Η γεωπολιτική σκακιέρα εστιάζεται πλέον πάνω από µία σύγκρουση, η οποία αναζωπυρώθηκε ξανά έπειτα από δεκαετίες. Με αφορµή την επίθεση στο Ισραήλ που ξεκίνησε από τη «Χαµάς», ιδιαίτερη σηµασία αποκτά η αποτύπωση της µακρόχρονης αυτής διαµάχης.

Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί µια παράλια χερσαία λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, µεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ. Δηµιουργήθηκε το 1948, βασισµένη στη γραµµή εκεχειρίας του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέµου. Αποτελεί ένα εκ των δύο παλαιστινιακών εδαφών. Το δεύτερο είναι η ∆υτική Οχθη, που περιλαµβάνει την Ανατολική Ιερουσαλήµ.

Δείτε εδώ: Λωρίδα της Γάζας: Η ιστορία του τόπου των μεγάλων συγκρούσεων

Περιλαµβάνει πέντε περιφέρειες: τη Βόρεια Γάζα, την πόλη της Γάζας, το Ντέιρ ελ Μπαλάχ, τη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα. Φιλοξενεί 2,3 εκατοµµύρια ανθρώπους, έχει µία από τις υψηλότερες πυκνότητες πληθυσµού στον κόσµο. Σύµφωνα µε τον ΟΗΕ, το 80% του πληθυσµού της εξαρτάται από διεθνή βοήθεια.

Ο αραβοϊσραηλινός πόλεµος ξέσπασε µεταξύ του Ισραήλ και των Αιγύπτου - Συρίας - Ιορδανίας το 1967. Η βραχύβια αυτή πολεµική αναµέτρηση, καταγράφεται ως Πόλεµος των Εξι Ηµερών. Υπήρξε ένας από τους πιο σύντοµους και εντυπωσιακούς, ως προς τον τρόπο που οι Ισραηλινοί κατόρθωσαν σε λίγες ηµέρες να κυριαρχήσουν στην περιοχή.

Στις 6/10/1973, ηµέρα της µεγαλύτερης εβραϊκής γιορτής, του Γιοµ Κιπούρ, το Ισραήλ δέχτηκε πολυµέτωπη επίθεση από αιγυπτιακές και συριακές δυνάµεις που είχαν σκοπό την ανάκτηση των εδαφών που χάθηκαν το 1967.

Μετά τον Πόλεµο των Εξι Ηµερών, Λωρίδα της Γάζας και ∆υτική Οχθη τέθηκαν υπό ισραηλινή στρατιωτική κατοχή, ελέγχοντας τη Γάζα για 38 χρόνια. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από µεγάλη ένταση και βία, λαµβάνοντας υπόψη την πρώτη Ιντιφάντα.

Οι µεγάλες εντάσεις ξεκίνησαν τον ∆εκέµβριο του 1987, µε τη «Μουσουλµανική Αδελφότητα» να δηµιουργεί τη «Χαµάς», µε έδρα την Αίγυπτο και βάση τη Γάζα, έχοντας στόχο την καταστροφή του Ισραήλ.

Το 1993, Ισραήλ και Παλαιστίνη υπέγραψαν ειρηνευτική συµφωνία, που έφερε τη δηµιουργία της Παλαιστινιακής Αρχής, µε τη δεύτερη να ανακτά περιορισµένο έλεγχο σε Γάζα και Ιεριχώ στη ∆υτική Οχθη.

Το τέλµα στις ισραηλινοπαλαιστινιακές σχέσεις ήρθε το 2000, όταν ξέσπασε η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα.

Το 2005 το Ισραήλ απέσυρε στρατεύµατα και εποίκους από τη Γάζα, ενώ από το 2006 η σύγκρουση µεταξύ «Φατάχ» και «Χαµάς» έφερε τη διάλυση της παλαιστινιακής πλευράς. Παρά την εγκατάλειψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, η χώρα διατηρεί από το 2007 θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο αποκλεισµό, µε σκοπό να ασκήσει πίεση στην ισλαµιστική οργάνωση, που θέλει την ανεξαρτησία των εδαφών.

Από το 2006 και έπειτα «Χαµάς» και Ισραήλ είχαν τέσσερις πολεµικές συγκρούσεις, ενώ οι τελευταίοι γύροι διαπραγµατεύσεων για τις δύο χώρες ξεκίνησαν το 2013 και ανεστάλησαν τον Ιούλιο του 2014.

@parapolitika Η γεωπολιτική σκακιέρα εστιάζεται πλέον πάνω από µία σύγκρουση, η οποία αναζωπυρώθηκε ξανά έπειτα από δεκαετίες. Με αφορµή την επίθεση που ξεκίνησε από τη «Χαµάς», ιδιαίτερη σηµασία αποκτά η αποτύπωση της µακρόχρονης αυτής διαµάχης. Τι είναι η Λωρίδα της Γάζας, οι πόλεµοι των Εξι Ηµερών και του Γιοµ Κιπούρ και το ιστορικό των συγκρούσεων στην περιοχή; #parapolitikagr #Γαζα #Israel #gaza #analysis ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr