Το βασικότερο πρόβλημα µε το σύστηµα των µπλε κάδων είναι ότι δεν µπορεί να βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους υψηλούς στόχους ανακύκλωσης. Λόγω του συστήµατος των µπλε κάδων, στο οποίο επενδύθηκε το ιλιγγιώδες ποσό των 360.000.000 ευρώ χωρίς αποτέλεσµα, η ανακύκλωση συσκευασιών έµεινε καθηλωµένη για πολλά χρόνια σε ποσοστά που µε δυσκολία έφτασαν το 19% (µε αµφισβητούµενες µεθόδους), όταν η νοµική υποχρέωση της χώρας µας είναι 50% για το τέλος του 2020, που ήδη έφτασε, ενώ ήδη οι νοµικές υποχρεώσεις ανέρχονται στο 65% ανακύκλωση το 2025. Όλοι, πλέον, οµολογούν ότι το σύστηµα του ενός µπλε κάδου είναι απαρχαιωµένο και αποτελεί «αποτυχηµένη ελληνική πατέντα», αφού σε καµία άλλη χώρα (ούτε καν της Αφρικής) δεν υπάρχει µόνο ένας κάδος για την ανακύκλωση, και µάλιστα ανοικτός, δίπλα στον (πράσινο) κάδο απορριµµάτων.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

Όπως αναλύθηκε το Σάββατο 28 Νοεµβρίου, το πρώτο ορόσηµο είναι το µακρινό έτος 2002, όταν η Βάσω Παπανδρέου έκλεισε το µεγάλο deal µε την έκδοση της υπ’ αριθµ. 106453/20.2.2003 δικής της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β 391/2003) για την έγκριση του συστήµατος των µπλε κάδων. Ως αποτέλεσµα, η Βάσω Παπανδρέου δηµιούργησε το µονοπώλιο της ΕΕΑΑ Α.Ε., αλλά και επιβάρυνε τους δήµους µε το συνολικό κόστος συλλογής και µεταφοράς για λογαριασµό µιας ανώνυµης εταιρείας, µε αποτέλεσµα ακόµα µία «αποτυχηµένη ελληνική πατέντα» εις βάρος των πολιτών της χώρας µας.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

Όπως παρουσιάστηκε στις 28 Νοεµβρίου, το δεύτερο ορόσηµο ήταν η προσπάθεια για τη δηµιουργία ενός εναλλακτικού συστήµατος µε την πρωτοβουλία του (τότε) πανίσχυρου επιχειρηµατία Πάνου Ζερίτη της χαρτοβιοµηχανίας Diana και µε τη συµµετοχή των µεγαλύτερων συλλεκτών χαρτιού (Λαζόπουλος, Οικονόµου κ.ά.), η οποία απέτυχε, γιατί όλοι οι υπόλοιποι συλλέκτες αποχώρησαν. Ο λόγος ήταν ότι η ΕΕΑΑ Α.Ε. τούς πρότεινε να δηµιουργήσουν µια δική τους κοινοπραξία και συµβλήθηκαν µε την ΕΕΑΑ Α.Ε. µε ιδιαίτερα προνοµιακούς όρους, ώστε να αποχωρήσουν και να µη δηµιουργηθεί δεύτερο συλλογικό σύστηµα συσκευασιών.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

Το επόµενο ορόσηµο, όπως αναλύθηκε σε προηγούµενο φύλλο των «Π», ήταν η ανανέωση της έγκρισης των µπλε κάδων µε την υπ’ αριθµ. 118019/18.3.2009 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 634/2009) του Γιώργου Σουφλιά, όπου έθεσε ως βασικό όρο έγκρισης την οικονοµική ενίσχυση των δήµων από την ΕΕΑΑ Α.Ε. για τις εργασίες συλλογής και µεταφοράς µε το, κατ’ ελάχιστον, ποσό των 30 ευρώ ανά συλλεγόµενο τόνο. Ως αποτέλεσµα, η ΕΕΑΑ Α.Ε. έπρεπε να καταβάλ λει ένα ποσό περίπου 10.000.000 ευρώ ανά έτος, µε έναρξη το 2009. Παράλληλα, επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά έσπασε το µονοπώλιο της ΕΕΑΑ Α.Ε. µε την έγκριση του έτερου συλλογικού συστήµατος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Η συγκεκριµένη «αποτυχία» της γνωστής V+O, που δεν µπόρεσε να «ελέγξει» τον υπουργό Γιώργο Σουφλιά, είναι κάτι που φέρει βαρέως ο Θωµάς Βαρβιτσιώτης.

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

Το τέταρτο ορόσηµο είναι η περίοδος υπουργίας της Τίνας Μπιρµπίλη (για όσους την ξεχάσατε, ήταν κολλητή του ΓΑΠ), όταν ο Γιάννης Ραζής (πρώην ιδιοκτήτης καταστήµατος ψιλικών και νυν γενικός διευθυντής των µπλε κάδων) ορίστηκε µέλος του ∆.Σ. του ΕΟΑΝ (ΦΕΚ 285/24.8.2010). ∆ηλαδή και ελέγχων και ελεγχόµενος, µε απόφαση της Τίνας Μπιρµπίλη. Ο Γιάννης Ραζής έφτασε στο σηµείο να συµµετάσχει σε θέµα συζήτησης της ΕΕΑΑ Α.Ε. στη συνεδρίαση της 2ας/11/2010 (δηλαδή δεν είχε καν την προνοητικότητα να είναι τουλάχιστον λίγο προσεκτικός). Ως αποτέλεσµα, προκλήθηκε σάλος και, µετά τα πρωτοσέλιδα της εποχής, η Μπιρµπίλη τον αντικατέστησε, αφού ο συγκεκριµένος ορισµός ήταν παντελώς παράνοµος.

ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

Το επόµενο ορόσηµο είναι η περίοδος υπουργίας στο Περιβάλλοντος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου (ο οποίος, αφού υπέγραψε το µνηµόνιο, αποφάσισε να «σώσει» και την ανακύκλωση). Επειδή ένιωθε ισχυρός (γι’ αυτό χειρίστηκε µε τον γνωστό τρόπο τη λίστα Λαγκάρντ), συµφώνησε να ξαναδηµιουργήσει ένα µονοπώλιο στην ανακύκλωση, αφήνοντας τη γνωστή Κάτια Λαζαρίδη (ως πρόεδρο του ΕΟΑΝ) να λάβει µια παντελώς παράνοµη απόφαση. Για κακή του τύχη, αλλά προς όφελος της ανακύκλωσης και της χώρας, στο Συµβούλιο της Επικρατείας υπηρετούσε η σηµερινή Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που αποκατέστησε τη νοµιµότητα.

ΤΟ ΕΚΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

Ο Σωκράτης Φάµελλος ήταν για πολλά χρόνια ο εκπρόσωπος των µπλε κάδων στη Θεσσαλονίκη, µέχρι να γίνει βουλευτής. Ισως επειδή κάποιες µεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται εύκολα, προσπάθησε να εγκρίνει την ανανέωση του συστήµατος των µπλε κάδων την Τετάρτη πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών του 2019. Οµως είχε παταγώδη αποτυχία, αφού το ∆.Σ. του ΕΟΑΝ δεν είχε απαρτία, αν και προσπάθησαν να λάβουν µια παράνοµη απόφαση, αλλά τους διέκοψε ο αρµόδιος δικαστικός επιµελητής.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΡΟΣΗΜΟ

Το έβδοµο ορόσηµο είναι η έγκριση της ανανέωσης των µπλε κάδων στην περιβόητη συνεδρίαση της 13ης/5/2020. Οπως έχουν αποκαλύψει τα «Π», ο φερόµενος ως «ατζέντης» των µπλε κάδων, Μανώλης Γραφάκος, προέβη σε συνεχιζόµενες παραβάσεις καθήκοντος, ώστε να εγκριθούν οι µπλε κάδοι, παρόλο που χρωστούν 87.000.000 ευρώ στους δήµους. Βέβαια, ο Μ. Γραφάκος είχε την καθοριστική συνεργασία των υπαλλήλων - εισηγητριών του ΕΟΑΝ Τριανταφυλλιάς Χαριτοπούλου και Αργυρώς Ρεµούνδου. Είναι οι δύο υπάλληλοι του ΕΟΑΝ που έχουν λάβει αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά µισθοδοσίας, ενώ έχουν µεταταχθεί παρανόµως στον ΕΟΑΝ. ∆ηλαδή «παρανοµία στο τετράγωνο». Τυχαίο ή όχι; Σύντοµα όλα θα αποδειχθούν σε όλους.

Σίγουρα αυτή η ιστορία θα απασχολήσει άλλες αίθουσες δηµόσιων Αρχών και πλέον καταγράφεται ως πολύ σκοτεινή, η οποία όσο φωτίζεται από τη δηµοσιογραφική έρευνα τόσο αποδεικνύει ότι επί Κυριάκου Μητσοτάκη πολλά πλέον αλλάζουν στη χώρα και το µεταρρυθµιστικό έργο της κυβέρνησης δεν µπορεί να το σταµατήσει κανένας, ούτε καν µια µεγάλη εταιρεία lobbying.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»