Ο γνώριμος τρόπος που παρευρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε διασκέψης, δηλαδή μέσω τηλεοπτικής κάλυψης εκ του μακρόθεν, ίσχυσε και στο Νταβός, όπου διεξάγεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε αρχικά από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του κτιρίου να κάνουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου στην πόλη Μπροβάρι, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους, μεταξύ αυτών ένα παιδί και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ντενίς Μοναστίρσκι. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε για το ένα λεπτό σιωπής, τονίζοντας πως «είναι μόνο ένα λεπτό, αλλά είναι για τη μνήμη τόσο πολλών ανθρώπων».

«Ο πόλεμος δεν φαίνεται καλός, δεν ήταν καλός από την αρχή, και το χειμώνα επιβραδύνεται. Όλοι κουράζονται -η φύση, οι άνθρωποι και, δόξα τω Θεώ, ο εχθρός επίσης», είπε. Περιέγραψε τις καθημερινές μάχες που δίνονται στα ανατολικά της χώρας και προσέθεσε ότι οι Ουκρανοί στέκονται δυνατοί και ενωμένοι ενάντια στη ρωσική εισβολή.



«Στεκόμαστε δυνατά, αποφασιστικά. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους πολεμιστές μας, τους ζωντανούς και αυτούς που χάσαμε για τη γενναιότητά τους», είπε. «Είναι πραγματικά δύσκολο, αλλά είμαστε και δυνατοί μέσα στο έθνος... Είμαστε ενωμένοι, είμαστε οργανωμένοι, γιατί έχουμε κίνητρα. Δεν ήμασταν εμείς που ξεκινήσαμε τον πόλεμο, αλλά εμείς θα πρέπει να τον τερματίσουμε» τόνισε.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους δυτικούς συμμάχους για την υποστήριξή τους στα πυρομαχικά και την οικονομία και είπε ότι η συνεχής βοήθεια θα διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα πετύχει σε αυτόν τον πόλεμο αλλά ζήτησε ταχύτερη λήψη αποφάσεων για την καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της χώρας του.

«Η τυραννία ξεπερνά τη δημοκρατία. Η Ρωσία χρειάστηκε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να ξεκινήσει τον πόλεμο... Ο χρόνος που χρησιμοποιεί ο ελεύθερος κόσμος για να σκεφτεί χρησιμοποιείται από το τρομοκρατικό κράτος για να σκοτώσει. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της αντιστέκονται σε αυτήν εδώ και σχεδόν ένα έτος, αυτή η περίοδος απέδειξε ότι όλες οι έγκαιρες ενέργειές μας έφεραν θετικά αποτελέσματα», είπε.

Ο Ζελένσκι σχολίασε ότι «ο κόσμος ήταν διστακτικός» όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία το 2014 και στη συνέχεια όταν επιχείρησε να εισβάλει σε ολόκληρη τη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.

«Ο κόσμος δεν πρέπει να διστάζει σήμερα και ποτέ», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «ο κόσμος πρέπει να κάνει πιο γρήγορα από ό,τι η Ρωσία».

«Ο εφοδιασμός της Ουκρανίας με συστήματα αεράμυνας πρέπει να ξεπεράσει τις επόμενες επιθέσεις πυραύλων της Ρωσίας... Η αποκατάσταση της ασφάλειας και της ειρήνης στην Ουκρανία πρέπει να ξεπεράσει τις επιθέσεις της Ρωσίας στην ασφάλεια και την ειρήνη σε άλλες χώρες», είπε ο Ζελένσκι.

«Σε τρία χρόνια, θα συζητάμε στο Νταβός για νέες προκλήσεις και απειλές. Τι θα σημαίνει αυτό; Θα σημαίνει ότι σίγουρα θα έχουμε ξεπεράσουμε την τρέχουσα απειλή. Εάν η ιστορία επαναληφθεί από την αρχή, είτε επειδή ο κόσμος αδυνατεί να παρατηρήσει είτε επειδή έχει υποτιμήσει μια απειλή, τότε ενώνεται για να αντισταθεί και τότε ο κόσμος είναι εκείνος που κερδίζει κάθε φορά», συμπλήρωσε.