Για τον αρχαίο Ελληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη, η έννοια της φιλίας είχε τρεις μορφές: τη φιλία της ωφελιμότητας, στην οποία δεν υπάρχει ειλικρίνεια, της απόλαυσης και της αμοιβαίας εκτίμησης. Η περίπτωση του Μανώλη Πετσίτη, του Νίκου Παππά και του Αλέξη Τσίπρα είναι άγνωστο σε ποια από τις παραπάνω κατηγορίες εμπίπτει, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει μονοπωλήσει την επικαιρότητα, με τις αποκαλύψεις για τον πρώτο και τις σχέσεις του με οικονομικούς παράγοντες, αλλά και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και τον πρωθυπουργό, να διαδέχονται η μία την άλλη, φέρνοντας στο φως άγνωστες λεπτομέρειες και πτυχές υποθέσεων που ταράζουν συθέμελα το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αποκαλύψεις αυτές οδηγούν σε ένα τετράγωνο σχέσεων μεταξύ του Μανώλη Πετσίτη, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, του Κύπριου δικηγόρου των offshore των Panama Papers, Αρτέμη Αρτεμίου, και του υπόδικου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, με ενδιάμεσους σταθμούς το Μέγαρο Μαξίμου, γραφεία επιχειρηματιών και την Κύπρο.

Οσοι ξέρουν καλά το παρασκήνιο μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μνημονεύουν την ταυτόχρονη ραγδαία άνοδο του Μανώλη Πετσίτη μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Οποιος συνήθιζε να πηγαίνει σε εστιατόριο ιταλικής κουζίνας στην άνοδο της Λεωφόρου Συγγρού πριν από το 2014 ήταν πολύ πιθανό να είχε εξυπηρετηθεί από τον «Μανόλο», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του. Ο τελευταίος ήταν ένας από τους σερβιτόρους του μαγαζιού και δούλευε για το μεροκάματο, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια συνδιαλέγεται τώρα πια με κορυφαίους παράγοντες του οικονομικού γίγνεσθαι, αμείβεται από επιφανείς επιχειρηματίες και αποκαλείται από όσους ξέρουν καλά τα παρασκήνια ως ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών».

Προσόν του; Η φιλική του σχέση με τον Νίκο Παππά. «Παιδιόθεν φίλο» τον χαρακτήρισε ο ίδιος ο υπουργός, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», δικαιολογώντας όσους τον αποκαλούσαν τα τελευταία χρόνια «ο Μανώλης του Παππά». Ηταν συμμαθητής, φίλος και συντοπίτης του Νίκου Παππά, με την Καισαριανή να είναι ο κοινός τόπος καταγωγής τους.

Ο συμμαθητής του alter ego του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, από μισθωτός των 4.911,87 ευρώ ετησίως, εμφανίζει ετήσια εισοδήματα ύψους 204.160 ευρώ και συνεργάζεται με επιχειρηματίες όπως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και ο Χρ. Καλογρίτσας. Εφτασε, δε, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, να συνδέεται και με τον Κύπριο δικηγόρο που αποκαλείται ο «δικηγόρος των offshore», Αρτέμη Αρτεμίου, εκπροσωπώντας στην Ελλάδα πρώην εταίρο του δικηγορικού του γραφείου.

Μέσα σε έναν χρόνο η φορολογική του κατάσταση εμφανίζεται μεταμορφωμένη. Οπως αποκάλυψε το ενημερωτικό site newsbomb.gr, το 2016 προσελήφθη στην Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΒΕΕ, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, από την οποία έλαβε 72.693 ευρώ. Εμφανίζεται όμως να έχει έσοδα και από την Alpha Δορυφορική Τηλεόραση, λαμβάνοντας αμοιβές ύψους 45.935 ευρώ. Τα έσοδα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, δεν σταματούν εκεί, καθώς από την εταιρεία TAF Sports Marketing A.E., ιδιοκτησίας Κωνσταντίνου Ντέρη, έλαβε 32.500 ευρώ και από τη Forthnet ο «Μανόλο» εμφανίζεται να έλαβε συνολικά 28.000 ευρώ, ενώ από την D-Project, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, το ποσό των 20.032 ευρώ. Συνολικά, μαζί με άλλα μικρότερα έσοδα, φέρεται να είχε αμοιβές ύψους 204.160 ευρώ.

Το 2017 περίμενε τον κ. Πετσίτη μια εντυπωσιακή αναπροσαρμογή. Σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα, η ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη αύξησε κατά 65% τις απολαβές του, με αποτέλεσμα από 72.693 ευρώ το 2016 να λάβει το 2017 συνολικά 128.500 ευρώ. Σε αυτά προστέθηκαν ακόμη 47.750 ευρώ, εκ των οποίων τα 27.750 ευρώ προήλθαν από την TAF Sports Marketing A.E. και τα 20.000 ευρώ από τη Forthnet. Συνολικά, δηλαδή, το 2017 είχε απολαβές 176.250 ευρώ. Εντύπωση προκαλούν, επίσης, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών ο Μανώλης Πετσίτης άλλαξε 10 φορές ταυτότητα, δηλώνοντας απώλεια.

Στα στέκια των ισχυρών της πολιτικής και της οικονομίας ο «Μανόλο» ήταν γνωστός και ως «ο Πετσίτης του Μαξίμου». Πώς ο συμμαθητής του Νίκου Παππά έφτασε να συνδέεται με το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα; Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Θεόδωρος Κιτσάκος, έδωσε μια ενδιαφέρουσα διάσταση περιγράφοντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» τον Μανώλη Πετσίτη ως «εκπρόσωπο υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου». «Δεχόμουν στο γραφείο μου στη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) επισκέψεις υπηρεσιακού χαρακτήρα από τον Μανώλη Πετσίτη», είπε στα «Νέα». Οπως αναφέρει το newsbomb.gr, τόσο η ατζέντα του πρώην διευθύνοντος συµβούλου της ∆ΕΠΑ όσο και το βιβλίο εισόδου-εξόδου που τηρεί η επιχείρηση καταγράφουν πλήθος επισκέψεων του Μανώλη Πετσίτη στο γραφείο του Θεόδωρου Κιτσάκου το διάστηµα 2016-2017, την ίδια περίοδο που ήταν έµµισθος υπάλληλος του κ. Λαυρεντιάδη.

Ο Πετσίτης έγινε «του Μαξίµου» µε χαρακτηριστική ευκολία. Παρόλο που ο Αλ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε ονοµαστικά σε αυτόν την περασµένη Τρίτη στη Βουλή και αρκέστηκε στο «φίλος και συµµαθητής υπουργού», κάθε άλλο παρά άγνωστος του είναι. Πώς θα µπορούσε να ισχύει κάτι άλλο, καθώς ο φίλος του Ν. Παππά ήταν µέλος της οµάδας που συνόδευε τον Αλ. Τσίπρα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής στις 26 Ιανουαρίου 2015, µία ηµέρα µετά τη νίκη στις εκλογές; Λίγους µήνες νωρίτερα πάντως, τον Σεπτέµβριο του 2014, καθόταν δίπλα στον φίλο του, Ν. Παππά, στο Βελλίδειο και άκουγε τον Αλ. Τσίπρα να εξαγγέλλει το «πρόγραµµα της Θεσσαλονίκης» από τη ∆ΕΘ.

Ο «Μανώλης του Παππά» θα αποδείκνυε στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα την «κοφτερή» πολιτική του αντίληψη 9 µήνες αργότερα, το βράδυ των εκλογών του Σεπτεµβρίου του 2015. Ο στενός πυρήνας των συνεργατών του κ. Τσίπρα έδινε προγνωστικά για το αποτέλεσµα, µε µια φωτογραφία που δηµοσίευσαν «Τα Νέα» να δείχνει ένα χαρτί µε τις προβλέψεις. Αν και όλοι, συµπεριλαµβανοµένου του πρωθυπουργού, ήταν συγκρατηµένοι, ο µόνος που έπεσε απόλυτα µέσα στο αποτέλεσµα ήταν ο Μ. Πετσίτης, που έδινε τη Ν.∆. στο 28% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 35%. Λίγη ώρα αργότερα, πανηγύριζαν όλοι µαζί χαµογελαστοί τη νίκη στο γραφείο του Aλ. Τσίπρα στην Κουµουνδούρου.

Ο Μανώλης Πετσίτης από εισόδηµα 5.000 ευρώ περίπου το 2015 εµφανίζεται να έχει πολυσχιδή επιχειρηµατική δραστηριότητα µέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα, παράλληλα µε την «έκρηξη» των εσόδων του και την παραµονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Αρχικά είχε ιδρύσει την εταιρεία Campeon Sports το 2009 και µάλιστα είχε ενταχθεί επιχείρησή του στο πρόγραµµα ενίσχυσης νέων επαγγελµατιών του ΟΑΕ∆, λαµβάνοντας το ποσό των 15.000 ευρώ γι’ αυτό το νέο του επιχειρηµατικό εγχείρηµα.

Οι δουλειές του όµως φαίνεται να «ανοίγουν» πολύ από το 2015, µε τον ίδιο να επεκτείνεται και σε άλλους τοµείς επιχειρηµατικής δραστηριότητας, από την εστίαση και το µασάζ µέχρι τη µίσθωση ακινήτων αλλά και τη διαχείριση των Προσφυγικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Συγκεκριµένα στις 30 Οκτωβρίου 2015 ο Μανώλης Πετσίτης συµµετέχει στην εταιρεία Homeless Cafe, µε 10%, το γνωστό µαγαζί «Τ5» του Κολωνακίου, στο οποίο είναι συχνός θαµώνας ο ίδιος. Με την ίδια έδρα ιδρύεται στις 20 Απριλίου 2016 η εταιρεία Εστιατόρια Τσακάλωφ ΙΚΕ, µε έδρα την οδό Τσακάλωφ 5, στο Κολωνάκι, στην οποία συµµετέχει η Θεανώ Λάζουρα µε 90%. Σκοπός της εταιρείας, µεταξύ άλλων, εµφανίζεται η εµπορία και µεταπώληση σε τρίτους έτοιµων ενδυµάτων, υποδηµάτων, αλλά και η αγορά - µίσθωση ακινήτων, καθώς και υπηρεσίες µασάζ, η εκµετάλλευση και ενοικίαση εξοπλισµού παραλίας, αλλά και υπηρεσίες στάθµευσης.

Ο «Μανόλο» εµφανίζεται όµως να έχει αναπτύξει δραστηριότητα και στον χώρο του real estate, καθώς έναν χρόνο µετά, στις αρχές Σεπτεµβρίου του 2016, ιδρύεται η εταιρεία Παλαιά Προσφυγικά ΙΚΕ, µε τον Μανώλη Πετσίτη να συµµετέχει σε αυτή µε 40% και τον Νεκτάριο Νικολόπουλο του «Τ5» να είναι συνέταιρος επίσης µε 40%. Ως σκοπός της συγκεκριµένης εταιρείας αναφέρεται η αξιοποίηση των Προσφυγικών που βρίσκονται απέναντι από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ λίγους µήνες αργότερα το σύνολο των Προσφυγικών πέρασε στην Περιφέρεια Αττικής, για να προχωρήσει η αξιοποίησή τους. Η πορεία του «Μανόλο» στο real estate ήταν βραχύβια, αφού στις 11 Οκτωβρίου 2017 ο Μανώλης Πετσίτης πούλησε το µερίδιό του στον συνεταίρο του.

Το 2016 φαίνεται να είναι χρυσή χρονιά για τον κ. Πετσίτη, αφού στις 30 Νοεµβρίου 2016 προχωράει στην ίδρυση της εταιρείας «Boss Athens Single Member Private Company», µε αντικείµενο την παροχή επιχειρηµατικών και τεχνικών συµβουλών υποστήριξης, τις υπηρεσίες προβολής καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και την ενοικίαση επιπλωµένων διαµερισµάτων µικρής και µακράς διάρκειας, ενώ επισηµαίνεται στο καταστατικό της ότι µπορεί να ιδρύει υποκαταστήµατα εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και να µεταφέρει την έδρα της σε οποιοδήποτε άλλο κράτος του Ευρωπαϊκού Οικονοµικού Χώρου. Πάντως, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ισολογισµού της εταιρείας για το 2017, ο κύκλος εργασιών της ήταν µηδενικός.