Σοβαρή επιτυχία για το «νησί των ανέμων» θεωρείται η νεοϊδρυθείσα Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου στην οποία προχωράει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν. Ήδη μετατίθενται στο νησί πάνω από 100 αστυνομικοί οι οποίοι θα επανδρώσουν τα τμήματα Αστυνόμευσης και Τροχαίας, Ασφάλειας και Διοικητικής Υποστήριξης, η ίδρυση των οποίων προβλέπεται στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη τον Νοέμβριο. 

Η διαταγή ισχύει από σήμερα Δευτέρα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχουν μετακινηθεί στη Μύκονο οι πρώτοι 50 αστυνομικοί. Επίσης από κεντρικές υπηρεσίες μετατίθενται αντίστοιχα και στη Σαντορίνη. 

Νέος διευθυντής της Υποδιεύθυνσης ετέθη ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου Φώτης Τζελέπης. Η μετακίνηση των πρώτων 50 αστυνομικών γίνεται υπό τη μορφή τρίμηνης απόσπασης ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι η «θητεία» τους στη Μύκονο θα ανανεωθεί μέχρι τουλάχιστον το τέλος της τουριστικής σεζόν. 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σε στενή επαφή με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά, οι οποίοι είχαν συχνές συναντήσεις όπως πέρυσι τον Ιούλιο που είχε επισκεφθεί το νησί και σε συνάντησή του με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για ίδρυση νέας υπηρεσίας, με 120 άτομα προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού στην Πάρο, όπου έγινε τηλεδιάσκεψη με τους δημάρχους νησιωτικών δήμων, εξήρε τον δήμαρχο Μυκόνου για τη συμβολή του στο συγκεκριμένο εγχείρημα, όσο και για τη γενικότερη βοήθεια που παρέχει ως δήμος για τις υπηρεσίες και το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. 

116343373_696890424495658_7819832462436810346_n__1_

 Το νέο Π.Δ. προβλέπει ότι την Υποδιεύθυνση θα συγκροτούν τα εξής τρία τμήματα: Αστυνόμευσης, Τουρισμού και Τροχαίας, Ασφάλειας – Αλλοδαπών και Διοικητικής Υποστήριξης. Το πρώτο από τα τρία τμήματα θα ασχολείται με θέματα ένστολης αστυνόμευσης, όπως είναι η εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας, η εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η φύλαξη στόχων πιθανών εγκληματικών ενεργειών κ.ά. Το τμήμα Ασφαλείας θα είναι επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση –κυρίως– της διακίνησης ναρκωτικών, όπως επίσης και της παράτυπης μετανάστευσης. Το τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης τέλος, θα ρυθμίζει θέματα εσωτερικών λειτουργιών. 

Οι αστυνομικοί, με επικεφαλής τον υποδιευθυντή Φώτη Τζελέπη θα ξεκινήσουν να εγκαθίστανται ήδη από αύριο στη Μύκονο. Παράλληλα με τη σταδιακή αύξηση της τουριστικής κίνησης αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να αποσπαστούν στο νησί ακόμα 50 δόκιμοι αστυφύλακες.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τέλος τη δημιουργία ενός νέου κέντρου επιχειρήσεων στο νησί. Ήδη εκτελούνται εργασίες για τη χωροθέτησή του, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και η προμήθεια των καμερών που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του νησιού. Η λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων δεν θα αφορά μόνο θέματα τροχαίας αλλά και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί και στη Σαντορίνη, ενώ εξετάζεται η ενίσχυση –τους καλοκαιρινούς μήνες– με προσωπικό της Πάρου αλλά και της Ρόδου.