της Στέλλας Νοβάκη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

 

Μπορεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης να αφορούσε δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων που ανέλαβαν υπουργικά χαρτοφυλάκια, ωστόσο επτά εξ αυτών θεωρούνται ότι είναι τα προσωπικά «στοιχήματα» του πρωθυπουργού. Αυτό δεδομένου ότι είναι άνθρωποι του περιβάλλοντός του, με τους οποίους μεγάλωσε μαζί πολιτικά, ενώ άλλοι, έχοντας σημαντική διαδρομή στον χώρο της Αριστεράς, ανέλαβαν να διαχειριστούν σημαντικά για την πορεία της κυβέρνησης ζητήματα.  

Μπορεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης να αφορούσε δεκάδες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων που ανέλαβαν υπουργικά χαρτοφυλάκια, ωστόσο επτά εξ αυτών θεωρούνται ότι είναι τα προσωπικά «στοιχήματα» του πρωθυπουργού. Αυτό δεδομένου ότι είναι άνθρωποι του περιβάλλοντός του, με τους οποίους μεγάλωσε μαζί πολιτικά, ενώ άλλοι, έχοντας σημαντική διαδρομή στον χώρο της Αριστεράς, ανέλαβαν να διαχειριστούν σημαντικά για την πορεία της κυβέρνησης ζητήματα.  

Το alter ego του Αλέξη και ο «άνθρωπος των ειδικών αποστολών»

Ενα από τα σημαντικότερα πόστα, αυτό του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου, ανέλαβε ο εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ο 34χρονος δικηγόρος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με στόχο να ανανεώσει την εικόνα της κυβέρνησης και να προωθεί αποτελεσματικότερα το μήνυμά της. Ο πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε με γραβάτα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μπορεί όλα τα προηγούμενα χρόνια να έμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όμως τώρα αναλαμβάνει το πόστο που… φωτίζεται πιο έντονα από τον προβολέα της πολιτικής ειδησεογραφίας.

Ο δικηγόρος, με διδακτορικές σπουδές στο Λονδίνο, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, αρχικά στη θέση του νομικού συμβούλου του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια σε αυτή του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου. Με τον Αλέξη Τσίπρα συνδέονται με ισχυρή φιλία από το 2005, όταν παρέλαβε από τον σημερινό πρωθυπουργό τη θέση του γραμματέα της Νεολαίας του Συνασπισμού.

Θεωρείται ο εμπνευστής της καμπάνιας του «Αύριο» και της «Ελπίδας», συνθημάτων που κυριάρχησαν στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ενώ για πολλά χρόνια ήταν και ο λογογράφος του κ. Τσίπρα στις προεκλογικές ομιλίες του. Η πολιτική ήταν το πεδίο του για πολλά χρόνια και μάλιστα υπήρξε και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας. Η πορεία του εξελίσσεται πάντα κοντά στα βήματα του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο οι απόψεις τους ταυτίζονται σε πολλά θέματα, όχι όμως στα... αθλητικά, καθώς ο πρωθυπουργός είναι γνωστός για τα... παναθηναϊκά του αισθήματα, σε αντίθεση με τον κ. Τζανακόπουλο, που είναι φανατικός οπαδός του Ολυμπιακού.

Πριν μπει στην αρένα της κεντρικής πολιτικής και της… γραβάτας, σύχναζε στα Εξάρχεια και ήταν από τους λεγόμενους «σκληρούς» του Συνασπισμού. Τότε, αντί για κοστούμι, φορούσε τζάκετ και αντί για γραβάτα… σκουλαρίκι στο αυτί. Ωστόσο, «από τότε έδειχνε την ικανότητα να διαχειρίζεται δύσκολες αποστολές», όπως λένε όσοι γνωρίζουν τα παρασκήνια του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι το καλοκαίρι του 2015 ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν στις Βρυξέλλες, όπως και ότι έδωσε τηλεοπτικό «παρών» σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, προκειμένου να στηρίξει την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών.

 

 Ακόμη ένας εκπρόσωπος της νέας γενιάς στην κυβέρνηση, αλλά παράλληλα άνθρωπος του Αλέξη Τσίπρα, που έχει θητεύσει στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο Δημήτρης Λιάκος, που τοποθετήθηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ο 43χρονος Δ. Λιάκος ήταν διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και θεωρείται από τα πρόσωπα που έχουν ρόλο-κλειδί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την αξιολόγηση, ενώ συμμετέχει ενεργά στην κατάρτιση των ελληνικών προτάσεων. «Τώρα πλέον θα έχει τον ρόλο του... υπουργού Μνημονίου, αυτού δηλαδή που θα παρακολουθεί στενά τα υπόλοιπα υπουργεία στην εφαρμογή των μέτρων», αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες τα κυβερνητικά παρασκήνια.  Επίσης τον χαρακτηρίζουν «άνθρωπο των ειδικών αποστολών», καθώς έχει συμμετάσχει σε μια σειρά σημαντικών κυβερνητικών σχεδίων και μάλιστα φέρεται να είναι ο εμπνευστής των περισσότερων μέτρων, όπως το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά της 13ης σύνταξης, που τελικά πετάχτηκαν και από την ίδια την κυβέρνηση στον κάλαθο των αχρήστων. Γνωρίζει καλά και το θέμα του χρέους, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα.

 

Ορισμένοι «χρεώνουν» τον κ. Λιάκο στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, καθώς μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εκτελούσε χρέη ειδικού συνεργάτη στο γραφείο του. Με την ιδιότητα, μάλιστα, αυτή είχε αναπτύξει ιδιαίτερα έντονη δράση στη διαπραγμάτευση. Λέγεται ότι ήταν ο κ. Δραγασάκης που τον «ανακάλυψε» το 2012, αναζητώντας στελέχη της αγοράς για την κατάρτιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.  Ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θεωρεί «μέντορά» του τον κ. Δραγασάκη, ενώ έχει εξαίρετες σχέσεις τόσο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με τον Γιώργο Σταθάκη.

Εχει επίσης πολύ καλό δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο γνωρίζονται και συνεργάζονται από την εποχή που ο δεύτερος ήταν γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ το 2009. Μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Φραγκίσκο Κουτεντάκη αποτελούν τους «τρεις σωματοφύλακες», οι οποίοι συνδέονται πλέον με δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καθώς πηγαινοέρχονταν στις Βρυξέλλες την περίοδο της δραματικής διαπραγμάτευσης.  

 

Ο ακτιβιστής και ο παλιός 

Με το χαρτοφυλάκιο αρμοδιοτήτων που διέθετε και πριν από τον ανασχηματισμό αναμένεται να ασχοληθεί ο Αλέξης Χαρίτσης, διατηρώντας δηλαδή στην ευθύνη του τις δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ. Η αναβάθμισή του ωστόσο σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας από υφυπουργός αξιολογείται ως ουσιαστική, καθώς αναμένεται να «βάλει πλάτη» στον επικεφαλής του ΥΠ.ΑΝ., Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι αποστασιοποιημένος από τα δεδομένα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Ο 39χρονος πολιτικός αποτελεί ενεργό μέλος της ακτιβιστικής πτέρυγας του κόμματος της Αριστεράς από τα φοιτητικά του χρόνια. Το 2012 ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία και στη Β’ Αθηνών, ενώ νωρίτερα, στις δημοτικές εκλογές του 2010, ήταν υποψήφιος με το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας. Τα προηγούμενα χρόνια ασχολήθηκε με επιχειρηματικά πρότζεκτ μέσω της δικής του εταιρείας στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την ηγετική τριάδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συμπληρώνει ο εξωκοινοβουλευτικός Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος θα αναλάβει τον τομέα των επενδύσεων και της βιομηχανίας. Ο τελευταίος μπορεί να είναι φρέσκος στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά στον χώρο της Αριστεράς είναι από τα «μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη. Παλαιότερα είχε το παρατσούκλι «Ο Λαλιώτης της Κουμουνδούρου» και ήταν ο στενότερος συνεργάτης του πρώην προέδρου Νίκου Κωνσταντόπουλου.

Λέγεται, μάλιστα, ότι ήταν δική του ιδέα η ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού, παλιός Ρηγάς και συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου, μετά το 2004, όταν έγινε πρόεδρος του Συνασπισμού ο Αλέκος Αλαβάνος, αποχώρησε οικειοθελώς. Ο Στέργιος Πιτσιόρλας θεωρούνταν ο Νούμερο 2 για πολλά χρόνια στον ΣΥΝ και ουσιαστικά ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον Τσίπρα στη νεολαία του κόμματος. Εκτός από το πολιτικό βιογραφικό του, πλούσιο είναι και το επαγγελματικό του, αφού έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τη δικηγορία, τις τουριστικές επενδύσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Ηρθαν από τον πάγκο και έγιναν βασικοί

Η νεαρή υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, έχει αναλάβει το πιο δύσκολο έργο, καθώς η μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων αλλά και η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αποτελούν δύο από τα βασικά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει πλούσια εμπειρία στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, ενώ συμμετείχε και ως διευθύντρια του υπουργικού γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

 

Η ενασχόλησή της με τα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε στα φοιτητικά της χρόνια, μέσα από το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και μετέπειτα με τη συμμετοχή της στο Δ.Σ. του συλλόγου των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του ΑΠΘ. Ως μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για το Αρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 μετακόμισε στις Βρυξέλλες και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, λίγο αργότερα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, καθώς κλήθηκε να συνεισφέρει στον αγώνα του κόμματός της ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Νέα είσοδος στην κυβέρνηση είναι και αυτή του Σωκράτη Φάμελλου, η δράση του οποίου στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ τον έφερε στην πρώτη γραμμή, αποδεικνύοντας ότι το κυβερνών κόμμα έχει ισχυρό «πάγκο». Ο Θεσσαλονικιός πολιτικός, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πολλά υποσχόμενα νέα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνει στην κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, με στόχο να ενισχύσει το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα οικολογίας. Ο κ. Φάμελλος προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία είχε έντονη δράση, καθώς διετέλεσε για πολλά χρόνια αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος, ενώ το 2014 ήταν υποψήφιος δήμαρχος Θέρμης. Η πολιτική είναι μία από τις μεγάλες του… αδυναμίες, αλλά όχι η μοναδική. Είναι γνωστό ότι ο τραγουδιστής Μανώλης Φάμελλος είναι αδελφός του και το… καλλιτεχνικό στοιχείο, αλλά και ταλέντο δεν λείπει και από τον ίδιο. Συχνά αποτελεί το επίκεντρο της παρέας, αφού σε πολιτικές μαζώξεις είναι ο πρώτος που ξεκινάει το τραγούδι.

Τάξη στον χώρο του ποδοσφαίρου καλείται να βάλει ο Γιώργος Βασιλειάδης. Ο 39χρονος «αδιάφθορος» ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του Αθλητισμού έχοντας τεράστια εμπειρία σε θέματα διαφθοράς. Είναι νομικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκωτία, ενώ σημείο-σταθμός στην πορεία του ως επικεφαλής της Γ.Γ. Διαφθοράς ήταν η συνεργασία με το γερμανικό κρατίδιο της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας, με αποτέλεσμα να φτάσει στις ελληνικές Αρχές η περιβόητη «λίστα Μπόργιανς».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης γνωρίζεται με τον Αλ. Τσίπρα από τα φοιτητικά τους χρόνια, καθώς δραστηριοποιούνταν στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων, τη φοιτητική παράταξη του Συνασπισμού, όταν ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν γραμματέας της Νεολαίας, ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σκωτία για μεταπτυχιακές σπουδές ο κ. Βασιλειάδης είχε επαφές με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππά.