Τον Νοέµβριο του 2007 µια είδηση-βόµβα σκάει στα γραφεία της Κουµουνδούρου. Η εφηµερίδα «Τα Νέα» αποκαλύπτει πως ο Αλέκος Αλαβάνος είναι έτοιµος να παραιτηθεί από την ηγεσία του Συνασπισµού. Μόλις δύο µήνες πριν είχαν γίνει οι εθνικές εκλογές και ο Συνασπισµός είχε πετύχει ποσοστό 5,02%, κάτι που είχε θεωρηθεί σηµαντική επιτυχία και είχε εν πολλοίς πιστωθεί στον κ. Αλαβάνο.

Γι’ αυτό και όχι µόνο εντός του κόµµατος, αλλά σε όλο το πολιτικό σκηνικό οι πάντες είχαν απορήσει µε το δηµοσίευµα. ∆εν χρειάστηκαν παρά λίγοι µήνες για να επιβεβαιωθεί, καθώς στις 10 Φεβρουαρίου 2008 ο Αλέξης Τσίπρας εκλεγόταν πρόεδρος στη θέση του παραιτηθέντος Αλέκου Αλαβάνου. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ έφερε την υπογραφή της Βούλας Κεχαγιά.

Σχεδόν 17 χρόνια µετά, η καλή συνάδελφος ανέλαβε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Και µάλιστα αν αυτό είχε συµβεί πριν από δύο εβδοµάδες, ένα από τα ερωτήµατα που πιθανότατα θα έπρεπε να απαντήσει θα ήταν κι αυτό για το ενδεχόµενο παραίτησης του κ. Κασσελάκη από την ηγεσία του κόµµατος, µετά την ηχηρή παρέµβαση Τσίπρα.

Ολα, βεβαίως, ξεκίνησαν την Πέµπτη 29 Φεβρουαρίου το µεσηµέρι, όταν η κ. Κεχαγιά απάντησε στο κινητό της και άκουσε τον κ. Κασσελάκη να της λέει: «Είµαι ο Στέφανος και θέλω να σου προτείνω κάτι». Παρότι εδώ και µερικούς µήνες η Βούλα Κεχαγιά ήταν διευθύντρια της κοµµατικής «Αυγής», δεν είχε αναπτύξει κάποια ιδιαίτερη σχέση µε τον Στέφανο Κασσελάκη. Γι’ αυτό και ξαφνιάστηκε όταν τον άκουσε να της προτείνει να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν είχε γίνει, άλλωστε, καµία σχετική προετοιµασία ούτε και είχε βολιδοσκοπηθεί από κάποιο άλλο στέλεχος του κόµµατος.

Σεβόµενη τις επαγγελµατικές της υποχρεώσεις στην «Αυγή» και (κυρίως) στο Attica TV, ζήτησε λίγο χρόνο για να το σκεφθεί, αλλά και να ενηµερώσει τη διεύθυνση του καναλιού για τις αποφάσεις της. Την Παρασκευή «έκλεισε» το σαββατιάτικο και το κυριακάτικο φύλλο της «Αυγής» και πήγε στο κανάλι για να κάνει την τελευταία της εκποµπή, ενηµερώνοντας αρµοδίως για την τιµητική πρόταση που είχε.

Φυσικά επικοινώνησε µε τον κ. Κασσελάκη και του γνωστοποίησε την απόφασή της να αποδεχθεί τη θέση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρωί του Σαββάτου 2 Μαρτίου πήγε στην Κουµουνδούρου και γύρισαν στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το βίντεο µε το οποίο έγινε η επίσηµη ανακοίνωση της ανάληψης των καθηκόντων της.

Οι προϋποθέσεις

Εδώ και αρκετές εβδοµάδες ο κ. Κασσελάκης αναζητούσε ένα ικανό πρόσωπο να αναλάβει το κρίσιµο πόστο της εκπροσώπησης του κόµµατος, καθώς, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές της Κουµουνδούρου, δεν ήταν καθόλου ικανοποιηµένος από τον τρόπο που ασκούσε τα καθήκοντά της η κ. Αυγέρη. Και βρέθηκε ο εύσχηµος τρόπος της αποχώρησής της διά της υποψηφιότητάς της για την Ευρωβουλή. Στον αντίποδα, η κ. Κεχαγιά µοιάζει να συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις που ήθελε ο κ. Κασσελάκης. Εξαιρετική γνώση όλου του χώρου, καλές σχέσεις µε τους δηµοσιογράφους και τα επιτελικά στελέχη των ΜΜΕ, πολιτική επάρκεια, αλλά και ραδιοτηλεοπτική εµπειρία.

Με βάση τις πληροφορίες, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Ρένα ∆ούρου, ο Νίκος Παππάς κ.ά., ήταν από αυτούς που εισηγήθηκαν στον κ. Κασσελάκη να επιλέξει την κ. Κεχαγιά. Κινούνταν πάντα πολιτικά στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, ενώ πιο κοντά µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του ήρθε κατά το διάστηµα που κάλυπτε το κόµµα όταν έγινε αξιωµατική αντιπολίτευση και πολύ περισσότερο κυβέρνηση. Θεωρούνταν όλα αυτά τα χρόνια από τις πιο καλά πληροφορηµένες συντάκτριες γύρω από τα θέµατα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σύνθετες καταστάσεις

Με καταγωγή από την Καβάλα, η Βούλα Κεχαγιά ξεκίνησε να δηµοσιογραφεί στη Θεσσαλονίκη και την ΕΡΤ3. Στην Αθήνα ήρθε το 2003, αναλαµβάνοντας για την εφηµερίδα «Τα Νέα» το ρεπορτάζ των κοµµάτων της Αριστεράς και αργότερα του ΠΑΣΟΚ. Εχει πολύ µεγάλη επαγγελµατική εµπειρία, καθώς εκτός των «Νέων», έχει εργαστεί στο «Εθνος», έχει συνεργαστεί µε την ΕΡΤ και το Mega Channel, έχει περάσει από τους ραδιοφωνικούς σταθµούς «Βήµα FM», «News 247» και «Στο Κόκκινο», από το οποίο αποχώρησε την περίοδο των εσωκοµµατικών εκλογών, διαφωνώντας µε την εκτός ορίων κριτική που έκαναν συνάδελφοί της στον κ. Κασσελάκη.

Τους τελευταίους µήνες ήταν διευθύντρια της ιστορικής «Αυγής» και κλήθηκε να διαχειριστεί αρκετά σύνθετες καταστάσεις, όπως αυτή της διάσπασης του κόµµατος, της παρέµβασης Τσίπρα κ.λπ. Φάνηκε, πάντως, πως ήθελε να ανοίξει ακόµα περισσότερο την εφηµερίδα, δίνοντας βήµα στο κυριακάτικο φύλλο της «Αυγής» σε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

Από την άλλη, η εφηµερίδα δέχτηκε κριτική για το γεγονός ότι δεν πρόβαλλε, ως ώφειλε, τις δραστηριότητες της Νέας Αριστεράς και των στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, µε την ιδιότητα της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα µετέχει στον «πρωινό καφέ» του κόµµατος.

Ακολούθως θέλει να καθιερώσει µια εβδοµαδιαία συνάντηση µε τους δηµοσιογράφους στην Κουµουνδούρου, προκειµένου µε τη µορφή συζήτησης να γίνεται αναλυτική ενηµέρωση για τις θέσεις του κόµµατος. Θα δώσει, επίσης, µεγάλο βάρος µε συχνή παρουσία στα ραδιοτηλεοπτικά µέσα. Να σηµειωθεί, τέλος, πως δεν έχει κάνει την παραµικρή συζήτηση µε τον κ. Κασσελάκη για το ενδεχόµενο να είναι υποψήφια βουλευτής και πολύ περισσότερο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως, για παράδειγµα, είχε κάνει η Πόπη Τσαπανίδου µε τον κ. Τσίπρα, όταν είχε αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου. Είναι τόσο µακριά, άλλωστε, οι εθνικές εκλογές που δεν θα είχε νόηµα καµιά τέτοια συζήτηση-συµφωνία...

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής