Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος και ο Παναθηναϊκός και φυσικά Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι, που βρίσκονται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το ξέρουν πολύ καλά πλέον. Διότι η ώρα του Πολωνου έφερε τρεις μαζεμένες αποκρούσεις πέναλτι και ο χρόνος τού είχε φέρει περισσότερες βέβαια, αλλά όλες κι όλες εννιά.

Το σημαντικότερο είναι ότι ήταν τρεις αποκρούσεις με τον Παναθηναϊκό στο χείλος του γκρεμού από τον οποίο τον έσωσε ο Ντραγκόφσκι. Ουσιαστικά έσωσε τους «πράσινους» από τον αποκλεισμό. Με όρους τένις ή βόλεϊ έσωσε τρία… ματς μπολ. Δύσκολο να βρεθεί ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν. Όπως δύσκολο είναι να βρεθεί βουνό συνηθισμένο στα χιόνια, όπως ο φετινός Παναθηναϊκός στις προκρίσεις στα πέναλτι. Τρεις φορές τα έχει καταφέρει, καθεμιά με διαφορετικό τερματοφύλακα. Πριν από την προχθεσινή βραδιά του Ντραγκόφσκι προηγήθηκε η παράσταση του Γιούρι Λοντίγκιν στο ματς για τη φάση των «16» για το Κύπελλο Ελλάδας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό.

Τότε που ο Παναθηναϊκός πέρασε με 7-6 στη διαδικασία των πέναλτι. Κατακαλόκαιρο είχε δώσει το δικό του σόου ένας άλλος «πράσινος» τερματοφύλακας. Ήταν τον περασμένο Αύγουστο στη Μασσαλία, όπου ο Παναθηναϊκός απέκλεισε τη Μαρσέιγ με 5-3 στα πέναλτι με τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι κάτω από τα δοκάρια. Αυτόν που δεν δέχθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό, οι «πράσινοι» τον τελείωσαν και βρήκαν τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι.

Πολύ πριν από τον Παναθηναϊκό, ο Ντραγκόφσκι είπε: «Αυτό θα γίνω»

Ο γεννημένος στις 19 Αυγούστου 1997 Πολωνός είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που επέλεξαν να γίνουν τερματοφύλακες και δεν τους προέκυψε η συγκεκριμένη θέση διότι κάποιος από τους προπονητές τους τούς έστειλε σε αυτήν επειδή δεν είχε άλλους ή επειδή ήταν πολύ κακοί στις υπόλοιπες θέσεις.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb1ij1jr4zt)

Ο Μπάρτεκ, όπως τον αποκαλούν οι συμπατριώτες του, ήθελε αρχικά να μοιάσει στον πατέρα του, Ντάριους, ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο έχοντας φορέσει τη φανέλα της Γιαγκελόνια και της Σιάρκα Τάρνομπρζεγκ. Ο μετέπειτα τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού βρέθηκε στην ακαδημία της Γιαγκελόνια, στο Μπιάλιστοκ της βορειοανατολικής Πολωνίας. Η οικογένεια ήταν απόλυτα σύμφωνη, καθώς εκτός από τον μπαμπά σχετική ήταν και η μαμά. Η Γιουστίνα ήταν καθηγήτρια φυσικής αγωγής.

Ο Παναθηναικός πήρε τον Ντραγκόφσκι που ήθελε να είναι ο Ντούτντεκ

Ένα ωραίο απόγευμα ο πιτσιρικάς Μπάρτεκ εμφανίστηκε στην προπόνηση φορώντας μια φανέλα που έφερε το όνομα Ντούντεκ, του Γέρζι Χένρικ Ντούντεκ δηλαδή, παλαίμαχου τερματοφύλακα της Εθνικής Πολωνίας, της Φέγενορντ, της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης. «Κόουτς, θα γίνω τερματοφύλακας», ενημέρωσε και φυσικά το ’πε και το ’κανε. Παρεμπιπτόντως, ο Ντούντεκ είναι ο ήρωας της Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League 2005 απέναντι στη Μίλαν με μία απίστευτη διπλή απόκρουση απέναντι στον Σεβτσένκο στην παράταση, οδηγώντας το ματς στα πέναλτι, όπου έπιασε αυτά των Πίρλο και Σεβτσένκο.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czb1xbkywwap)

Από τους γονείς του ο Ντραγκόφσκι πήρε τα περισσότερα, όχι ευτυχώς το ύψος τους, καθώς ιδιαίτερα ψηλός δεν ήταν κανένας. Ήταν όμως ο παππούς του και κάπως έτσι προέκυψαν τα 191 εκατοστά, από τα οποία βλέπει σήμερα τον κόσμο. Ένα καλοκαίρι στη Λετονία, στη διάρκεια ενός τουρνουά με τους έφηβους, μετά την προπόνηση πλησίασε τον προπονητή του και του είπε ότι πονάει το δάχτυλο του ποδιού του. Του είπαν ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό. Έπαιξε σε όλο το τουρνουά, αλλά μετά τους αγώνες διαμαρτυρόταν συνεχώς. Τότε αποφάσισαν απλώς να μην κλοτσά την μπάλα στο ελεύθερο και να το κάνει κάποιος παίκτης. Τελείωσε το τουρνουά, επέστρεψε στην Πολωνία, ο πατέρας του τον πήγε για ακτινογραφία και βρήκαν ότι είχε σπασμένο δάχτυλο.

Η πορεία του Ντραγκόφσκι πριν από τον Παναθηναϊκό

Ο καιρός πέρασε και ο Ντραγκόφσκι δεν άργησε να γίνει βασικός και αναντικατάστατος στη Γιαγκελόνια. Έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα στις 27 Μαΐου 2014. Δεν είχε κλείσει καν τα 17 του. Έναν χρόνο αργότερα καθιερώθηκε. Το 2016 πουλήθηκε στη Φιορεντίνα αντί 2.500.000 ευρώ, ποσό που τότε ήταν το μεγαλύτερο που είχε δοθεί για την αγορά παίκτη από τη συγκεκριμένη ομάδα. Έκλεισε την πρώτη περίοδο με εννέα ματς και έναν τραυματισμό στο γόνατο. Η επόμενη χρονιά ήταν χειρότερη με μόλις πέντε ματς. Έναν χρόνο αργότερα, με μόλις τρεις συμμετοχές στον πρώτο γύρο, δόθηκε δανεικός στην Έμπολι. Έπαιξε 14 ματς, είχε τρία clean sheets, αλλά η Έμπολι υποβιβάστηκε και ο Ντραγκόφσκι επέστρεψε το καλοκαίρι στη Φιορεντίνα, με την οποία ανανέωσε μέχρι το 2023 και τότε πήρε τα πάνω του.

Bartlomiej Dragowski - 2020/21 Saves | Fiorentina

Πραγματοποίησε 32 συμμετοχές με οκτώ ματς χωρίς να δεχθεί γκολ. Έκανε και το ντεμπούτο του στην Εθνική Πολωνίας σε ένα φιλικό με τη Φινλανδία στις 7/10/2020. Η επόμενη σεζόν τού επιφύλασσε νέους τραυματισμούς, μόλις εννέα ματς και στο τέλος την πώλησή του στη Σπέτσια αντί 1.950.000 ευρώ. Εκεί έπαιξε 35 ματς, όμως η ομάδα δεν παρέμεινε στη Serie A. Το χειρότερο ήταν ότι δεν ήταν στην αποστολή της Πολωνίας για το Μουντιάλ του Κατάρ, παρότι είχε αρχικά επιλεγεί στην τριάδα των τερματοφυλάκων. Τραυματίστηκε σε έναν αγώνα με τη Βερόνα και αποκλείστηκε από την αποστολή. Στη Serie B έπαιξε 19 παιχνίδια και μετά δόθηκε δανεικός στον Παναθηναϊκό.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ».