Η είδηση έσκασε σαν βόμβα: Ο Πορτογάλος άσος της
Λίβερπουλ,
Ντιόγκο Ζότα έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα μαζί με τον αδερφό του με φρικτό τρόπο όταν το πολυτελές αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του και τυλίχθηκε στις φλόγες, χωρίς κανείς από τους δυο τους να καταφέρει να αντιδράσει. Η είδηση του τραγικού γεγονότος ταξίδεψε πολύ γρήγορα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ενώ σε πολλούς ξύπνησαν μνήμες από ένα αντίστοιχο περιστατικό που είχε γίνει πριν 32 χρόνια, το 1993. Ήταν τότε που ο «
Μότσαρτ» του μπάσκετ, ο
Ντράζεν Πέτροβιτς έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην
Autobahn 9 του Μονάχου.
Το παιχνίδι της μοίρας
Και οι δύο αθλητές έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοια ηλικία, ενώ και οι δύο επέλεξαν να μην μπουν στο αεροπλάνο επιλέγοντας να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο. Μάλιστα δεν αποκλείεται ο Ζότα να μην οδηγούσε το μοιραίο super car και να βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού, όπως ακριβώς και ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Υπενθυμίζεται ότι ο «Γιος του Διαβόλου» είχε αφήσει μία φίλη του να οδηγήσει το κόκκινο Golf και εκείνος καθόταν στη θέση του συνοδηγού. Μάλιστα όταν συνέβη το μοιραίο δυστύχημα φαίνεται ότι κοιμόταν, με συνέπεια ο θάνατός του να είναι ακαριαίος.
Σημειώνεται ότι ο άτυχος Πορτογάλος ποδοσφαιριστής έρχεται να προστεθεί σε μία μακάβρια λίστα με αθλητές που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Μάλιστα σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται και Έλληνες ποδοσφαιριστές, το νήμα της ζωής των οποίων κόπηκε άδοξα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Ραντιβόι Κόρατς (1969)
Ο Ραντιβόι Κόρατς ήταν ένας από τους θεμελιωτές του γιουγκοσλάβικου μπάσκετ. Θρυλικός αθλητής που έμεινε στην ιστορία καθώς σκόραρε 99 πόντους σε αγώνα κατά τον οποίο η ομάδα του ΟΚΚ Βελιγραδίου έριξε στο καναβάτσο την Άλβικ Στοκχόλμης με 155 - 57. Στις 2 Ιουνίου 1969 το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε με λεωφορείο έξω από το Σαράγεβο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί επιτόπου. Το όνομά του δόθηκε τιμητικά στο ευρωπαϊκό «Κύπελλο Κόρατς», ενώ στη Σερβία δεν διεξάγονται ποτέ μπασκετικοί αγώνες στις 2 Ιουνίου.
Μικέλε Λορούσο και Τσίρο Πετσέλλα (1983)
Στις 2 Δεκεμβρίου 1983, οι ποδοσφαιριστές της Λέτσε, Μικέλε Λόρουσο και Τσίρο Πετσέλλα, σκοτώθηκαν σε τροχαίο, καθώς ταξίδευαν προς το Βαρέζε για αγώνα. Φοβούμενοι να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, επέλεξαν να φτάσουν με τρένο, αλλά το μοιραίο ταξίδι με το αυτοκίνητο προς το Μπάρι κατέληξε σε τραγωδία κοντά στη Μόλα ντι Μπάρι.
Γκαετάνο Σιρέα (1989)
Ο Γκαετάνο Σιρέα είχε μόλις αποσυρθεί από την ενεργό δράση για να ξεκινήσει την καριέρα του ως βοηθός προπονητή στη Γιουβέντους. Ωστόσο τα σχέδια της μοίρας ήταν άλλα και στις 3 Σεπτεμβρίου 1989, ενώ βρισκόταν στην Πολωνία για να παρακολουθήσει τον αντίπαλο της Γιουβέντους, το αυτοκίνητό του ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο. Ο οδηγός έκανε επικίνδυνο προσπέρασμα, συγκρούστηκε με φορτηγάκι και το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες. Ο Σιρέα και ο οδηγός σκοτώθηκαν ακαριαία, ενώ σώθηκε μόνο ένας επιβάτης. Ήταν μόλις 36 ετών.
Φερνάντο Μαρτίν (1989)
Στις 3 Δεκεμβρίου 1989, η Ισπανία έχασε τον Φερνάντο Μαρτίν, μια τεράστια προσωπικότητα του ισπανικού μπάσκετ και πρώτο Ισπανό παίκτη στο NBA. Ο Μαρτίν, 27 ετών, οδηγούσε το Lancia Thema 8.32 για να πάει να παρακολουθήσει αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού δεν μπορούσε να παίξει λόγω τραυματισμού. Σε μια βροχερή και χιονισμένη μέρα, έχασε τον έλεγχο σε μια στροφή και συγκρούστηκε με άλλο όχημα. Πέθανε ακαριαία. Η Ρεάλ απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 10 προς τιμήν του.
Βαλερί Γκομπόροφ (1989)
Ο Βαλερί Γκομπόροφ, αποτέλεσε μέλος της θρυλικής ομάδας μπάσκετ της ΕΣΣΔ στα '80s, ενώ στο Eurobasket του '87, ήταν εκείνος που έκανε το φάουλ στον Αργύρη Καμπούρη, δίνοντας την ευκαιρία στον «τίμιο γίγαντα» να διαμορφώσει το τελικό 101 - 103 στον τελικό του τουρνουά. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1989, έχασε τη ζωή του σε δρόμο της Μόσχας. Ήταν μόλις 23 ετών.
Χουανίτο (1992)
Ο Χουάν Γκόμεθ - Χουανίτο - ήταν θρυλική μορφή της Ρεάλ Μαδρίτης. Στις 2 Απριλίου 1992, μετά από ευρωπαϊκό αγώνα της Ρεάλ στο «Bernabéu», επέστρεφε στη Μέριδα με τον γυμναστή του. Κοιμόταν στο κάθισμα του συνοδηγού όταν, κοντά στο Τολέδο, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε επιχείρησε να αποφύγει κορμούς από αναποδογυρισμένο φορτηγό, αλλά συγκρούστηκε μαζί του. Ένας κορμός τρύπησε το δεξί εμπρόσθιο μέρος και ο Χουανίτο σκοτώθηκε ακαριαία, σε ηλικία 37 ετών.
Γιώργος Μητσιμπόνας (1997)
Ο Γιώργος Μητσιμπόνας υπήρξε ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς που εμφανίστηκαν ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Μητσιμπόνας άφησε το στίγμα του αγωνιζόμενος με τη Λάρισα, τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και την ΑΕ Τυρνάβου. Το μεσημέρι της 13ης Σεπτεμβρίου το αυτοκίνητο που οδηγούσε - επέβαινε σε αυτό και ο φίλος του δημοσιογράφος Νίκος Μίχος - συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με ημιφορτηγό. Ο Μητσιμπόνας τραυματίστηκε σοβαρά, διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας και εκεί άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 34 ετών.
Παναγιώτης Κατσούρης (1998)
Ο 21χρονος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Παναγιώτης Κατσούρης, είχε όλα τα χρόνια μπροστά του για να αφήσει το στίγμα του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο ο διεθνής με την Εθνική Ελπίδων έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, όταν επιστρέφοντας από αγώνα 5χ5 έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Το όχημα προσέκρουσε στο προστατευτικό στηθαίο γέφυρας στην Θέρμη, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στο γήπεδο της «Τούμπας» κατασκευάστηκε στη μνήμη του προτομή μπροστά στη Θύρα 1, εκεί όπου κάθε χρόνο κατατίθενται στεφάνια την ημέρα του χαμού του. Από το 2009, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ διεξάγει ετησίως τουρνουά προς τιμή του ποδοσφαιριστή της, ενώ μετά τη σεζόν του θανάτου του κανένας ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ δεν έχει φορέσει τη φανέλα με τον αριθμό «17», το δικό του νούμερο τη σεζόν του θανάτου του.
Γιόβαν Γκοΐκοβιτς (2001)
Στις 22 Δεκεμβρίου 2001 ο 27χρονος Γιόβαν Γκοΐκοβιτς, ποδοσφαιριστής του Ηρακλή, επέστρεφε στο σπίτι του στο Βελιγράδι, όταν έχασε τον έλεγχο του ΙΧ που οδηγούσε. Το αυτοκίνητο φαίνεται ότι κινούνταν με 200 χλμ/ώρα και καρφώθηκε σε κολώνα. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
Νικολό Γκάλι (2001)
Ο Νικόλο Γκάλι που αγωνιζόταν στη Μπολόνια, δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή του. Στις 9 Φεβρουαρίου 2001, ένα τροχαίο με τη μηχανή του, του στέρησε τη ζωή. Η ομάδα απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 27, το οποίο αργότερα φόρεσε ο φίλος του, Φάμπιο Κουαλιαρέλα.
Βιτόριο Μέρο (2002)
Ο Βιτόριο Μέρο, αμυντικός της Μπρέσια για τέσσερις σεζόν, σκοτώθηκε σε τροχαίο στις 23 Ιανουαρίου 2002 στην Α4 κοντά στο Ροβάτο. Ήταν 27 χρονών. Η Μπρέσια αποφάσισε να αποσύρει το νούμερο 13 προς τιμήν του.
Άννα Πολλάτου (2014)
Το 2014, η Άννα Πολάτου χάλκινη Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ με την Εθνική ανσάλμπ, έχασε τη ζωή της σε τροχαίο. Ήταν 17 Μαΐου όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε συγκρούστηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες με φορτηγό στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, με την 31χρονη να βρίσκει ακαριαίο θάνατο.
Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες (2019)
Την 1η Ιουνίου 2019, ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες βρισκόταν μέσα σε μία Mercedes S 550 μαζί με δύο ξαδέλφια και κινούνταν στην Α-376 μεταξύ Σεβίλλης και Ούτερα, όταν το πίσω αριστερό λάστιχο, που είχε μόλις επισκευαστεί, έσκασε έχοντας αναπτύξει ταχύτητα πάνω από 187 χλμ/ώρα. Το αυτοκίνητο έφυγε από το δρόμο, ανατράπηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες. Ο Ρέγιες και ο ξάδελφός του Τζόναθαν σκοτώθηκαν επιτόπου, ενώ ένας τρίτος επιβάτης τραυματίστηκε σοβαρά.
Φρέντι Ρινκόν (2022)
Ο Φρέντι Ρινκόν, που διέπρεψε με τη φανέλα της Νάπολι και της Ρεάλ Μαδρίτης πέθανε στις 13 Απριλίου 2022 έπειτα από σύγκρουση του αυτοκινήτου του με λεωφορείο στην Κάλι της Κολομβίας, παραμένοντας δύο μέρες σε νοσοκομείο.