου ο σηµερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να υπέγραφε ως «Αριστοτέλης Οικονόµου» και παρουσιαζόταν ως υπέρµαχος των ιδιωτικών πανεπιστηµίων, των χαµηλότερων µισθών στην Ελλάδα, των απολύσεων στο ∆ηµόσιο και τα γνωστά, που, ως ήταν αναµενόµενο, «έριξαν νερό στον µύλο» της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα «scripta» Κασσελάκη στην οµογενειακή εφηµερίδα, την οποία από το 1979 εκδίδει ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης ∆ιαµατάρης, κληροδοτώντας τη στη συνέχεια στον γιο του, Ηρακλή ∆ιαµατάρη, προκάλεσαν θύελλα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, µε τον ίδιο τον νεοεκλεγέντα αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να αποκηρύσσει τις απόψεις που υποστήριζε ως νεαρός φοιτητής και εργαζόµενος, τότε που επί σειράν ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, αρχικά µε τη «Στήλη του Φοιτητή» και αργότερα στο «Χρώµα της Αγοράς».

Ως παλαιός συνεργάτης, λοιπόν, του «Εθνικού Κήρυκα» ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν εµπλακεί στην πολιτική, λίγες ηµέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, παραχώρησε και συνέντευξη στην οµογενειακή εφηµερίδα, όπου µίλησε για το όραµά του, το διακύβευµα της κάλπης, τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ενώ σχολίασε το... «Εφοπλιστής και ΣΥΡΙΖΑίος». Η συνέντευξη είχε τίτλο «Στέφανος Κασσελάκης: Ενας µικρός πρίγκιπας στον πλανήτη του ΣΥΡΙΖA». Παράλληλα, πριν από µερικές ηµέρες ο δηµοσιογράφος του «Εθνικού Κήρυκα» Θεόδωρος Καλµούκος µαζί µε τον εκδότη και διευθυντή της εφηµερίδας, Ηρακλή ∆ιαµατάρη, πέρασαν το κατώφλι της πολυτελούς οικίας του Στέφανου Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη, όπου ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε µια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, όπου αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του, στο ενδεχόµενο διάσπασης του κόµµατος και σχολίασε τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και όσα διαδραµατίζονται σε διεθνές επίπεδο.

Στέφανος Κασσελάκης: Αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» με ψευδώνυμο

«Θέλει να φτιάξει κάτι παρόµοιο µε το ∆ηµοκρατικό Κόµµα της Αµερικής στην Ελλάδα», είπε για τον Στ. Κασσελάκη στο Mega ο Ηρακλής ∆ιαµατάρης, ο οποίος δήλωσε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι έπειτα από κάποιο σηµείο επέλεξε να αρθρογραφεί στην εφηµερίδα µε ψευδώνυµο, ενώ όταν γνωρίστηκαν είχε πιο κεντροδεξιές απόψεις: «Μεγαλώνοντας πήγε προς την άλλη κατεύθυνση. Καταλαβαίνω πως προσπαθεί να φέρει την Αριστερά της Ελλάδος προς το Κέντρο», συµπλήρωσε και αποκάλυψε ότι ο κ. Κασσελάκης ήταν συµφοιτητής στο UPenn µε την αδελφή του, Βανέσσα ∆ιαµατάρη, εκδότρια του «The National Herald».

Στη στήλη «Big mouth» του powergame.gr αποκαλύφθηκε πως ο Αντώνης ∆ιαµατάρης ήταν ο άνθρωπος που γνώρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη µε τον Στέφανο Κασσελάκη, όταν ο σηµερινός αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εξέφραζε την ιδιαίτερη πολιτική του εκτίµηση για τον πρωθυπουργό, πράγµα το οποίο για όσους γνωρίζουν τη στενή και διαχρονική σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη µε την οικογένεια ∆ιαµατάρη δεν προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση. Αλλωστε, στο πρώτο κυβερνητικό σχήµα του Κ. Μητσοτάκη ο Αντ. ∆ιαµατάρης ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών µε αρµοδιότητα τον απόδηµο Ελληνισµό, ενώ, έπειτα από την εµπλοκή που δηµιουργήθηκε γύρω από τους τίτλους σπουδών του στο Columbia, ο κ. ∆ιαµατάρης υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας, αλλά και γιατί δεν επιθυµούσε να είναι εκείνος η αιτία επιθέσεων στον πρωθυπουργό από τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Η σχέση των Κυριάκο Μητσοτάκη και Αντώνη ∆ιαµατάρη, ωστόσο, µετρά πολλά χρόνια πριν, καθώς οι οικογένειές τους συνδέονται µε πολυετή φιλία. Ο πρωθυπουργός γνώρισε τον εκδότη την περίοδο που φοιτούσε στις ΗΠΑ, ενώ ο Αντ. ∆ιαµατάρης διατηρούσε στενές σχέσεις µε τον αείµνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος µαζί µε τη Μαρίκα Μητσοτάκη είχαν δώσει το «παρών» στους γάµους του κ. ∆ιαµατάρη µε τη Χανιώτισσα Λίτσα ∆ιαµατάρη, το γένος Καλογερή, στο Οικουµενικό Πατριαρχείο. Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη παρέστησαν επίσης στη βάπτιση του γιου του Αντ. ∆ιαµατάρη, Ηρακλή, στη Λήµνο, την ιδιαίτερη πατρίδα του Αντ. ∆ιαµατάρη.

Το δείπνο στο Μανχάταν

Η διαχρονική σχέση του πρωθυπουργού µε την εκδοτική οικογένεια της µεγάλης εφηµερίδας της Οµογένειας επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη συνάντησή τους στις ΗΠΑ, τον Σεπτέµβριο, όπου το πρωθυπουργικό ζεύγος δείπνησε µαζί µε τους Αντώνη και Λίτσα ∆ιαµατάρη, στο Μανχάταν, µε αφορµή την παρουσία τους στη Νέα Υόρκη ενόψει της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου.

Πέρα από την πολιτική, µπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει και ακόµα έναν συνδετικό κρίκο ανάµεσα στους Κυριάκο Μητσοτάκη, Στέφανο Κασσελάκη και Αντώνη ∆ιαµατάρη, που δεν είναι άλλος από τα Χανιά. Γενέτειρα των Μητσοτάκηδων και ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο τόπος καταγωγής της συζύγου του κ. ∆ιαµατάρη, τον οποίο ο σύµβουλος έκδοσης, σήµερα, του «Εθνικού Κήρυκα» λατρεύει. Εκεί, άλλωστε, στην πατριαρχική Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, τον Σεπτέµβριο του 2021, η κόρη του Αντ. ∆ιαµατάρη, Βανέσσα, ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας µε τον αγαπηµένο της, Μάθιου Ντάουλιν, σε έναν παραδοσιακό κρητικό γάµο. Στο Μυστήριο, ο αρραβώνας τους πριν είχε τελεστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής, Ελπιδοφόρο, ενώ ο γάµος από τον µητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εµµανουήλ, µε κουµπάρο τον Ηρ. ∆ιαµατάρη και προσκεκληµένο τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»