«Επειδή θα μπουν και άλλες εταιρείες στο παιχνίδι των εμβολίων νομίζω ότι ο ρυθμός παραγωγής και διάθεσης εμβολίων  θα είναι ραγδαία επιταχυνόμενος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής παθολογίας λοιμώξεων, μέλος της επιτροπής των εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, υπογραμμίζοντας ότι «ο στόχος μέχρι το πρώτο εξάμηνο ένα 50-60% του πληθυσμού θα καλυφθεί».

Ειδικότερα για τον προγραμματισμό των εμβολίων, ο κ. Σκουτέλης διευκρίνισε: «Δεν θα περιμένουμε να τελειώσει η κάθε ομάδα για να μπει η επόμενη δηλαδή δεν θα περιμένουμε να τελειώσουν οι άνω των 65 για να αρχίσουμε να βάζουμε τους ανοσοκατεσταλμένους, θα τρέχουν παράλληλα από την άλλη εβδομάδα. Και μάλιστα είχαμε οδηγία από το επιχειρησιακό σκέλος της ομάδας να το υπολογίζουμε ανά 100 χιλιάδες δόσεις για παράδειγμα και όχι με απόλυτους αριθμούς ώστε όσα ερχόντουσαν να τα προγραμματίζαμε να γίνουν με τον αντίστοιχο ρυθμό».

Αναφορικά με την σύσταση στην Αμερική για τον νέο τρόπο χρήσης των μασκών λόγω της μετάλλαξης του ιού, ο καθηγητής δήλωσε: «Δεν το γνωρίζω, δεν ξέρω αν είναι και γενικότερη οδηγία το θέμα είναι ότι η διαχείριση των μεταλλαγμένων στελεχών είναι ίδια με τη διαχείριση του φυσικού στελέχους. Δηλαδή δεν έχει μεγαλώσει ο ιός ούτε έχει μικρύνει ώστε να περνάει από τους πόρους των μασκών άρα η διαχείριση είναι ακριβώς η ίδια τώρα αν πρέπει να φοράμε διπλή ιατρική, ή ιατρική και πάνινη δεν το γνωρίζω, δεν είμαι σίγουρος ότι στη φάση αυτή έχει κανένα νόημα».

«Καταρχάς δεν είμαι σίγουρος αν γενικώς η αύξηση των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας είναι αποτέλεσμα κακής πρακτικής, που είναι το πιο πιθανό, ή αποτέλεσμα της μετάλλαξης. Ούτως ή άλλως η μετάλλαξη είναι κάτι το οποίο είναι φυσική ιδιότητα του ιού», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Όταν έχουμε να κάνουμε με μια πιθανότητα χειρότερη από την τρέχουσα τότε λαμβάνουμε πιο αυξημένα μέτρα έστω και αν αυτά δεν είναι αποδεδειγμένα. Όσον αφορά τη λοιμογόνο δύναμη δεν το γνωρίζουμε, δεν γνωρίζουμε αν δηλαδή οι άνθρωποι πεθαίνουν πιο πολύ επειδή είναι πιο πολλά τα άτομα τα οποία νοσηλεύονται λόγω του ότι είναι πιο μολυσματικός αλλά άλλο μολυσματικός και άλλο η λοιμογόνος δύναμη», δήλωσε επιπρόσθετα.

Παράλληλα εξήγησε ότι «μολυσματικός σημαίνει ότι είναι ικανός να μολύνει πιο πολλά άτομα, αυξημένη λοιμογόνος δύναμη σημαίνει πεθαίνουν πιο πολλοί, σε αυτό δεν έχουμε ακόμη γνώση».

«Τα εμβόλια τα τρέχοντα καλύπτουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη», επισήμανε ο κ. Σκουτέλης.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, σημείωσε: «Οι εμβολιασμοί πάνε πάρα πολύ καλά, όσα εμβόλια έρχονται τα διαθέτουμε. Μην ξεχνάτε ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες όχι σε όλες, από τα 100 που έρχονται τα 50 χορηγούνται σε άτομα τα οποία εμβολιάζονται και τα άλλα 50 τα κρατάμε για τη δεύτερή τους δόση».

«Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση άνθρωπος σε 3 εβδομάδες να μην κάνει τη δεύτερη του δόση γιατί έχει ήδη κρατηθεί, υπάρχουν χώρες όμως και μεγάλες και σοβαρές χώρες οι οποίες έχουν αρχίσει ανά δύο και τρεις μήνες ώστε να κερδίσουν χρόνο, εμείς όμως είπαμε ότι εφόσον η επίσημη οδηγία είναι σε 3 εβδομάδες θα το κάνουμε σε 3 εβδομάδες και όχι σε 3 μήνες που δεν είναι σίγουρο ότι είναι αποτελεσματικό», διευκρίνισε.