Μεγάλη Παρασκευή. Είναι η μέρα νηστείας και αργίας που το πένθος κυριαρχεί. Μια ημέρα που οι Έλληνες βρίσκουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να το εκφράσουν μέσα από τα έθιμά τους.

Διαβάστε ακόμα: Ιερουσαλήμ: Η Σταυρική Πορεία - Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ στους Αγίους Τόπους από τα parapolitika.gr για τη ζωή του Ιησού από τη δίκη Του μέχρι την σταύρωση και την Ανάσταση

Τα έθιμα της Μεγάλης Παρασκευής: Κρήτη, Κορώνη και Νάξος

Ειδικότερα, σύμφωνα με το patrisnews.com, στην Κρήτη και όχι μόνο, πολλοί πίνουν ξύδι, βράζουν σαλιγκάρια και πίνουν το ζουμί τους, που είναι σα χολή. Στην Κορώνη της Μεσσηνίας κάποιοι δεν πίνουν ούτε νερό.

Επίσης, τη Μεγάλη Παρασκευή οι εργασίες εντός και εκτός σπιτιού απαγορεύονται σύμφωνα με την παράδοση “Μάστορης-ξεμάστορης καρφί δε καρφώνει γιατί κάποιος σταύρωσε με καρφιά το Χριστό”. Ακόμη, σε κάποια νησιά όπως η Νάξος, αποφεύγουν τα φιλιά, γιατί ο Ιούδας φίλησε τον Ιησού.

Κοντά στο μεσημέρι, οι κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια, που έχουν στείλει από τα σπίτια. Όλα τα ανοιξιάτικα λουλούδια. Βιολέτες, τριαντάφυλλα, μενεξέδες. Φτιάχνουν στεφάνια και γιρλάντες.

Όλοι προσκυνάνε τον Επιτάφιο και οι γυναίκες και τα παιδιά περνάνε από κάτω για να έχουν την ευλογία του.

Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιταφίου. Σε μερικά μέρη, την ώρα εκείνη, ανάβουν φωτιές και καίνε τον “Ιούδα”.

agia_paraskevi_stavrosi

 

Μελιγαλάς Μεσσηνίας και Μακεδονία

Οι γυναίκες, στο Μελιγαλά, της Μεσσηνίας κάποτε έβαζαν φωτιά με κληματόβεργες μπροστά από το σπίτι τους άλλες πάλι έριχναν και μοσχολίβανο για να ευωδιάσει ο τόπος.

Στα χωριά της Μακεδονίας έβαζαν μπροστά στην πόρτα τους, πάνω σε ένα τραπέζι, την εικόνα του Χριστού, στολισμένη με λουλούδια και δίπλα άναβαν κεριά και λιβάνι.

Μέσα σε ένα πιάτο είχαν φυτεμένη φακή ή κριθάρι που μόλις είχε αρχίσει να βγαίνει.

Τα “Χριστολούλουδα”, τα λουλούδια από τον Επιτάφιο δηλαδή, σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση έχουν ιδιαίτερη αξία.

Κάποιοι ακόμα και σήμερα τα κλέβουν μόλος τελειώσει η περιφορά γιατί πιστεύουν πως έχουν θαυματουργές ιδιότητες και φέρνουν καλή τύχη σαν φυλακτά.

Ύδρα

Στην Ύδρα κάνουν το έθιμο της “δέησης”. Τα παλικάρια βγάζουν τα παπούτσια και τις κάλτσες και μπαίνουν με τον Επιτάφιο στη θάλασσα. Τον ακουμπάνε στο νερό και ο παπάς κάνει δέηση για τους ταξιδεμένους…

Πηγή: patrisnews.com