Σε «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται η χώρα και το σύστημα Υγείας, με τα κρούσματα και τις μεταλλάξεις να αυξάνονται αλλά και να αυξάνουν τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, με τους γιατρούς να δίνουν δύσκολο αγώνα προκειμένου να νοσηλευτούν οι ασθενείς με κοροναϊό. Τα κρεβάτια κοροναϊού στις ΜΕΘ μειώνονται δραματικά, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις.

Χθες στην σύσκεψη στο Μαξίμου, Κυριάκος  Μητσοτάκης, Σωτήρης Τσιόδρας και Βασίλης Κικίλιας συμφώνησαν ότι το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του και είναι αναγκαία η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να βρεθούν κρεβάτια και να έχουν την κατάλληλη νοσηλεία οι ασθενείς με κοροναϊό.

Όσο η κατάσταση γίνεται αφόρητη και πιεστική στις ΜΕΘ με τους επικεφαλής των κλινικών και τους επιδημιολόγους να κάνουν δραματικές εκκλήσεις στον κόσμο να προστατευτούν και να τηρούν τα μέτρα, τόσο το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας αυξάνεται, συμβάλλοντας σ’ αυτό τα απερίσκεπτα κορονοπάρτι, αλλά και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος.

 «Ψάχνουν» ΜΕΘ στο Λαϊκό – Με φορητούς αναπνευστήρες δύο ασθενείς

 Την δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία και τον αγώνα που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές περιέγραψε ο προϊστάμενος στην κλινική Covid του Λαϊκού Νοσοκομείου, κ. Νίκος Ορφανός, ο οποίος μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» αποκάλυψε πως υπάρχουν 2 διασωληνωμένοι -μέσης ηλικίας- με φορητό αναπνευστήρα.

 «Χρειάζονται μεταφορά άμεσα σε ΜΕΘ για να έχουν μηχανική υποστήριξη. Ένας φορητός αναπνευστήρας δεν παρέχει την ασφάλεια που παρέχει η μηχανική υποστήριξη στις ΜΕΘ. Με ότι αυτό συνεπάγεται» τόνισε ο γιατρός.



 Παράλληλα, χαρακτήρισε εφιαλτική την εφημερία που ολοκληρώνεται, καθώς στο νοσοκομείο έγιναν 48 εισαγωγές για covid περιστατικά.

 Ακόμα, ο κ. Ορφανός, σχολίασε την απόφαση να φύγουν δύο γιατροί από το Λαϊκό για να στελεχώσουν την κλινική για να υποδεχθεί ασθενείς covid, ως «απαράδεκτη απόφαση, που μετά από ενέργειές μας ανακλήθηκε. Ντροπή να φεύγουν από το δημόσιο νοσοκομείο γιατροί για να στελεχώσουν τον ιδιωτικό τομέα».

 Υπογραμμίζεται ότι στην Αττική συνολικά υπάρχουν 95 διασωληνωμένοι που ψάχνουν κρεβάτι ΜΕΘ.

  Αυξάνονται τα κρούσματα – Τρομάζουν οι μεταλλάξεις

 Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για τα αυξημένα κρούσματα που δεν παρουσιάζουν μείωση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος μίλησε στο  LIVE για το διάγραμμα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τόνισε ότι «αυτό το διάγραμμα δείχνει τα κρούσματα με τις μαύρες τελίτσες που είναι από τα πραγματικά κρούσματα που μετράει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ. Οι κόκκινες γραμμούλες είναι το μοντέλο μας, το οποίο καταλήγει το να του ζητήσουμε 20 μέρες πρόβλεψη, δείχνει λοιπόν αυτό το μοντέλο μια επιπέδωση μετά τις 20 του μήνα», εξήγησε.


 Αρχικά την 15η Ιανουαρίου φαίνεται πως είναι η αρχή της αύξησης. Φτάνουμε τώρα στις 12 και 19 το σημείο που φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση. Εκτιμάται ότι στις 17 – 18 Μαρτίου, δηλαδή αύριο – μεθαύριο είναι η κορύφωση. Και αρχίζει και επιπεδώνεται η καμπύλη. Η επιπέδωση αυτή διαρκεί αρκετές μέρες μέχρι τις 20 – 22 του μήνα και από τις 25 υπάρχει μια ελαφρά κάμψη.

 Αύριο – μεθαύριο, την Πέμπτη, φαίνεται η κορύφωση της πανδημίας, αυτό εκτιμάται βάσει του μοντέλου του κ. Τζανάκη, δηλαδή η χειρότερη στιγμή της πανδημίας αυτού του τρίτου κύματος.  Και μετά από το Σαββατοκύριακο αρχίζει μια πολύ αργή πτώση.

 «Αυτός ο συντηρητικός μέσος όρος που βάζουμε εμείς, το κάτω όριο δηλαδή του μοντέλο μας. Επιτρέψτε μου να πω ότι έχει κάποια ανώτερα όρια ο κινητός μέσος όρος της τάξεως των συν 300 κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να δούμε τις επόμενες μέρες και κρούσματα κοντά στις 3.000 λίγο πάνω από 3.000 μία ή δύο μετρήσεις», σημείωσε.

 Ανησυχία για το τρίτο κύμα

Καταιγιστική είναι η ροή ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου νοσηλεύεται το 60% των περιστατικών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα. Μέσα στο Σαββατοκύριακο στα νοσοκομεία της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, έγιναν 520 νέες εισαγωγές. Οι 75 από αυτές ήταν στον Ευαγγελισμό.

 Οι ασθενείς σε ειδικές μονάδες στο λεκανοπέδιο Αττικής έχουν ξεπεράσει τους 300, με τις αρχές να επιστρατεύουν ακόμα και τα χειρουργεία για να τους νοσηλεύσουν. Σε καθημερινή βάση ασθενείς διασωληνώνονται σε κοινούς θαλάμους και παραμένουν εκεί για ώρες, ενίοτε και για μέρες, αφού τα κρεβάτια στις ΜΕΘ είναι πλέον δυσεύρετα.

 Ίδια κατάσταση και στο Τζάνειο, καθώς γεμάτα είναι τα 10 κρεβάτια στην ΜΕΘ covid όσο και τα 9 στη γενική MEΘ. Πιέσεις δέχονται πλέον τα νοσοκομεία και στην Πελοπόννησο. Μόνο στην Αχαϊα, οι ασθενείς που νοσηλεύονταν το Σάββατο ήταν 190, με τους 30 να δίνουν «μάχη» στην εντατική.

Η αγωνία για τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας κορυφώνεται, καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται νέο κύμα εισαγωγών στα νοσοκομεία.

 «Οι αυξημένες εισαγωγές δυστυχώς θα οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων εντός των επόμενων εβδομάδων», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης στην τακτική για τον κοροναϊό ενημέρωση της Παρασκευής. Το περασμένο τριήμερο καταγράφηκαν 151 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας σε 7.137, με τους 480 να έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στον Μάρτιο.

 Μέτρα αποσυμπίεσης

Η εβδομάδα που διανύουμε αλλά και η επομένη θα δείξουν κατά πόσο μπορεί να γίνει χαλάρωση των μέτρων.

 Η κούραση των πολιτών είναι δεδομένη από το lockdown και γι’ αυτό μέσα στις επόμενες μέρες θα εξετάσουν μέτρα αποσυμπίεσης.

Έτσι, αναμένεται να επανεξεταστούν τα εξής τρία μέτρα:

  Η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από δήμο σε δήμο και το όριο των 2 χιλιομέτρων.

Το ενδεχόμενο να επιτραπεί ξανά η μετακίνηση με αυτοκίνητο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Και το τρίτο είναι  το ενδεχόμενο να μετακινηθεί πιο αργά η απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο καθώς μεγαλώνει και η ημέρα.