Ανήκει στην οµάδα συµβούλων του Αµερικανού νέου προέδρου, Ντόναλντ Τραµπ, η οποία έπαιξε ρόλο στην προεκλογική καµπάνια του, ενώ λέγεται πως το επόµενο διάστηµα είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας µεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας. Ο λόγος για τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, τον Ελληνοαµερικανό οικονοµολόγο, που ειδικεύεται σε ζητήµατα ενεργειακής πολιτικής, και γιο του πρώην προέδρου της Παµµακεδονικής Οµοσπονδίας των ΗΠΑ.

 

 

Ο ίδιος, συνεργαζόµενος µε το επιτελείο του πολυεκατοµµυριούχου επιχειρηµατία, έχει βάλει στόχο να ενισχύσει τη στενή σχέση των ΗΠΑ µε τη χώρα µας και να συµβάλει στην ενεργειακή συνεργασία της αµερικανικής κυβέρνησης µε την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.«Για να µπουν οι βάσεις αυτού του στόχου επισκέφθηκε την Ελλάδα», αναφέρουν πρόσωπα που γνωρίζουν την αποστολή του νεαρού Ελληνοαµερικανού.

 

 

Ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το προηγούµενο Σαββατοκύριακο, δίνοντας το «παρών» στο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης ∆ήµων Ελλάδος, προσκεκληµένος του προέδρου της ΚΕ∆Ε, Γιώργου Πατούλη. «Οι ΗΠΑ προβλέπουν στενή συνεργασία µε την Ελλάδα και το ευρώ. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι και θα παραµείνουν φίλοι και σύµµαχοι», είπε ο κ. Παπαδόπουλος από το βήµα του συνεδρίου της ΚΕ∆Ε, στο περιθώριο του οποίου είχε συνάντηση και µε τον δήµαρχο Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη.

 

 

ΕΠΑΦΕΣ

∆εν έµεινε, όµως, µόνο στον χαιρετισµό που απηύθυνε ενώπιον των δηµάρχων. Πραγµατοποίησε και επαφές µε τον πρόεδρο της Ν.∆., Κυριάκο Μητσοτάκη, µε τον οποίο συναντήθηκε λίγες ηµέρες µετά στην Αθήνα.

Επίσης, παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιµήν του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο κ. Πατούλης, µε τη συµµετοχή υψηλών καλεσµένων, όπως της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηµατά, του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του δηµάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύµου, του µητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιµου, του γενικού γραµµατέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, και παραγόντων της Αυτοδιοίκησης και της Οµογένειας.

 

 

 

Σύµφωνα µε πληροφορίες, υπήρξαν και ιδιωτικές επαφές του µε τους περισσότερους εκ των παρισταµένων. Εκεί ο κ. Παπαδόπουλος µίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης της χώρας µε τις επενδύσεις της Οµογένειας και για τον σηµαντικό ρόλο που διαδραµατίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στις δύσκολες στιγµές της ελληνικής κρίσης.

Από το τραπέζι δεν έλειψαν οι συζητήσεις για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και τη θέση της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., µε τον κ. Παπαδόπουλο να λέει ότι «δεν έχει σηµασία αν η κυβέρνηση προέρχεται από τα δεξιά ή τα αριστερά. Αρκεί η χώρα να βγει από την κρίση». Στις αναφορές του πάντως ήταν γενικά φειδωλός, µιλώντας µόνο για όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο πρόεδρος Τραµπ.

«Είµαστε απέναντι στους τροµοκράτες του ISIS, εποµένως απέναντι σε όποιον τους υποστηρίζει», φέρεται να είπε, «φωτογραφίζοντας» προφανώς την Τουρκία. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο Τζ. Παπαδόπουλος προσκάλεσε τον Γ. Πατούλη να παραστεί στην τελετή ορκωµοσίας του Ντ. Τραµπ τον Ιανουάριο στην Ουάσινγκτον.

Σε πολύ καλό κλίµα έγινε και η συνάντησή του µε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, ο οποίος του µετέφερε τη βαθύτατη ανησυχία του για την προκλητική ρητορική της Αγκυρας και το πώς αυτή µπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας και την πορεία της γείτονος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενώ υπογράµµισε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο τις πολιτικές λιτότητας.

Ο νεαρός Ελληνοαµερικανός, ως γνήσιος Θεσσαλονικιός (είναι εγγονός του γνωστού στη συµπρωτεύουσα ιατρού-αγγειοχειρουργού Γιώργου Παπαδόπουλου), δεν παρέλειψε να πάρει µια... γεύση και από τη νυχτερινή ζωή της πόλης. Ετσι, ανταποκρίθηκε στο κάλεσµα στελεχών της Αυτοδιοίκησης που συµµετείχαν στο συνέδριο της ΚΕ∆Ε και διασκέδασε στο κέντρο «Stage Live», όπου εµφανίζεται ο Αντώνης Ρέµος. Πρώτο τραπέζι πίστα... απόλαυσε το πρόγραµµα, ενθουσιάστηκε µε τα τραγούδια και έβγαλε φωτογραφίες για να θυµάται την έντονη βραδινή ζωή της ιδιαίτερης πατρίδας του.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τις επόµενες ηµέρες, ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε στη ∆ράµα, όπου συµµετείχε στην αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας των ΗΠΑ υπό τον Αρχιεπίσκοπο Αµερικής ∆ηµήτριο, ο οποίος παρέδωσε στη Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης τον «Κώδικα 1424», όπως ονοµάζεται ένα σπάνιο χειρόγραφο κείµενο της Καινής ∆ιαθήκης, που είχε κλαπεί και αφού άλλαξε πολλά χέρια βρέθηκε στην κατοχή της Λουθηρανικής Θεολογικής Σχολής του Σικάγο. «Η Ελλάδα και η Αµερική ήταν και θα είναι σύµµαχοι και φίλοι.

Εµείς θέλουµε να καλυτερέψουµε αυτή τη σχέση. Ελπίζω η κυβέρνηση της Ελλάδας να έχει ανοικτή πόρτα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα ήταν ενδιαφέρον να καλέσει η Ελλάδα εδώ τον κ. Τραµπ ή να πάει ο κ. Τσίπρας στην Αµερική», δήλωσε στη ∆ράµα. Στην ίδια τελετή έδωσε το «παρών» και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.∆., Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να τα πει µε το µέλος του επιτελείου του Τραµπ. Οι δυο τους γνωρίζονται από το 2014, όταν ο Ελληνας πρώην υπουργός συµµετείχε σε κλειστή συνάντηση στις ΗΠΑ για την ελληνική ΑΟΖ και τα ενεργειακά ζητήµατα, στην οποία είχε λάβει µέρος και ο κ. Παπαδόπουλος

O ρόλος του στο επιτελείο

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ ο Τζ. Παπαδόπουλος είχε αναφερθεί αναλυτικά στις θέσεις του Αµερικανού νέου προέδρου σχετικά µε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε συνέντευξή του είχε τονίσει ότι «η Ελλάδα είναι ένας επί µακρόν σύµµαχος της Αµερικής.

Η γεωστρατηγική θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο την τοποθετεί ξεκάθαρα στα καυτά σηµεία». Ο ίδιος είχε τονίσει ότι «η ναυτική βάση της Σούδας είναι βασικός άξονας για την προέκταση της (αµερικανικής) ισχύος και η αξία της µόνο θα αυξηθεί. Επιπλέον, η ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη επίσης είναι σηµαντική.

Μέσω του αγωγού ΤΑΡ και επενδύσεων στους σταθµούς φυσικού αερίου, η Ελλάδα θα είναι τοποθετηµένη για να γίνει ο βασικός αγωγός µεταφοράς στην Ιταλία, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη υγροποιηµένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, την Ανατολική Μεσόγειο και τα κοιτάσµατα αερίου της Κασπίας, ώστε να διαφοροποιηθούν τόσο οι οδοί όσο και οι προµηθευτές ενέργειας στην Ευρώπη».

Ο κ. Παπαδόπουλος έχει επίσης αναφέρει ότι ο κ. Τραµπ «έχει σηµειώσει πολλές φορές πως η Αµερική δεν θα ξεχάσει τους συµµάχους που είναι πάντα στο πλευρό της. Ακόµη και µέσα σε αυτή την κρίση, η Ελλάδα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άµυνα και είναι προς το συµφέρον της Αµερικής να δει µια τελική λύση στο µη βιώσιµο χρέος της χώρας, σε συντονισµό µε το ∆ΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές». Σύµφωνα µε τον ίδιο, ο κ. Τραµπ δεν θεωρεί ταµπού την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς «προτιµά το έθνος-κράτος από τον διεθνισµό».

Ταξίδια σε Κύπρο και Ισραήλ

Ο νεαρός Ελληνοαµερικανός «Θεσσαλονικιός» Τζορτζ Παπαδόπουλος σπούδασε Πολιτικές Επιστήµες στο DePaul University και το 2010 ολοκλήρωσε το µεταπτυχιακό του στο University College London. Από τότε και για σχεδόν πέντε χρόνια συνεργαζόταν µε το συντηρητικό ινστιτούτο Hudson της Ουάσινγκτον ως σύµβουλος σε θέµατα ενέργειας. Με αυτή την ιδιότητα, το 2014 συναντήθηκε µε τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και διοργάνωσε µία από τις πρώτες ηµερίδες για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι το θέµα «θα είναι ύψιστης προτεραιότητας για τις ΗΠΑ» αν ο Τραµπ κέρδιζε τις εκλογές. Φαίνεται, µάλιστα, ότι είχε αναλάβει το ζήτηµα της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και ευρύτερα τις σχέσεις µε την Ανατολική Μεσόγειο για την εκστρατεία του Ρεπουµπλικάνου υποψηφίου, καθώς το καλοκαίρι ταξίδεψε αρκετά στο Ισραήλ, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, συναντώντας µάλιστα µέχρι και τον Πρόεδρο της Ελληνικής ∆ηµοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, αλλά και στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Τον Νοέµβριο βρέθηκε στο επιτελείο του Ρεπουµπλικάνου υποψηφίου Μπεν Κάρσον και όταν εκείνος αποχώρησε από την κούρσα και υποστήριξε τον Τραµπ, πήρε «µεταγραφή».

Την πρώτη του επαφή µε την ελληνοαµερικανική κοινότητα ως σύµβουλος του Ντ. Τραµπ την έκανε στις 7 Νοεµβρίου, σε συγκέντρωση των «Ελληνοαµερικανών Φίλων του Τραµπ», που πραγµατοποιήθηκε στην Αστόρια. Εκεί, επιχειρώντας να πείσει τους οµογενείς για τις φιλικές προθέσεις του Τραµπ, αναφέρθηκε στη Χίλαρι Κλίντον και αναρωτήθηκε «τι έκανε για την Ελλάδα, για την Κύπρο και το Οικουµενικό Πατριαρχείο για τρεις δεκαετίες;».

 

 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά