Από την αρχή της πανδημίας, ερευνητές από όλο τον κόσμο προσπαθούσαν να ανακαλύψουν ένα χάπι για τη θεραπεία της νόσου Covid-19, το οποίο να μπορεί να χορηγηθεί στον ασθενή εύκολα στο σπίτι του, να τον ανακουφίσει από τα συμπτώματα, να επιταχύνει την ανάρρωσή του και τον κρατήσει μακριά από την πιθανότητα νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Αυτή η στιγμή φαίνεται ότι έχει έρθει και όχι ένα, αλλά δύο νέα φάρμακα είναι έτοιμα και περιμένουν τις ανάλογες εγκρίσεις προκειμένου να κυκλοφορήσουν στην αγορά και να δώσουν μία ανάσα στα συστήματα υγεία παγκοσμίως, αλλά και στην εξέλιξη της πανδημίας. Δύο φαρμακευτικοί κολοσσοί, οι εταιρείες Merck και Pfizer, ζητούν έγκριση για τα χάπια τους, παρουσιάζοντας μελέτες που αποδεικνύουν -όπως υποστηρίζουν- την αποτελεσματικότητα των θεραπειών τους.
Η λήψη χαπιών για την πρώιμη θεραπεία της Covid-19 «θα είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος», δήλωσε ο δρ Τζον Μέλορς, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Αν κάποιος αποδειχθεί θετικός και εμφανίσει συμπτώματα θα μπορεί να προμηθευτεί το χάπι με ιατρική συνταγή από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπως κάνουμε για πολλές ακόμη μολυσματικές ασθένειες», είπε.

Αξιωματούχοι της Υγείας των ΗΠΑ συνεχίζουν, ωστόσο, να τονίζουν ότι δεν είναι επιθυμητό οι άνθρωποι να κολλάνε τη νόσο Covid-19 και γι’ αυτό ο εμβολιασμός θα παραμείνει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη μόλυνση. Ωστόσο, με δεκάδες εκατομμύρια ενήλικες να μην έχουν κάνει το εμβόλιο, τα δύο φάρμακα μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή πορείας της πανδημίας, σώζοντας ζωές και μειώνοντας τη σοβαρότητα των μολύνσεων. Τα δύο νέα φάρμακα αναμένεται να τα έχουμε το επόμενο έτος. Το χάπι της Merck πρώτα και το σκεύασμα της Pfizer στη συνέχεια, καθώς η εταιρεία πρόκειται να καταθέσει τα στοιχεία της έρευνας στον FDA στο τέλος Νοεμβρίου.

Merck: Μείωση νοσηλείας και θανάτου κατά 50% και έως 1.000 ευρώ η τιμή του

Η μολνουπιραβίρη (molnupiravir) είναι αντιικό φάρμακο που λαμβάνεται από το στόμα και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα, ενώ μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου. O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε έτοιμος να συστήσει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη χρήση για έκτακτη ανάγκη του αντιικού χαπιού κατά του Covid-19 το οποίο ανέπτυξαν από κοινού η Merck και η Ridgeback Biotherapeutics, το οποίο έλαβε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο EMA προσπαθεί, επίσης, να επιταχύνει την αξιολόγηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για το χάπι πριν από την πιθανή διάθεσή του στην αγορά στην ΕΕ, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο κύμα μολύνσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει το αντιικό φάρμακο να διατεθεί στην ίδια τιμή στην Ευρώπη, είτε η προμήθεια γίνει μέσω του μηχανισμού της ΕΕ είτε με διμερή συμφωνία. Κατά πληροφορίες, η τιμή κάθε συσκευασίας θα κυμαίνεται στα 700-1.000 ευρώ.

Στο 89% η αποτελεσματικότητα του χαπιού της Pfizer

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι το χάπι της για τον κορωνοϊό μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο κατά 89%. Η μετοχή της εταιρείας εκτινάχθηκε 11% μετά την ανακοίνωση. Το αποτέλεσμα αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μπορεί να μεταβάλει ριζικά τη θεραπεία της Covid-19 και να αλλάξει την πορεία της πανδημίας. Η φαρμακοβιομηχανία ανέφερε ότι έχει σταματήσει την κλινική δοκιμή της θεραπείας «λόγω της συντριπτικής αποτελεσματικότητάς της» και σχεδιάζει να υποβάλει τα ευρήματα στις αμερικανικές εποπτικές Αρχές για να λάβει έκτακτη άδεια το συντομότερο δυνατόν.

Η μετοχή της Pfizer σημείωνε κέρδη 11% στη συνεδρίαση πριν την έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street, ενώ της Merck υποχώρησε 6,6%. Εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε ότι η εταιρεία θα υποβάλει αιτήματα για άδεια και σε άλλες ρυθμιστικές Αρχές μόλις καταθέσει το αίτημά της στις Αρχές των ΗΠΑ. Στην κλινική δοκιμή της Pfizer, στην οποία έλαβαν μέρος 1.219 ανεμβολίαστοι ενήλικοι, πέντε ημέρες θεραπείας με το φάρμακό της μείωσε δραματικά το ποσοστό των νοσηλειών, όταν η θεραπεία άρχιζε μέσα σε τρεις ή πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνολικά, μόλις το 0,8% των ανθρώπων που ξεκίνησαν τη θεραπεία μέσα σε τρεις ημέρες από την εκδήλωση της αρρώστιας κατέληξαν σε νοσοκομείο και κανείς δεν πέθανε, ενώ το 7% όσων έλαβαν placebo (εικονικό φάρμακο) στο διάστημα αυτό κατέληξαν αργότερα σε νοσοκομείο ή πέθαναν. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και όταν άρχιζε κανείς να παίρνει το χάπι μέσα σε πέντε ημέρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time