«Παρακολουθούμε την Αττική συστηματικά κάθε μέρα και εδώ και ένα μήνα δυστυχώς δεν βλέπουμε να πέφτει το ιικό φορτίο στα λύματα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Αναφορικά με τη τοποθέτησή του ότι ίσως να χρειαστεί ένας μήνας ακόμα lockdown, ο κ. Θωμαΐδης διευκρίνισε: «Εγώ έκανα μια διαπίστωση εντελώς επιστημονική και μίλησα πώς εξελίσσεται ένα κύμα και ότι είναι κανονική κατανομή και αν δούμε το προηγούμενο κύμα πότε ξεκίνησε και πότε έγινε άρση των περιοριστικών μέτρων αυτό πήρε πάνω από ένα μήνα».

«Άρα αυτή τη στιγμή αν πούμε ότι είμαστε στην κορύφωση και έχει ξεκινήσει το κύμα στις αρχές Φεβρουαρίου θέλει άλλον ένα μήνα για να πέσει το κύμα, με μέτρα. Η επιστημονική διαπίστωση είναι ότι κάθε κύμα είναι μια κανονική κατανομή, έχει μια κορύφωση και δεξιά και αριστερά έχει την άνοδο και την κάθοδο, η κάθοδος έχει τόσο χρονο όσο η άνοδος. Οπότε αυτή τη στιγμή είναι εν εξελίξει ένα φαινόμενο και το οποίο ουσιαστικά αν είναι τώρα η κορύφωσή του θα χρειαστεί άλλο τόσο χρόνο για να επανέλθει στην προ των αρχών Φεβρουαρίου περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι λίγο παρακινδυνευμένο να πούμε αυτή τη στιγμή που θα είναι η κορύφωση και πότε θα είναι η λήξη όλου αυτού του φαινομένου. Αυτό που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι είμαστε σε κάποιο υψηλό επίπεδο σταθερό τουλάχιστον στην Αττική που εμείς παρακολουθούμε», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Παρακολουθούμε την Αττική συστηματικά κάθε μέρα και εδώ και ένα μήνα δυστυχώς δεν βλέπουμε να πέφτει το ιικό φορτίο στα λύματα έτσι όπως θα περίμενε κάποιος να συμβεί από τη στιγμή που είχαν ληφθεί μέτρα. Αυτό έχει πάρα πολλές εξηγήσεις από πίσω, η μια εξήγηση είναι ότι προφανώς ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία δεν είναι τα ίδια με τον Νοέμβριο ή τον προηγούμενο Μάρτιο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ο κ. Θωμαΐδης επισήμανε ότι αυτά τα στελέχη πέρα από την αυξημένη μεταδοτικότητα παράγουν και πολύ υψηλό ιικό φορτίο σε κάθε άτομο.

Δεύτερη παρατήρηση που έκανε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας είναι ότι ο καιρός ευνοεί τη μετάδοση και τρίτον ο κόσμος έχει πάρα πολύ κουραστεί.

«Όλοι μας ήμαστε ποιο κουρασμένοι άρα είναι πιο εύκολο να κάνουμε λάθος στην τήρηση των μέτρων, να αμελήσουμε την προστασίας μας και να υπάρξει μετάδοση», τόνισε.