Υγειονομική βόμβα έσκασε στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά» του Πειραιά, όπου δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς και εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό. Όπως τόνισε ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας νοσοκομείου «Μεταξά», Παύλος Σαρώφ, «οι ασθενείς αυτή τη στιγμή που νοσηλεύουμε στον 6ο όροφο είναι 9».

Ζόρικη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 12 νοσηλευόμενους και 30 υγειονομικούς που έχουν διαγνωστεί θετικοί, με τα τεστ στο υπόλοιπο προσωπικό να είναι αλλεπάλληλα. «Θετικά έχουμε τις τελευταίες μέρες πάνω από 20 εργαζόμενους και περιμένουμε κι άλλες απαντήσεις» τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, Θωμάς Κατσικάρος.

Όπως ισχυρίζεται ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, η διασπορά άρχισε από συνοδούς ασθενών και όχι από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που ξεπερνούν το 55%. «Κάποιοι δεν δέχονται να εμβολιαστούν. Δεν μπορούμε να τους αναγκάσουμε. Δεν κόλλησαν από το προσωπικό. Έχουν συγγενείς και συνοδούς. Δεν κόλλησαν από το προσωπικό» πρόσθεσε ο κ. Σαρώφ.

Από τους συνολικά 825, οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν ξεπερνούν τους 400. Ανάμεσα σε εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν είναι και ο πρόεδρος εργαζομένων. «Δεν το έχω κάνει γιατί εξαρτάται ο καθένας πόσο φοβάται κιόλας» υποστήριξε ο κ. Κατσικάρος. Μέχρι στιγμής, έχουν κλείσει χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία η αιματολογική και η μία ογκολογική κλινική.

Στο «κόκκινο» ολόκληρο το σύστημα Υγείας

Την ίδια ώρα, τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Αττικής δίνουν τιτάνια μάχη για να κρατηθεί το σύστημα υγείας όρθιο. «Εμείς, εμείς δεν θα διαλέξουμε ποιος ασθενής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει» ανέφερε η Δήμητρα Σταματέλου, παθολόγος του Γενικού Κρατικού Νίκαιας.

Οι γιατροί της πρώτης γραμμής αρνούνται να κάνουν διαλογή ασθενών τους οποίους ελλείψει κλινών ΜΕΘ αναγκάζονται να τους διασωληνώσουν σε κοινούς θαλάμους. «Είχαμε 3-4 περιστατικά εκτός ΜΕΘ και δεν φταίει το Θριάσιο δεν υπήρχαν κρεβάτια ΜΕΘ και φυσικά αυτή η αναμονή σε απλές κλίνες επιβαρύνει την πρόγνωση τους» σημείωσε ο γιατρός του Θριάσιου, Γιάννης Γαλανόπουλος.

Δύο κρεβάτια υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα από τα 84 στη ΜΕΘ του Σωτηρία, ενώ στο «Αττικόν» η πληρότητα στη ΜΕΘ αγγίζει το 100%. «Είναι σχεδόν 100%. Ένας μπαίνει, ένας βγαίνει τα κρεβάτια καλύπτονται ταχύτατα» υπογράμμισε η εντατικολόγος στη ΜΕΘ του «Αττικόν», Φραντζέσκα Φραντζεσκάκη.

Στο κόκκινο και ο «Ευαγγελισμός» με 98% πληρότητα. Ίδια εικόνα και στο Θριάσιο με τα κρεβάτια στην εντατική να είναι μονίμως κατειλημμένα. «Είμαστε υπερπλήρεις, δηλαδή ξεκινήσαμε και τελειώσαμε με γεμάτη τη ΜΕΘ 17 κρεβάτια» πρόσθεσε ο κ. Γαλανόπουλος.

Τα τετραψήφια κρούσματα των τελευταίων ημερών αναμένεται να μεταφραστούν σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας το προσεχές διάστημα. «Εμείς περιμένουμε μέχρι και το επόμενο δεκαπενθήμερο τον επόμενο μήνα να έχουμε πολλούς διασωληνωμένους» συμπλήρωσε η κυρία Φραντζεσκάκη.

Με τις συνθήκες να θυμίζουν πόλεμο, ασθενείς άλλων σοβαρών παθήσεων αποφεύγουν να πάνε στα νοσοκομεία θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Σκορπά πανικό η νέα μετάλλαξη

Την ίδια ώρα, η ανησυχία των επιστημόνων είναι έντονη καθώς πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα μετάλλαξη. Πρόκειται για μία διπλή μετάλλαξη, η οποία συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας: της βρετανικής και της αφρικανικής μετάλλαξης.

Το κρούσμα της διπλής αυτής, «ελληνικής» μετάλλαξης εντοπίστηκε στην Αττική, με τους επιστήμονες να φοβούνται τα συνολικά κρούσματα που θα εμφανιστούν.

Δείτε το σχετικό βίντεο: