Μια πολύχρονη σχέση σεβασµού και φιλίας συνδέει τον βασιλιά Κάρολο µε τον γέροντα Εφραίµ της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Ορους. Μιας µονής την οποία έχει επισκεφθεί συνολικά οκτώ φορές µε την ιδιότητα του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, ενώ στο παρελθόν είχε υποσχεθεί ότι θα την επισκεφθεί και ως βασιλιάς. Μάλιστα, η σχέση που τους συνδέει είναι τόσο στενή ώστε µόλις ο βασιλιάς Κάρολος ενηµερώθηκε για την ασθένειά του έσπευσε να επικοινωνήσει δι' αλληλογραφίας µε τον γέροντα Εφραίµ, προκειµένου να του ζητήσει να προσευχηθεί για εκείνον.

Εφαίμ: Προσευχόµαστε για εκείνον, για να περάσει γρήγορα η ασθένειά του

«Με τον βασιλιά Κάρολο έχουµε κάθε τόσο µια επικοινωνία. Εχουµε δηµιουργήσει µια φιλία µεταξύ µας. Τον αγαπάµε και προσευχόµαστε για αυτόν. Εχει έρθει στο Βατοπέδι συνολικά οκτώ φορές. Είναι άνθρωπος που σέβεται τη θρησκεία. Κάθε φορά που έρχεται εδώ καταλαβαίνουµε πόσο απλός και ταπεινός είναι. Είναι πολύ καλλιεργηµένος. Προσευχόµαστε για εκείνον, για να περάσει γρήγορα η ασθένειά του», λέει στα «Παραπολιτικά» ο γέροντας Εφραίµ ο Βατοπεδινός, ο οποίος τον περιµένει µόλις αναρρώσει ξανά στο «περιβόλι της Παναγίας».

Τις φορές που έχει επισκεφτεί ο βασιλιάς Κάρολος το Αγιον Ορος -επισκέψεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ποτέ καθώς είναι προσωπικές- περνάει τις ώρες του σε ένα κελί 30 τ.µ., το οποίο διαθέτει δικό του µπάνιο, ένα κρεβάτι, εικόνες, την Καινή ∆ιαθήκη και µία βεράντα. Οταν, λοιπόν, βρίσκεται εκεί, το πρόγραµµά του δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνο των µοναχών. Ξυπνάει τα χαράµατα, πηγαίνει στη Θεία Λειτουργία και παρευρίσκεται σε θρησκευτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις µε µοναχούς. Στο παρελθόν, µάλιστα, κάποιοι έχουν ισχυριστεί πως ο Κάρολος στο Αγιον Ορος δείχνει το ταλέντο του στη ζωγραφική, φιλοτεχνώντας µάλιστα αρκετά έργα για τους µοναχούς. Η βαθιά πίστη στον Θεό και η αγάπη που έχει ο βασιλιάς Κάρολος για το Αγιον Ορος φαίνεται πως είναι απόρροια και της σχέσης που έχει αναπτύξει διαχρονικά µε τη χώρα µας. Αλλωστε, έχει ελληνικές ρίζες, αφού τόσο ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος, όσο και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν µέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Τη σχέση µε τη θρησκεία που έχει ο Αγγλος µονάρχης την κληρονόµησε από τη γιαγιά του Αλίκη

Σηµειώνεται, δε, πως τη σχέση µε τη θρησκεία που έχει ο Αγγλος µονάρχης εκτιµάται ότι την κληρονόµησε από τη γιαγιά του Αλίκη, η οποία σε όλη της τη ζωή ακολουθούσε µοναστικό βίο και µάλιστα είχε ιδρύσει στο κέντρο της Αθήνας δικό της µοναστήρι. Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να πραγµατοποιηθεί αγρυπνία µε πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, προκειµένου οι πιστοί να προσευχηθούν για την υγεία του βασιλιά Καρόλου. Σηµειώνεται πως η επικοινωνία µας µε τον γέροντα Εφραίµ τον Βατοπεδινό πραγµατοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, µε αφορµή τη µεταφορά της Αγίας Ζώνης στη µαρτυρική Μεγαλόνησο, η οποία µάλιστα συµπίπτει µε τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή. «Η Αγία Ζώνη επέφερε έναν πνευµατικό συναγερµό. Ο κόσµος κατά χιλιάδες προσκυνά. Εξω από τις εκκλησίες δηµιουργήθηκε µεγάλη ουρά, µε τον κόσµο να περιµένει υποµονετικά, µε συγκίνηση και κατάνυξη, για να προσκυνήσει το ένδυµα της Παναγίας» σηµειώνει ο γέροντας Εφραίµ στα «Π». «Η µεταφορά της Αγίας Ζώνης συνδέεται µε τα 50 χρόνια και το θεώρησαν πολύ σηµαντικό. Πήραν την ευλογία της Παναγίας. ∆ίνει παρηγοριά. Νιώθω βαθύτατα συγκινηµένος», συµπληρώνει ο Βατοπεδινός γέροντας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά