“F**k Cancer” έγραφε το παπούτσι που φόρεσε ο Σεμπάστιαν Αλέ στον ημιτελικό του Copa Africa. Με αυτό το παπούτσι σκόραρε ο 29χρονος επιθετικός στο 65’ το μοναδικό γκολ που έκρινε το ματς και χάρισε στην Ακτή Ελεφαντοστού την πρόκριση με 1-0 επί της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

sebastien_haller_shoes_cancer

Μέσα σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, ο Αλέ βρέθηκε από τις χημειοθεραπείες για τον καρκίνο στην απόλυτη αποθέωση για τη συμμετοχή της πατρίδας του στον τελικό της διοργάνωσης.

🔥 Sébastien Haller Goal vs DR Congo | AFCON 2023 Semi-Final!

Σεμπάστιαν Αλέ, ένα… κακομαθημένο παιδί που παραδίδει μαθήματα ζωής

Από τις 31 Μαΐου 2022, που άρχισε η περιπέτειά του, ο γεννημένος στη Ρις-Ο ρανζίζ της Γαλλίας τα είδε όλα. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Και ας παραδέχτηκε πως ήταν κακομαθημένος έως τότε. «Ήμουν ένα κακομαθημένο παιδί. Δεν είχα ποτέ καμία ανησυχία. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία που έπρεπε να αντιμετωπίσω. Κάποιοι αρχίζουν τη ζωή τους έτσι. Ήμουν τυχερός που ήρθε αργότερα στη ζωή μου, οπότε δεν μπορώ να παραπονεθώ» είχε δηλώσει ο Αλέ κι έπειτα έδωσε τη συμβουλή του:

«Το πιο σημαντικό είναι να μη σκέφτεστε ότι δεν θα τύχει σε εσάς, είμαι αθλητής και έτυχε σε εμένα. Πρόσεχα τη ζωή μου, νόμιζα ότι ήμουν υγιής κι έπειτα από τρεις μήνες είχα όγκο σε προχωρημένο στάδιο. Πρέπει να εξετάζεστε, μην ντρέπεστε. Το κάνετε όχι μόνο για τον εαυτό σας, αλλά για την οικογένεια, τους φίλους σας και όσους σας αγαπούν. Μπορεί να σωθεί μια ζωή».

Ο… αντί Χάαλαντ Αλέ και η μάχη με τον καρκίνο

Εκείνος το άφησε. Και κινδύνεψε. Από τις πρώτες ενοχλήσεις την τελευταία μέρα του Μαΐου, όταν βρισκόταν στην αποστολή της Εθνικής ομάδας, έως τις 18 Ιουλίου, δεν έδωσε την απαραίτητη σημασία. Ίσως κι επειδή ζούσε το όνειρο της μεταγραφής στην Ντόρτμουντ και, μάλιστα, ως αντικαταστάτης του Έρλινγκ Χάαλαντ.

Sébastien Haller | Day 1 at Borussia Dortmund

Είχε προηγηθεί μία εξωπραγματική σεζόν με τη φανέλα του Άγιαξ, για τον οποίο αγωνίστηκε σε 65 ματς όλων των διοργανώ σεων και σκόραρε 47 γκολ, ενώ έδωσε 16 ασίστ. Στα 27 χρόνια του, ο Αλέ είχε μπει στην ίδια πρόταση με τον τεράστιο Μάρκο Φαν Μπάστεν, καθώς στο ντεμπούτο του στο Champions League σκόραρε τέσσερις φορές και συνολικά έφτασε τα δέκα στους ομίλους της διοργάνωσης.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cfgh4wjxivep)

Η Ντόρτμουντ ξόδεψε 31,4 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του παίκτη. Καλά καλά, όμως, δεν έμεινε δύο μέρες στο προπονητικό κέντρο στο Μπαντ Ραγκάζ της Ελβετίας. Γύρισε στο Ντόρτμουντ και οι εξετάσεις έδειξαν τον καρκίνο.

“Είμαι αρκετά τυχερός που νιώθω καλά. Είμαι σωματικά ικανός να εργαστώ, αισθάνομαι καλά τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, κάτι που φυσικά βοηθάει στην καταπολέμηση της ασθένειας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που είπα στον εαυτό μου ήταν: “Εντάξει, μου συνέβη”. Θα κάνω τα πάντα για να είμαι καλά ψυχικά και σωματικά” είχε εξηγήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA, ανάμεσα στα δύο χειρουργεία και τις χημειοθεραπείες.

"It's not easy every day" Haller's emotional speech on cancer battle



Από το χειρουργείο στο χορτάρι με… χατ τρικ!

“Έκανα πλάκα με τη γυναίκα μου, της είπα ότι είναι ενοχλητικό που έπρεπε να αρρωστήσω για να γίνω ειδικός στον καρκίνο. Ξέρω τα πάντα γι’ αυτό, σε ποιο στάδιο βρίσκεται, τα πάντα. Φυσικά, όταν σε επηρεάζει προσωπικά, καταλήγεις να προσπαθείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο, ξοδεύεις όλο το χρόνο σου προσπαθώντας να μάθεις περισσότερα γι’ αυτή την ασθένεια” πρόσθεσε στην ίδια κατάθεση ψυχής.

"We need to check. It can save lives." Sébastien Haller opens up on his testicular cancer battle

Όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά όταν επέστρεψε σε ένα φιλικό με τη Βασιλεία, κατάφερε κι έκανε χατ τρικ μέσα σε επτά λεπτά. Αυτό ήταν! Ο Αλέ είχε καταφέρει να κάνει πράξη το σύνθημα που έγραψε στο παπούτσι του προκειμένου να λειτουργήσει ως μήνυμα σε κάθε καρκινοπαθή: “Γ@μ@ τον καρκίνο” προέτρεψε μέσω του παπουτσιού του.

Come Back Stronger!💥 Hallers Return On The Pitch After Beating Testicular Cancer!

Του ίδιου που έστειλε την Ακτή Ελεφαντοστού στον τελικό κι έδωσε στον 29χρονο επιθετικό ακόμη μεγαλύτερη χαρά. “Είναι οι δυσκολίες που περνάς αυτές που κάνουν πιο όμορφη μια νίκη”, εξήγησε ο 29χρονος επιθετικός, που έστειλε την πατρίδα του σε έναν τελικό έπειτα από εννέα χρόνια. Εδώ νίκησε τον καρκίνο, σε έναν ημιτελικό θα τα παρατούσε;

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ONTIME”.