Μετά την απόφαση για την ΕΜΑΚ, πιο κοντά δείχνει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σημαντικό αλλά όχι ικανοποιητικό ποσοστό εργαζομένων έχει λάβει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, με αποκλίσεις ανάλογα με τους κλάδους.

Ειδικότερα, έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών του ΕΣΥ και το 88% του ιδιωτικού τομέα – ποσοστό υψηλό που βοηθά ουσιαστικά στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας στις δομές υγείας-, το 63% του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ και το 62% του ιδιωτικού τομέα, ενώ περίπου στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται ο εμβολιασμός για το λοιπό προσωπικό σε ΕΣΥ και ιδιωτικές δομές, 60% και 63%, αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο τα σχετικά ποσοστά ήταν πολύ πιο χαμηλά, με τους εμβολιασμένοι νοσηλευτές να μην ξεπερνούν το 40%. Ωστόσο, με δεδομένο ότι όλοι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να μπουν πρώτοι στην εμβολιαστική εκστρατεία, από τις αρχές Ιανουαρίου, γίνεται εμφανές ότι υπήρξε μια στάση αναμονής έναντι των εμβολίων, ή ακόμα και επιφύλαξης, η οποία χαρακτηρίζει ακόμη το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Άλλωστε το 37%-40% παραμένει ανεμβολίαστο.

Την ίδια ώρα, η άποψη που διατύπωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, κ. Αντώνης Μανιτάκης, ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών των ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος είναι απολύτως σύμφωνος με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, και η προ ημερών δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, επί του θέματος προοιωνίζουν εξελίξεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο για τη θωράκιση του κρίσιμου κλάδου των υγειονομικών στο σύστημα δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μανιτάκης διευκρίνισε ότι οι όποιες κυρώσεις για τους αρνητές, δεν μπορούν να φτάσουν έως την απόλυση. «Δεν μπορεί να έχει τέτοια δυσμενή συνέπεια ο πολίτης», είπε χαρακτηριστικά.

Το ιταλικό πρότυπο

Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης τον περασμένο Μάρτιο να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των φαρμακοποιών, μάλλον λειτούργησε καταλυτικά. Ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης άνοιξε το θέμα με συνέντευξη που είχε δώσει στον τηλεοπτικό σταθμό STAR στις αρχές του περασμένου Απριλίου, «δείχνοντας» τους υγειονομικούς, λέγοντας πως, σε ουδέτερο χρόνο, από τον Σεπτέμβριο, ενδέχεται να τεθεί θέμα υποχρεωτικότητας, όπως έχει γίνει ήδη στην Ιταλία. 

Η γνωμοδότηση του ΑΠΘ

Το κρίσιμο ζήτημα της ενδεχόμενης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών απασχόλησε και τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Μελέτης Ιατρικού Δικαίου και Βιοηθικής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, οι οποίοι γνωμοδότησαν πως το ιταλικό μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και στη χώρα μας.

«Κατά τον παρόντα χρόνο και όσο διαρκεί η πανδημία του Covid-19, το υπουργείο Υγείας μπορεί να ορίσει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές υγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις, ή ατόμων με ειδικές ανάγκες), ορίζοντας ταυτόχρονα ως άμεση συνέπεια της άρνησης εμβολιασμού τους την απομάκρυνσή τους από τον χώρο εργασίας τους χωρίς καμία οικονομική απαίτηση», αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση.