Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευµατινής» της Κυριακής, το Πατριαρχείο Ιεροσολύµων µε το υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγµή που ξέσπασε ο πόλεµος στο Ισραήλ µε τις τροµοκρατικές επιθέσεις της «Χαµάς» το πρωί του προπερασμένου Σαββάτου. Η ενηµέρωση της ελληνικής διπλωµατίας γίνεται σε τακτικά διαστήµατα µέσα στην ηµέρα µέσω επίσηµου διαύλου επικοινωνίας.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, από την πρώτη στιγµή όλοι ήταν ασφαλείς και καλά στην υγεία τους. Πρόκειται για Ελληνορθόδοξους κληρικούς και µοναχούς που στελεχώνουν σήµερα τον Πανάγιο Τάφο και τον Ναό της Αναστάσεως, οι οποίοι είναι ευρύτερα γνωστοί στον χριστιανικό κόσµο αλλά και παγκοσµίως ως Αγιοταφιτική Αδελφότητα.

Ιερουσαλήμ: Αναζητούνται εναλλακτικοί διάδρομοι 

Κοµβικός είναι, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, ο ρόλος του γενικού προξένου της Ελλάδας στην Ιερουσαλήµµ, Δηµήτρη Αγγελοσόπουλου, ο οποίος έχει συνεχή επικοινωνία µε το υπουργείο Εξωτερικών, ενηµερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγµή είχαν αναζητηθεί εναλλακτικοί «διάδροµοι», σε περίπτωση που προέκυπτε η ανάγκη αποχώρησης από την Ιερουσαλήµ. Επίσης, είναι σε πλήρη εξέλιξη συνοµιλίες µεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ, ΟΗΕ και Αιγύπτου για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόµων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συγκρούσεις που λαµβάνουν χώρα στο Ισραήλ έχουν απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο. Αυτό αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης µε τον Οικουµενικό Πατριάρχη Βαρθολοµαίο στο Μέγαρο Μαξίµου, επ’ αφορµή του ∆ιεθνούς Επιστηµονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού «Θεολογία» που διεξάγεται στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τη παρουσία των Ορθοδόξων στους Αγίους Τόπους και ενηµέρωσε τον Οικουµενικό Πατριάρχη ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή µε την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, η οποία βρίσκεται εν µέσω διασταυρούµενων πυρών.

Ο Οικουµενικός Πατριάρχης Βαρθολοµαίος είχε τοποθετηθεί επισήµως για τις συγκρούσεις στο Ισραήλ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυµάτων και υπογραµµίζοντας, σε ανακοίνωσή του που δηµοσιεύθηκε στην αγγλική γλώσσα, «ότι οι σκέψεις και οι προσευχές είναι στους πολίτες οι οποίοι δοκιµάζονται αυτές τις ώρες από τη βία, τροµοκρατηµένοι από τις ιαχές, τις σειρήνες και τις εκρήξεις». Ο Οικουµενικός Πατριάρχης καταλήγει στην ανακοίνωση, επισηµαίνοντας ότι «ο αγώνας για την ειρήνη δεν είναι µόνο θεία εντολή, αλλά και παγκόσµια αξία και ουσιαστική προϋπόθεση για τον σεβασµό και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Αλληλεγγύη στον Πατριάρχη

Με τον Πατριάρχη Ιεροσολύµων Θεόφιλο Γ' επικοινώνησε, όπως έγινε γνωστό την Πέµπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, µε τον τελευταίο να ενηµερώνεται για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς και για τις πρωτοβουλίες που η εκεί Εκκλησία έχει αναλάβει για να προστατεύσει την κοινότητα, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του προς τον Πατριάρχη και την Ιερά Αγιοταφιτική Αδελφότητα εν µέσω της διαρκούς κλιµάκωσης.

Η στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυµου

 Για όσα τραγικά συµβαίνουν στο Ισραήλ τοποθετήθηκε και η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία ζητά µέσω ανακοίνωσης συµπαράστασής της προς την Αγιοταφιτική Αδελφότητα και τον Πατριάρχη Ιεροσολύµων, «να τερµατισθούν αυτές οι πολεµικές συρράξεις, να σταµατήσει να χύνεται ανθρώπινο αίµα γιατί, αν συνεχιστούν, θα υπάρξουν φοβερές επιπτώσεις, όχι µόνο στους ίδιους τους λαούς, αλλά και τους γειτονικούς και σε όλη την ανθρωπότητα». Οπως τονίζεται, «ο πόλεµος είναι µια τραγωδία για τον άµαχο πληθυσµό και τα µικρά παιδιά, τα οποία σε αυτή την τρυφερή ηλικία αντιµετωπίζουν τη φρίκη του πολέµου και την οδύνη του θανάτου. Καταδικάζουµε απερίφραστα κάθε τροµοκρατική ενέργεια σε βάρος των συνανθρώπων µας, οποιασδήποτε φυλής και θρησκείας, απ' οπουδήποτε και αν προέρχονται». Η υπαρκτή απειλή για τους χριστιανικούς πληθυσµούς στο Ισραήλ έχει κινητοποιήσει το σύνολο των χριστιανών ανά τον κόσµο, προκαλώντας µία ανεπανάληπτη συσπείρωση µεταξύ των δογµάτων στα Ιεροσόλυµα.

Ανακοίνωση από τους αρχηγούς των Εκκλησιώ

Οι αρχηγοί των Εκκλησιών µε κοινή ανακοίνωσή τους ζητούν τον τερµατισµό των στρατιωτικών συγκρούσεων: «Ως θεµατοφύλακες της χριστιανικής πίστης, που είναι βαθιά ριζωµένη στους Αγίους Τόπους, στεκόµαστε αλληλέγγυοι µε τον λαό της περιοχής, που υποµένει τις καταστροφικές συνέπειες της συνεχιζόµενης διαµάχης. Η πίστη µας, η οποία βασίζεται στις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού, µας υποχρεώνει να υποστηρίξουµε τον τερµατισµό όλων των βίαιων στρατιωτικών δραστηριοτήτων που βλάπτουν τόσο τους Παλαιστίνιους όσο και τους Ισραηλινούς». Στην ίδια ανακοίνωση, που προσυπογράφει και ο Πατριάρχης Ιεροσολύµων, Θεόφιλος Γ', τονίζεται χαρακτηριστικά: «Οι Αγιοι Τόποι είναι σήµερα βαθιά βυθισµένοι στη βία και στα βάσανα εξαιτίας της παρατεταµένης πολιτικής σύγκρουσης και της απουσίας δικαιοσύνης και σεβασµού των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Εµείς, Πατριάρχες και αρχηγοί των Εκκλησιών στην Ιερουσαλήµ, έχουµε επανειληµµένα κάνει έκκληση για τη σηµασία του σεβασµού του ιστορικού και νοµικού καθεστώτος των Ιερών Ναών. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς ενώνουµε τις φωνές µας µεταδίδοντας το µήνυµα ειρήνης και αγάπης σε όλη την ανθρωπότητα».

Στο πλευρό του Πατριάρχη Ιεροσολύµων είχε σπεύσει αρχικά και ο πρόεδρος του Τµήµατος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, µητροπολίτης Βολοκολάµσκ Αντώνιος, µεταφέροντας τις ευχές του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλου, υπενθυµίζοντας µε τον τρόπο αυτόν τη διαρκή παρουσία της Ρωσίας µέσω της Εκκλησίας στην περιοχή.

Ανακοινωθέν από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων 

Στον κύκλο βίας που παραμένει ανοιχτός αναφέρεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων σε ανακοινωθέν που εξέδωσε, επισημαίνοντας ότι οι "οι εντάσεις αυξάνονται ολοένα και περισσότερο και περισσότεροι αθώοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι πληρώνουν το τίμημα".

Καταλήγοντας δε αναφέρει πως "υπάρχει ακόμη χρόνος δια την παύσιν του μίσους" ενώ καλεί το κράτος του Ισραήλ με τη στήριξη της Διεθνούς Κοινότητος, να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων

«Καί ἐποίησεν ὁ Θεός τόν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν…», (Γενέσ. 1,27).

Σήμερον συνεκλήθη Ἐπιτροπή ἐκτάκτου ἀνάγκης τῶν Πατριαρχῶν καί τῶν Ἀρχηγῶν τῶν Ἐκκλησιῶν εἰς Ἱερουσαλήμ διά προσευχήν καί διαβούλευσιν ἀναφορικῶς πρός τήν σοβαράν ἀνθρωπιστικήν κρίσιν, ἡ ὁποία ἔχει πλήξει πάντας ἡμᾶς.

Ἡ ἠγαπημένη μας Ἁγία Γῆ ἤλλαξεν δραματικῶς τήν περασμένην ἑβδομάδα. Γινόμεθα μάρτυρες ἑνός νέου κύκλου βίας τῆς ἀδικαιολογήτου ἐπιθέσεως ἐναντίον ἀμάχων εἰς τό Ἰσραήλ. Αἱ ἐντάσεις αὐξάνονται ὁλοέν καί περισσότερον καί ὁλοέν καί περισσότεροι ἀθῷοι καί ἀνυπεράσπιστοι ἄνθρωποι πληρώνουν τό ὑπέρτατον τίμημα, ὡς διαφαίνεται ἐναργέστατα ἐκ τοῦ δραματικοῦ ἀριθμοῦ θανάτων καί καταστροφῶν εἰς τήν Γάζαν.

Ἡ ἐντολή ὅπως ἐκκενωθῇ τό βόρειον τμῆμα τῆς Γάζης καί ἀπαιτηθῇ ἀπό 1.1 ἑκατομμύριον  ἀνθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πάντων τῶν μελῶν τῶν ἐκεῖ

Χριστιανικῶν μας ποιμνίων – νά μετεγκατασταθοῦν εἰς τόν νότον ἐντός 24 ὡρῶν θά ἐμβαθύνῃ μόνον μίαν ἤδη καταστροφικήν ἀνθρωπιστικήν τραγῳδίαν.

Ὁλόκληρος ὁ πληθυσμός τῆς Γάζης στερεῖται ἠλεκτρισμοῦ, νεροῦ, προμηθειῶν καυσίμων, τροφίμων καί φαρμάκων. Συμφώνως πρός πηγάς τοῦ ΟΗΕ, 423.000 ἄνθρωποι ἤδη ἐξετοπίσθησαν, λόγῳ τῆς καταστροφῆς τῶν οἰκιῶν αὐτῶν. Πολλοί πολῖται εἰς τήν Γάζαν μᾶς εἶπαν ὅτι δέν ὑπάρχουν ρεαλιστικοί τρόποι, διά τῶν ὁποίων οὗτοι δύνανται νά μετακινηθοῦν πρός οἱανδήποτε κατεύθυνσιν.

Καλοῦμεν τό κράτος τοῦ Ἰσραήλ, τῇ στηρίξει τῆς Διεθνοῦς Κοινότητος, νά ἐπιτρέψῃ τήν εἴσοδον ἀνθρωπιστικῶν προμηθειῶν εἰς τήν Γάζαν, οὕτως ὥστε αἱ χιλιάδες ἀθῴων πολιτῶν νά λάβουν ἰατρικήν περίθαλψιν καί τάς ἀπαραιτήτους  προμηθείας. Ἐπί πλέον, καλοῦμεν ὅλας τάς παρατάξεις νά ἀποκλιμακώσουν τόν πόλεμον τοῦτον, προκειμένου νά σωθοῦν ἀθῷαι ζωαί, ἐν ᾧ ταυτοχρόνως ὑπηρετοῦμεν τήν ὑπόθεσιν τῆς δικαιοσύνης.

Τέλος, διά τήν ὑποστήριξιν πάντων ὅσοι ἔχουν ὑποφέρει ἐξ αἰτίας τοῦ πολέμου τούτου καί τῶν οἰκογενειῶν αὐτῶν, αἱ ὁποῖαι πλήττονται ἀπό τήν βίαν, καλοῦμεν τόν λαόν τῶν Κοινοτήτων ἡμῶν καί ὅλους ὅσοι διαθέτουν καλήν θέλησιν παγκοσμίως, νά τηρήσουν Ἡμέραν Προσευχῆς καί Νηστείας, τήν Τρίτην, 17ην Ὀκτωβρίου.

Ὑπάρχει ἀκόμη χρόνος διά τήν παῦσιν τοῦ μίσους.