H Εύη Χριστοφιλοπούλου εντάχθηκε πριν από λίγο καιρό στη Νέα Δημοκρατία, όπως ανακοινώθηκε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ μιλάει αποκλειστικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για την απόφασή της να αποδεχτεί την πρόταση του πρωθυπουργού, ενώ παράλληλα απαντάει και στις έντονες αντιδράσεις που δέχτηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η καταξιωμένη πολιτικός σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μιλάει πρώτη φορά για την απώλεια του συζύγου της, Δημήτρη, που πάλεψε σχεδόν 20 χρόνια με τη νόσο του Parkinson.

Τι ήταν αυτό που σας έπεισε να δεχτείτε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προσχώρησή σας στη Ν.Δ.;

Τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να αξιολογήσω την πορεία της χώρας με περισσότερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Εκτίμησα την ενίσχυση της Ελλάδας στα διεθνή fora, την αμυντική της θωράκιση, τη δυναμική οικονομική ανάκαμψη, παρά τις πολλαπλές κρίσεις, αλλά και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες. Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές αισθάνθηκα την πολιτική υποχρέωση να πάρω δημόσια θέση υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Το επόμενο βήμα ήταν η ένταξή μου στο κόμμα, με επίγνωση των ευθυνών μου ως πολίτη και πολιτικού. Ευχαριστώ τον πρόεδρο, αλλά και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που με καλωσόρισαν στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και δεσμεύομαι να την υπερασπιστώ με όλες μου τις δυνάμεις.

Ωστόσο, η επιλογή σας αυτή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, οι οποίες πήραν και τη μορφή ακραίων χαρακτηρισμών εις βάρος σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Oρισμένες επιθέσεις ήταν ακραίες και υβριστικές. Ομως, έχοντας πολιτευθεί ενεργά τα μνημονιακά χρόνια, ήρθα αντιμέτωπη ακόμα και με τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή και έχω μάθει να αντέχω. Δεν πρόκειται να απαντήσω στην τοξικότητα, διότι είμαι σίγουρη για την πολιτική μου επιλογή. Ολοι γνωρίζουν πια τον στρατό των trolls στα social media, που λειτουργούν σε διατεταγμένη υπηρεσία, με σκοπό τη «δολοφονία» χαρακτήρων. Συνεχίζω να υπερασπίζομαι όσα πιστεύω και όσα με εκφράζουν. Oι ύβρεις, στην πραγματική ζωή, επιστρέφουν στους υβριστές!

Αξιολογείτε ως ενορχηστρωμένη αυτή την επίθεση από τη Χαριλάου Τρικούπη;

Δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις, αφού είναι αρκετά χρόνια που αποχώρησα από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η αντιπολίτευση εδώ και καιρό με οδήγησε να στηρίξω δημόσια τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θέλω να σας πω ότι προσωπικά σέβομαι και εκτιμώ τους ανθρώπους με τους οποίους πορεύτηκα για μεγάλο διάστημα. Πιστεύω ότι και αυτοί σέβονται τις προσωπικές μου επιλογές. Η όποια αντιπαράθεσή μας θα είναι με καθαρά πολιτικά επιχειρήματα.

Η προσχώρησή σας στη Ν.Δ. στην παρούσα συγκυρία οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι θα είστε υποψήφια στις ευρωεκλογές. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Εγώ δεν προσήλθα στη Ν.Δ. προσδοκώντας κάποια οφέλη. Εφόσον ο προέδρος και τα όργανα της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές μπορεί να προσφέρει στην παράταξη, θα είναι τιμή, αλλά και ευθύνη, για μένα να αγωνιστώ στην πρώτη γραμμή.

Εσάς θα σας ενδιέφερε;

Αναμφισβήτητα, πολλώ δε μάλλον επειδή έχω ασχοληθεί με τα ευρωπαϊκά δρώμενα όχι μόνο ως πολιτικό στέλεχος, αλλά και ως πανεπιστημιακός, διδάσκοντας Ευρωπαϊκή Δημόσια Πολιτική. Πιστεύω ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη βοήθησε καθοριστικά τα εθνικά μας συμφέροντα, τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας και την ανακάμψη της οικονομίας μας. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει αναμφίβολα η πολιτική σταθερότητα που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια. Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει ποικίλες προκλήσεις τόσο για τη συνοχή της όσο και για τα κεκτημένα της. Η δημοσιονομική και η ενεργειακή κρίση -και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία-, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών, η κατάσταση στη Γάζα, η αύξηση του κόστους των μεταφορών από τα όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα ενισχύουν τις εθνικιστικές τάσεις και τη στροφή προς την εθνική οικονομική κυριαρχία. Επομένως, στις φετινές ευρωεκλογές πρέπει να σκεφτούμε ότι δίνεται μια πολύ σοβαρή μάχη, μια μάχη πολιτικών προσανατολισμών, ιδεών και αξιών για την Ενωμένη Ευρώπη.

Πριν από λίγο καιρό χάσατε τον σύζυγό σας. Ηταν ξαφνική η απώλεια;

Ο Δημήτρης πάλεψε σχεδόν 20 χρόνια με τη νόσο του Parkinson. Η αντοχή και η γενναιότητά του ήταν αξιοθαύμαστες, έως το τέλος.

Τι σας λείπει περισσότερο από εκείνον;

Το πρωινό του τραγούδι όταν έφτιαχνε καφέ. Το χιούμορ του στα όρια του αυτοσαρκασμού. Η τόλμη και η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπιζε πάντα τις δυσκολίες. Ο τρόπος που από νεότητός του πάλεψε για να ξεπεραστούν κοινωνικά ταμπού και οικονομικές δυσχέρειες. Οι συζητήσεις μας για την κατάσταση της χώρας και τα πολιτικά. Κυρίως μου λείπουν οι ευαισθησίες του, το χαμόγελό του…

Ολο αυτό το διάστημα που απείχατε από την πολιτική με τι ασχολιόσασταν;

Αφιέρωσα χρόνο στο πανεπιστήμιο και στην οικογένειά μου. Στήριξα τον Δημήτρη με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα που έδινε για να αντιμετωπίσει την ασθένεια. Στήριξα τα παιδιά μας, αλλά και στηρίχτηκα από εκείνα, γιατί η νόσος του Parkinson, όπως γνωρίζετε, «χτυπά» έμμεσα όλη την οικογένεια. Εβρισκα καταφύγιο στη δουλειά μου. Επέστρεψα στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα και στο επιστημονικό μου αντικείμενο. Ασχολήθηκα με τη διδασκαλία και την έρευνα στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»