Εδώ και πολλές εβδομάδες σχεδίαζε το χτύπημα στη Νέα Υόρκη ο 29χρονος Σαϊφούλο Σαΐποφ όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζον Μίλερ κατονόμασε τον δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, με τους 8 νεκρούς, ως τον 29χρονο Σαϊφούλο Σαΐποφ, ο οποίος εισήλθε στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2010. Σύμφωνα με την αστυνομία, προετοίμαζε την επίθεση εδώ και πολλές εβδομάδες, φαίνεται πως διέπραξε το χτύπημα "στο όνομα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους".

Ο ύποπτος νοίκιασε το φορτηγάκι του στο Νιου Τζέρσεϊ, μία ώρα πριν από την επίθεση. Στο εσωτερικό του οχήματος βρέθηκαν πολλά μαχαίρια, ενώ τα σημειώματα που βρήκαν οι αρχές ήταν γραμμένα στην αραβική γλώσσα. Σε αυτά αναγραφόταν το μήνυμα το Ισλαμικό Κράτος "θα αντέξει για πάντα".

Ο 29χρονος έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μπελβιου, οι αρχές τον ανέκριναν στο κρεβάτι του.

Ο Ουζμπέκος μετανάστης είχε επαφές με ένα άλλο πρόσωπο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο του FBI, καθώς υπάρχουν υποψίες σε βάρος του για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, έγινε σήμερα γνωστό από μια πηγή από τους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το πρόσωπο με το οποίο ο φερόμενος δράστης Σαϊφούλο Σαΐποφ επικοινωνούσε διαμένει επίσης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δεν ακυρώνεται ο μαραθώνιος

Οι αρχές της Νέας Υόρκης δεν θεωρούν ότι υπάρχει κάποια επιπρόσθετη, συγκεκριμένη ή αξιόπιστη απειλή εναντίον της πόλης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο δήμαρχος είπε ότι ο μαραθώνιος που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή στην πόλη θα διεξαχθεί κανονικά αλλά τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ενισχυμένα. "Προχωράμε μπροστά και περιμένουμε με ανυπομονησία τον μαραθώνιο της Κυριακής. Θα διεξαχθεί όπως είναι προγραμματισμένος (...) Θα υπάρχουν μέτρα προστασίας, όπως πάντα, και θα λάβουμε και επιπλέον μέτρα ασφαλείας", είπε ο ντε Μπλάσιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μία ημέρα μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε οκτώ ανθρώπους.

Αντιπαράθεση για τη λοταρία της πράσινης κάρτας

Το σύστημα χορήγησης μέσω λοταρίας πράσινων καρτών, που αναγνωρίζουν στον κάτοχό τους το δικαίωμα να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ, βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο μιας σφοδρής αντιπαράθεσης στη χώρα, καθώς ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στη Νέα Υόρκη διέθετε πράσινη κάρτα έπειτα από κλήρωση, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο τρομοκράτης εισήλθε στη χώρα μας χάρη στο Πρόγραμμα της λοταρίας χορήγησης βίζας, ένα θαύμα του Τσακ Σούμερ» ήταν το ειρωνικό tweet που έγραψε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, στοχοθετώντας τον επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Δημοκρατικών στη Γερουσία.

Οι αξιωματικοί που έχουν αναλάβει τις έρευνες δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν ότι ο άνδρας ουζμπεκικής καταγωγής, που σκότωσε 8 ανθρώπους χθες, αφού έπεσε με το μικρό φορτηγάκι του πάνω σε ποδηλάτες και πεζούς στο Μανχάταν, είχε λάβει άδεια διαμονής μέσω αυτού του συστήματος κλήρωσης. Ωστόσο οι Ρεπουμπλικάνοι σύντομα έσπευσαν να αδράξουν την ευκαιρία για να καταγγείλουν ένα μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και που βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρό τους.

«Μαχόμαστε με σθένος υπέρ μιας μετανάστευσης που βασίζεται στην αξία, (δεν θέλουμε) πλέον το σύστημα λοταρίας των Δημοκρατικών. Πρέπει να είμαστε ΠΟΛΥ ΠΙΟ αυστηροί (και περισσότερο έξυπνοι)» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ένα άλλο tweet. Ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε επίσης έναν Αμερικανό αξιωματικό εν αποστρατεία που δήλωσε στο Fox News ότι ο Τσακ Σούμερ προωθεί την «εισαγωγή ευρωπαϊκών προβλημάτων» στην Αμερική.

«Πίστευα πάντα και συνεχίζω να πιστεύω ότι η μετανάστευση είναι ένα καλό πράγμα για την Αμερική» επισήμανε από την πλευρά του σήμερα ο Σούμερ, με ένα μήνυμα στο Twitter.

«Ο πρόεδρος Τραμπ, αντί να πολώνει και να διχάζει τις ΗΠΑ, κάτι που φαίνεται πως κάνει πάντα τον καιρό μιας εθνικής τραγωδίας, πρέπει να επικεντρωθεί στη αποτελεσματική λύση, την χρηματοδότηση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την οποία πρότεινε να μειώσει στον τελευταίο προϋπολογισμό» που κατέθεσε, συμπλήρωσε ο Δημοκρατικός.

Το σύστημα χορήγησης μέσω λοταρίας πράσινων καρτών προσφέρει σε 50.000 υποψηφίους ετησίως την ευκαιρία να μπορέσουν να ζήσουν στις ΗΠΑ. Το σύστημα αυτό ευνοεί τους υπηκόους χωρών με σχετικά χαμηλά ποσοστά μετανάστευσης στην Αμερική, τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των θεωρήσεων εισόδου δίνεται στην Αφρική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ