Επιπλέον 100 πλήγματα εξαπολύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας κατά της Γάζας, ενώ το Ισραήλ εκκενώνει την Κιριάτ Σμόνα, μια πόλη 23.000 κατοίκων στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο. «Αν η Χεζμπολάχ κάνει ένα σοβαρό λάθος, θα απαντήσουμε με ιδιαίτερη ισχύ», προειδοποίησε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Την ίδια ώρα, χαρακτηρίζονται ακατάπαυστοι οι βομβαρδισμοί και στη νότια Γάζα, όπου, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι και 60 τραυματίστηκαν σε νέες επιδρομές κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Καν Γιουνίς.

Διαβάστε ακόμh: Ισραήλ: Σε θέση μάχης για τη χερσαία επιχείρηση - Οικονομική ενίσχυση 14 δισ. δίνει ο Τζο Μπάιντεν

Ολονύκτια πλήγματα κατά της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έπληξαν περισσότερους από 100 στόχους της Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας μαχητικά αεροσκάφη του IDF έπληξαν πάνω από 100 τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόγειας σήραγγας, αποθηκών όπλων και δεκάδων επιχειρησιακών κέντρων διοίκησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι επιθέσεις εξουδετέρωσαν μια τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς και έναν ναυτικό πράκτορα της Χαμάς, τον Amjad Majed Muhammad Abu Odeh, ο οποίος πιστεύεται ότι συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, ανέφεραν οι IDF.

Καταστράφηκαν επίσης τρομοκρατικά μέσα και όπλα που βρίσκονταν σε ένα τζαμί στη γειτονιά Τζαμπαλίγια της Γάζας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τέμενος χρησιμοποιούνταν ως «παρατηρητήριο και ορμητήριο από τρομοκράτες της Χαμάς». 

Το πλήγμα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα

Την «έντονη καταδίκη» του εκφράζει το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το πλήγμα στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, στην οποία είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί και πολλοί οι τραυματίες.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς και «ως αποτέλεσμα του χτυπήματος του Ισραηλινού Στρατού, ένας τοίχος της εκκλησίας κατέρρευσε με αναφορές για θύματα».

«Η στόχευση εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, μαζί με τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους λόγω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε κατοικημένες περιοχές τις τελευταίες 13 ημέρες, συνιστά έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο.

Η εκκλησία δεν απέχει πολύ από το αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli, το οποίο επλήγη από φονική αεροπορική επιδρομή την Τρίτη.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους πως δεν ασκούν καμιά κριτική για τις παραβιάσεις στις επιχειρήσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Αεροπορική επιδρομή σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι ένας αστυνομικός σκοτώθηκε κατά την επιδρομή.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Παλαιστινιακής Αρχής (Wafa) μετέδωσε ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ο στρατός του Λιβάνου κατηγορεί το Ισραήλ για τον θάνατο ενός ακόμη δημοσιογράφου που κάλυπτε τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες στο νότιο τμήμα της χώρας.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στο Ισραήλ: Η σύγκρουση στη Γάζα εξαπλώνεται στη Δυτική Όχθη - "Οι αψιμαχίες με τη Χεζμπολάχ έχουν κλιμακωθεί", λέει ο IDF

Το Πεντάγωνο για τα περιστατικά στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία δέχονταν πολλαπλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατέληξαν σε ελαφρούς τραυματισμούς. Στην Ερυθρά Θάλασσα αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φέρονται να εξαπολύθηκαν από την Υεμένη, «δυνητικά προς στόχους στο Ισραήλ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με διάγγελμά του έκανε γνωστό πως θα υποβάλει στο Κογκρέσο επείγον αίτημα χρηματοδότησης 14 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη Ισραήλ και Ουκρανίας. «Οπως και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί δημιουργούν και πάλι ένα “οπλοστάσιο δημοκρατίας”», έναντι της Χαμάς αλλά και του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα μεταβεί αύριο στην Αίγυπτο, η οποία, όπως τόνισε, χρειάζεται υποστήριξη, καθώς ενδέχεται να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους.

Στην Αίγυπτο αναμένεται να μεταβεί αύριο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη του Καΐρου.

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: «Τώρα τη βλέπετε από απόσταση, σύντομα θα δείτε τη Γάζα από μέσα»

«Δεν υπάρχει καμία συγχώρεση γι’ αυτό που έγινε, παρά μόνο η απόλυτη εξουδετέρωση της Χαμάς, των υποδομών της και ό,τι έχει να κάνει με αυτούς τους τρομοκράτες και εκείνους που τους έστειλαν», είπε ο Γιόαβ Γκάλαντ στα ισραηλινά στρατεύματα, ενώ, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πλησιάζει η ώρα μηδέν για χερσαία επέμβαση στη Γάζα.

Τα στρατεύματα επισκέφθηκε και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, διαμηνύοντας ότι το Ισραήλ θα νικήσει, χρησιμοποιώντας όλη του την ισχύ.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού οικονομικών του Ισραήλ στο ABC, Νιρ Μπαρκάτ, πως ο στρατός έχει το «πράσινο φως» να μπει όποτε είναι έτοιμος, αλλά οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων δεν είναι η προτεραιότητά του. «Πρώτη και βασική είναι η καταστροφή της Χαμάς», είπε, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να φέρουμε πίσω τους ομήρους ζωντανούς».

Συνάντηση Σίσι – βασιλιά Αμπντάλα

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η συνάντηση του Αιγύπτου προέδρου με τον βασιλιά της Ιορδανίας.

Στη συνάντησή τους καταδίκασαν τη «συνολική τιμωρία», όπως την αποκάλεσαν, των Παλαιστινίων, διαχωρίζοντας εμφανώς τις δράσεις της Χαμάς από τους κατοίκους της Γάζας και σύμφωνα με πηγές από την Ιορδανία «συζήτησαν τους τρόπους για να σταματήσουν στην ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα».

Κάλεσαν να αποφευχθεί η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα και ο εκτοπισμός των κατοίκων προς την Αίγυπτο και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Η Αίγυπτος και η Ιορδανία ήταν οι πρώτες αραβικές χώρες που ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους με το Τελ Αβίβ το 1979 και το 1994 αντίστοιχα, γι’ αυτό και παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Άγνωστο πότε θα ανοίξει η διάβαση της Ράφα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έστειλε 951 τόνους τροφίμων που επαρκούν για μια εβδομάδα και για τις ανάγκες 488.000 ανθρώπων. Συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ισραήλ, ώστε να περάσουν προς την πολιορκημένη περιοχή «για αρχή 20 φορτηγά» με ανθρωπιστική βοήθεια. Η ποσότητα κρίθηκε «εντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Την Πέμπτη ένα αεροπλάνο των Εμιράτων εκφόρτωσε εννέα τόνους βοήθειας της UNICEF.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι «πέρα από καταστροφική», με τα αποθέματα σχεδόν άδεια έπειτα από 13 ημέρες πολέμου, δήλωσε η Sara Alzawqari, εκπρόσωπος της UNICEF, την ώρα που το CNN μετέδιδε ότι και πάλι η αιγυπτιακή μεθόριος δεν θα ανοίξει προς τη Γάζα.