Θάνος Πλεύρης στη "Στροφή" του parapolitika.gr: "Έλεγα ότι δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να δω τα παιδιά μου" (Βίντεο)
Ο Θάνος Πλεύρης αποκαλύπτει
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μιλάει στη Σοφία Τουντούρη για το χειρουργείο με 20% πιθανότητες επιβίωσης, την τοξικότητα στα social media, τη σχέση με τον πατέρα του και την "άβολη αλήθεια" για το μεταναστευτικό
«Έλεγα ότι δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να δω τα παιδιά μου». ΟΘάνος Πλεύρης επιστρέφει στο 2016, στις τελευταίες στιγμές πριν διασωληνωθεί, σε ένα από τα πιο σκληρά κεφάλαια της ζωής του. Η σύζυγός του κλήθηκε να αποφασίσει για ένα χειρουργείο με 20% πιθανότητες επιβίωσης, που ήταν συγχρόνως και η μοναδική επιλογή. Πέρασε 15 μέρες στην εντατική, τις μισές διασωληνωμένος, με τα παιδιά του τότε να είναι 7 και 2 ετών.
«Όταν ξύπνησα, έκανα ασυναίσθητα τον σταυρό μου γιατί κατάλαβα ότι ζω. Είχα μια αίσθηση ότι μπορεί να μου είχαν ακρωτηριάσει οτιδήποτε, απλώς ήθελα να ζω», λέει. Η ανάμνηση που τον έχει σημαδέψει είναι η πρώτη επιστροφή στο σπίτι. Η αγκαλιά με τα παιδιά. Η συνειδητοποίηση ότι ζει.
"Ήταν αναφανδόν υπέρ της λοίμωξης, να πεθάνω"
Από αυτή την εμπειρία περνάει και η συζήτηση για την τοξικότητα στα social media. «Όταν βγήκα από την εντατική, η γυναίκα μου μού είπε καλύτερα να μη διαβάσω τα σχόλια στα social media». αναφέρει. Υπήρχαν άνθρωποι που έγραφαν: «Στη μάχη με τη λοίμωξη είμαστε αναφανδόν υπέρ της λοίμωξης».
«Ένας άνθρωπος που μπαίνει σ' αυτή τη διαδικασία έχει αποκτηνωθεί τελείως», σχολιάζει. Στις πλατφόρμες, λέει, άνθρωποι «που μπορεί να μην έχουν καμία κοινωνική επαφή ή δεν θα τους έκανε κανείς παρέα» αποκτούν πρόσβαση να μιλήσουν με έναν υπουργό ή έναν δημοσιογράφο κι αυτό μεγαλώνει την τοξικότητα της κοινωνίας «επί 100».
Η ευθύνη, υπογραμμίζει, ξεκινάει από την κορυφή. «Δεν μπορείς να ζητάς από μία κοινωνία να μη δείχνει τοξικότητα όταν εσύ ο ίδιος στην κορυφή βγάζεις τοξικότητα». Αναφέρεται στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι «αναπαράγει αυτή την τοξικότητα γιατί ζει από αυτήν».
Ο πατέρας του, ο πιο σκληρός κριτής του
Η συζήτηση περνάει στον πατέρα του, Κωνσταντίνο Πλεύρη. Ο Θάνος Πλεύρης παραδέχεται ότι έχει μάθει να ζει με μια καχυποψία απέναντί του εξαιτίας του πατέρα του. «Θεωρώ άδικο να με κρίνει κάποιος γι' αυτό που είναι ο πατέρας μου», λέει. Στο ξεκίνημα της πορείας του μέσα από τον ΛΑΟΣ, αναγνωρίζει πως το πατρώνυμο λειτούργησε ως πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα, όμως, διαπίστωνε διαχρονικά σε ποιοτικές δημοσκοπήσεις μια μερίδα ψηφοφόρων που δεν τον επέλεγε ακριβώς επειδή είναι γιος του Κώστα Πλεύρη. «Αυτό πια έχει εξαλειφθεί τελείως», σημειώνει. Με τον πατέρα του έχουν διαφωνήσει, έχουν περάσει δύσκολες φάσεις, αλλά συνεχίζουν να μιλούν. «Είναι ο πιο σκληρός κριτής μου».
Η "άβολη αλήθεια" στο μεταναστευτικό
«Πολλές φορές λες ότι δεν θέλεις να έχεις μεταναστευτικές ροές, αλλά φοβάσαι να πάρεις πραγματικές πολιτικές αποτροπής», υποστηρίζει. Διευκρινίζει ότι κανείς δεν ζητάει απάνθρωπες λύσεις, αλλά όταν απορρίπτεται μια αίτηση ασύλου η μόνη διαδρομή είναι η επιστροφή. Ο στόχος για το 2027, όπως τον περιγράφει, είναι η δημιουργία κέντρου κράτησης εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε ο αιτών που έχει λάβει αρνητική απάντηση να μπορεί να επιστραφεί σε μια τρίτη χώρα. Έτσι ασκείται, λέει, πίεση επιστροφής στη χώρα καταγωγής. «Γύρνα πίσω στη χώρα σου, αλλιώς θα βρεθείς εκεί».
"Δεν κάνω μία σούπα για να είμαι αρεστός"
«Μη φτάσουμε να ποινικοποιήσουμε τον βουλευτή που μιλάει με τη διοίκηση», λέει, διαχωρίζοντας την εξυπηρέτηση του πολίτη από το ρουσφέτι. Έργο του βουλευτή, υποστηρίζει, είναι να εντοπίζει τα κενά της διοίκησης και να τα φέρνει στον αρμόδιο υπουργό.
Ο Θάνος Πλεύρης δηλώνει χαρούμενος που έχει καταφέρει, όπως λέει, να πολιτεύεται υπερασπιζόμενος τις αρχές και τις αξίες του. Του έχουν προτείνει, όπως αναφέρει, να λειάνει τον λόγο του για να απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό. «Δεν κάνω μία σούπα να την ανακατέψω για να είμαι αρεστός. Προτιμώ να 'μαι αρεστός σ' αυτούς που αποδέχονται αυτές τις αρχές και αξίες με τις οποίες πολιτευομαι».
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη Στη Στροφή με τη Σοφία Τουντούρη: