H συνεχώς αυξανόµενη επίπτωση του µελανώµατος και των άλλων καρκίνων του δέρµατος στον πληθυσµό, ειδικότερα σε χώρες µε αυξηµένη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουµένου αλλαγές, τόσο στο επίπεδο της οργάνωσης της φροντίδας των ασθενών αυτών όσο και στο επίπεδο της παρεχόµενης νοσηλείας και υπηρεσιών σε κλινικό περιβάλλον, συνθέτοντας ένα ριζικά νέο τοπίο σε παγκόσµιο επίπεδο.


Σε λειτουργία το Ειδικό Κέντρο για το µελάνωµα στη Θεσσαλονίκη 

Η διοικήτρια του Νοσοκοµείου «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Τιτοπούλου, µε ανακοίνωσή της κάνει γνωστή τη συγκρότηση και λειτουργία του Ειδικού Κέντρου Μελανώµατος και άλλων Καρκίνων του ∆έρµατος στην Αποκεντρωµένη Οργανική Μονάδα «Αφροδισίων και ∆ερµατικών Νόσων Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για ένα όραµα, για την πραγµατοποίηση του οποίου είχε δεσµευτεί η κυρία Τιτοπούλου από τη στιγµή της ανάληψης της διοίκησης του «Ιπποκράτειου» από την ίδια.

Το Ειδικό Κέντρο Μελανώµατος αποτελεί ένα διεπιστηµονικό κέντρο, µε επιστηµονικά υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή ∆ερµατολογίας της Α΄ Πανεπιστηµιακής Κλινικής του ΑΠΘ Αιµίλιο Λάλλα και στελεχώνεται µε δερµατολόγους του νοσοκοµείου και συνεργάτες ιατρούς ειδικοτήτων πλαστικής χειρουργικής, παθολογικής ογκολογίας, ακτινοθεραπείας και παθολογικής ανατοµίας. Η υψηλή ακρίβεια της κλινικής διάγνωσης εξασφαλίζεται από την εξειδικευµένη γνώση της επιστηµονικής οµάδας καθώς και από τον υπερσύγχρονο διαγνωστικό εξοπλισµό, που συµπεριλαµβάνει συστήµατα ολοσωµατικής φωτογράφισης και ψηφιακής δερµατοσκόπησης µε την υποστήριξη τεχνητής νοηµοσύνης, σύστηµα συνεστιακής µικροσκοπίας, σύστηµα οπτικής τοµογραφίας συνοχής, υπερήχου δέρµατος και αυτόµατο αναλυτή γονιδιώµατος επόµενης γενεάς.

Επίσης, διαθέτει σύγχρονο και πλήρως εξοπλισµένο ιστοπαθολογικό εργαστήριο, πλήρως εξοπλισµένη χειρουργική αίθουσα και αίθουσα ανάνηψης, σύστηµα ηλεκτροχηµειοθεραπείας δερµατικών όγκων, καθώς και ειδικούς χώρους για τη χορήγηση ανοσοθεραπείας και άλλων συστηµατικών θεραπειών. Το Ειδικό Κέντρο Μελανώµατος και άλλων Καρκίνων του ∆έρµατος θα µπορεί να εξυπηρετεί ολόκληρο τον πληθυσµό της Βόρειας Ελλάδας.

Ο αριθµός των εξεταζόµενων εκτιµάται σε 8.000-10.000 ανά έτος, ενώ ο αριθµός των ασθενών µε καρκίνο δέρµατος που δύναται να θεραπεύονται και να παρακολουθούνται στο κέντρο εκτιµάται σε 1.500-2.000 ανά έτος. Αξίζει να αναφερθεί ότι το νοσοκοµείο έχει αντιµετωπίσει πάνω από 2.500 ασθενείς µε νεοπλασίες δέρµατος έως σήµερα. Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 300 επεµβάσεις σε ασθενείς µε µελάνωµα και παρακολουθούνται περίπου 1.000 ασθενείς σε τακτική βάση.