Από τις ΗΠΑ έρχονται τα νέα για την γκρίνια που υπάρχει στον περίγυρο του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τα λάθη στον πόλεμο με την Ουκρανία, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Washington Post».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι στενός συνεργάτης του Πούτιν διαφώνησε μαζί του και μάλιστα εκδήλωσε την αμφισβήτησή του με ευθύτητα. Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας φέρεται να ενημέρωσαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τόσο για το συμβάν όσο και για το πρόσωπο που το δημιούργησε, του οποίου η ανωνυμία, ωστόσο, διατηρήθηκε.

Η επέλαση του ουκρανικού στρατού στον Νότο της χώρας έφερε τις πρώτες επιφυλάξεις, οι οποίες, σύμφωνα με την πληροφόρηση, μεταφέρθηκαν από το θαρραλέο συνεργάτη του Πούτιν στον «τσάρο». Η οργάνωση της επιχείρησης, την αναποτελεσματική διοίκηση και τα λάθη που έκαναν οι στρατιωτικοί διοικητές αναφέρονται.

Το επιτελείο του Πούτιν φέρεται ιδιαιτέρως δυσαρεστημένο, όπως αναφέρουν στην αμερικανική αντικατασκοπεία, με τη λειτουργία του υπουργείου Άμυνας.
Ενδεχομένως να πρόκειται και για συμπέρασμα, μια και το υπουργείο Άμυνας επικρίθηκε από τον Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτη της Τσετσενίας, και τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της παραστρατιωτικής οργάνωσης Vagner, οι οποίοι θεωρούνται φίλα κείμενοι του Προέδρου της Ρωσίας. Πριν από αυτήν την αναφορά της «Washington Post», θέμα διαφωνίας δεν είχε υπάρξει, με βάση όσα έρχονται από τις ΗΠΑ.

Διαψεύδει ο Πεσκόφ τη διαφωνία

Από το Κρεμλίνο το δημοσίευμα δεν πέρασε απαρατήρητο. Ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε την είδηση και τις πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών με τη φράση «απολύτως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Παρ’ όλα αυτά, ούτε ο ίδιος μπόρεσε να μην παραδεχθεί πως υπάρχουν «διαφωνίες εργασίας», επισημαίνοντας ότι δεν αποτελούν «ένδειξη διάσπασης».

Το Χάρκοβο και η Χερσώνα έγιναν τόποι θριάμβου για τον ουκρανικό Στρατό τις τελευταίες εβδομάδες. Η ανακοίνωση του Πούτιν για μερική επιστράτευση φέρεται να δείχνει πού γέρνει η πολεμική πλάστιγγα. Επιπλέον, οι διαδικασίες προσάρτησης των υπό κατοχή ουκρανικών εδαφών ολοκληρώθηκαν πιο σύντομα από ό,τι προβλεπόταν.