Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ σχετικά με την ασθένεια ερευνητών στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, της πόλης από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία του κοροναϊού

Όπως μεταδίδει το CNN, τον Νοέμβριο του 2019 αρκετοί εργαζόμενοι ερευνητές στο Ινστιτούτο νόσησαν από άγνωστη πάθηση και χρειάστηκε μάλιστα να νοσηλευτούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πως ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα Covid καταγράφηκε στην Ουχάν στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Αμφιβολίες και «απάντηση»

Πάντως οι συντάκτες της έκθεσης τόνισαν ότι «δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για κοροναϊό, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ασθένεια σε κινεζικό έδαφος».

Πηγές της Wall Street Journal αναφέρουν ότι η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Αβρίλ Χέινς, δεν έχει αλλάξει τη θέση της σχετικά με την προέλευση του κοροναϊού και ακόμα διατηρεί την άποψη, που είχε εκφράσει πριν από ένα μήνα, ότι  «οι μυστικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν πού, πότε ή πώς μεταδόθηκε αρχικά η Covid-19».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, Γιουάν Ζιμίνγκ, από την πλευρά του σχολίασε την έκθεση λέγοντας: «Το έχω διαβάσει, είναι ψέμα. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι. Το εργαστήριο δεν γνώριζε αυτή την κατάσταση και δεν ξέρω καν από πού προέρχονται τέτοιες πληροφορίες».