KIVOTOS_KOSMOU
Ελλάδα

Κιβωτός του Κόσμου: Εν γνώσει της κυρα-Δέσποινας η θυρίδα και ο λογαριασμός με τις 60.000 ευρώ - Οι επόμενες κινήσεις του «σύγχρονου Νώε»

Στη Νέα Μονή Χίου διαμένει πλέον η υπέργηρη μητέρα του πατέρα Αντώνιου

Στη Νέα Μονή της Χίου φαίνεται πως διαμένει το τελευταίο διάστημα η κυρα-Δέσποινα. Η υπέργηρη μητέρα του ιδρυτή της «Κιβωτού» έχει βρει καταφύγιο κοντά στο μεγαλύτερο γιο της και ηγούμενο της μονής, Διονύσιο Παπανικολάου . Προ ημερών, η ηλικιωμένη γυναίκα συγκέντρωσε πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας όταν έγινε γνωστό πως κατέχει το 50 τοις εκατό της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κιβωτός του Κόσμου» με το άλλο 50% να βρίσκεται στο όνομα της νύφης της, πρεσβυτέρας Σταματίας Γεωργαντή.

Μάλιστα, μετά τον πρώτο έλεγχο που έγινε στα οικονομικά της οργάνωσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει στο όνομά της τραπεζικός λογαριασμός μέσα στον οποίο βρίσκονται κατατεθειμένα 60.000 ευρώ. Επιπλέον, η 86χρονη μητέρα του πατρός Αντωνίου εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια θυρίδας στην Εθνική Τράπεζα της Χίου, η οποία αναμένεται να ανοίξει εντός της ημέρας, καθώς χθες, που είχε προγραμματιστεί, υπήρξε πρόβλημα στη μετάβαση των στελεχών της Οικονομικής Αστυνομίας στο νησί.

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες με εισαγγελική εντολή έγινε δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών της 86χρονης, ενώ ακολούθως είχε σφραγιστεί και η θυρίδα της στη Χίο.

Η εν λόγω θυρίδα αναμένεται να ρίξει φως σε οικονομικά κενά που υπάρχουν στην υπόθεση καθώς φαίνεται πως εδώ και καιρό δεν την έχει επισκεφτεί κανείς. Ενδεχομένως, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας περιμένουν να βρουν αν τυχόν κατέληγαν στη συγκεκριμένη θυρίδα ποσά από τις μεγάλες αναλήψεις που έκανε ο πατήρ Αντώνιος από το λογαριασμό της «Κιβωτού» στη Χίο, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια τα ποσά αυτά εξαφανίζονταν.

Στο μοναστήρι της Χίου, μέσα στο δωμάτιό της, εντόπισε την κυρα-Δέσποινα η κάμερα της εκπομπής «T-live». Σαστισμένη και διστακτική στην αρχή, η ηλικιωμένη γυναίκα απάντησε σε κάθε ερώτηση που της έγινε, με την ευγένεια αλλά και τη θλίψη της για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες να ξεχειλίζουν στα λόγια της. Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως αποκάλυψε ότι γνώριζε τόσο την ύπαρξη του λογαριασμού με τα 60.000 ευρώ όσο και της τραπεζικής θυρίδας που βρίσκεται στο όνομά της. Εν γνώσει της επίσης φάνηκε πως ήταν και το γεγονός ότι είναι ιδιοκτήτρια του 50 τοις εκατό της ΜΚΟ.
Πριν από λίγες ημέρες, ωστόσο, οι δύο γιοι της που μένουν στη Χίο, ο πατήρ Διονύσιος και ο Νίκος Παπανικολάου, διέψευσαν ότι η μητέρα τους είχε οποιαδήποτε σχέση με την Οργάνωση. «Αποκλείεται η μητέρα μας να είναι μέτοχος στην “Κιβωτό του Κόσμου”, δεν ξέρω πώς προέκυψε αυτό», είχαν πει προ ημερών, ενώ είχαν αναφερθεί στη μικρή σύνταξη των 340 ευρώ που παίρνει η ηλικιωμένη γυναίκα και ως εκ τούτου δέχεται βοήθεια από τα παιδιά της για να μπορεί να ζήσει. Η 86χρονη κυρα-Δέσποινα, όμως, είπε τελείως διαφορετικά πράγματα αφού παραδέχτηκε ότι τα 60.000 ευρώ τα είχε από το σύζυγό της.

«Τα μοιράσαμε στα παιδιά μας»

«Το ήξερα ότι έχω θυρίδα στην τράπεζα. Αυτά τα είχαμε πάει για τα παιδιά… Τα παιδιά… ρωτήστε τον πάτερ. Το ήξερα ότι αυτά τα λεφτά ήταν στο όνομά μου… Το ήξερα… Του μπαμπά… Του άντρα μου… Τα είχαμε πάρει και τα μοιράσαμε στα παιδιά μας», σημείωσε η μητέρα του πατέρα Αντώνιου. Παράλληλα, παραδέχθηκε τη συμμετοχή της στη μετοχική σύνθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». «Η θυρίδα είναι δικιά μου… Έχουμε μέσα κάτι του μπαμπά μας, όταν έφυγε… Όταν έφυγε ο σύζυγός μου, μου τα άφησε… Τα ξέρω αυτά τα ποσά» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «δεν έχουν καμία δουλειά με τον πατέρα Αντώνιο. Αυτά τα λεφτά είναι του άντρα μου. Η θυρίδα είναι δικιά μου και του άντρα μου» είπε επαναλαμβάνοντας ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη ΜΚΟ.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν θυμόταν το περιεχόμενο της θυρίδας: «Δεν θυμάμαι τι ποσό έχει μέσα, είναι λίγα πραγματάκια. Αχ το παιδάκι μου! Τόσες ψυχούλες έσωσε και τώρα το σταυρώνουν σαν τον Χριστό» κατέληξε η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ξεσπώντας σε λυγμούς.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μητέρα του πατρός Αντωνίου είχε μιλήσει πριν από λίγες ημέρες μία στενή της φίλη, η οποία είχε υποστηρίξει ότι η ηλικιωμένη ζει μέσα στη φτώχεια: «Έπρεπε να τη γνωρίσετε πριν από 5 χρόνια που όλοι είχαν πλυντήριο και εκείνη είχε μια σκάφη και κουβαλούσε το νερό. Έχει η μάνα του μερίδιο στην “Κιβωτό”. Τι θέλει εδώ η γυναίκα; Δεν μπορούσε ο γιος της να της πάρει ένα διαμέρισμα να τη βάλει μέσα, που ζει εδώ και κρυώνει; Μπαίνουν τα νερά μέσα και η γυναίκα κρυώνει και τρέμει. Αυτό δεν είναι σπίτι, αυτό είναι κοτέτσι».

«Καλύτερα να ήσουν μέσα στη φυλακή παρά στην Κιβωτό»

Ένα από τα 4 παιδιά που κλείστηκαν μέσα στο σπίτι-αναμορφωτήριο της Κιβωτού στην οδό Πιπίνου αποφάσισε χθες να μιλήσει δημόσια για τα όσα βίωσε σε δομή της oργάνωσης. Ο νεαρός Στέφανος βαφτίστηκε στην «Κιβωτό» και πήρε το όνομα «Ελλάδιος».

«Στην αρχή όλα ήταν πολύ καλά» αφηγήθηκε στο «Live News» ο πρώην φιλοξενούμενος της «Κιβωτού» που μίλησε χωρίς να κρύβει το πρόσωπο ή το όνομά του. Μάλιστα, κατονόμασε δύο εργαζόμενους στην «Κιβωτό» ως τα πρόσωπα που τον είχαν χτυπήσει όταν ήταν μικρός. Ο Ελλάδιος είχε μπει στην «Κιβωτό» με εισαγγελική εντολή. Απομονώθηκε στην Πιπίνου όπου αναγκάστηκε να πηγαίνει νυχτερινό σχολείο προκειμένου να εργάζεται τις υπόλοιπες ώρες.
«Με το πέρασμα του καιρού τα πράγματα χειροτέρευαν» είπε. «Όταν κάναμε ένα λάθος υπήρχε η τιμωρία. Καλύτερα να ήσουν μέσα στη φυλακή παρά στη δομή. Δηλαδή ένα παιδί 14 με 15 ετών το έχεις να δουλεύει, δεν το πας μία βόλτα, δεν έχει φίλους και δεν το αφήνεις να μιλάει με την οικογένειά του».
Οι σοκαριστικές περιγραφές δεν σταματούν εκεί: «Με πήγαν στην Πιπίνου γιατί έλεγα “ρε” και τους πήγαινα κόντρα. Ξυπνούσαμε το πρωί και πηγαίναμε για δουλειά στην αποθήκη της “Κιβωτού” και σχολάγαμε κατά τις 6. Όταν τελειώναμε από τη δουλειά, δεν είχαμε να δούμε ούτε τηλεόραση. Στην Πιπίνου έμεινα ένα χρόνο».
Ο Ελλάδιος καθώς εργαζόταν στις αποθήκες έχει εικόνα και για τα ρούχα που πήγαινε ο κόσμος στη δομή, ενώ του είχε ζητηθεί από τους ιθύνοντες να πάει να πετάξει τα ρούχα και μάλιστα να σιγουρευτεί να τα πετάξει μέσα στους κάδους.
Σχετικά με τη διακίνηση χρήματος μέσα στη δομή, ο πρώην τρόφιμος ανέφερε: «Η “Κιβωτός” μάζευε και 10 χιλιάδες ευρώ τις Κυριακές από τις δωρεές».

Οι επόμενες κινήσεις του «σύγχρονου Νώε»

Τα όσα έχουν ακουστεί από τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε άρχισαν να γίνονται γνωστές οι πρώτες καταγγελίες γύρω από την «Κιβωτό του Κόσμου», είναι αποφασισμένος να αντικρούσει ο πατήρ Αντώνιος. Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα του Βόλου TheNewspaper.gr, τις επόμενες ημέρες, ο ιερέας πρόκειται να καταθέσει υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να παρέχει αυτοβούλως τις δικές του εξηγήσεις για όσα καταγγέλλονται δημοσίως. Επιπλέον, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιβάλλον του ιδρυτή της «Κιβωτού» ισχυρίζεται ότι ήταν η ίδια η πρεσβυτέρα που κάλεσε τις Αρχές προκειμένου να παραδώσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία της ΜΚΟ, σε συνεννόηση με τη νέα διοίκηση που όρισε το υπουργείο Εργασίας και με πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής.
Αναφέρουν ακόμα ότι καμία ύποπτη οικονομική συναλλαγή δεν υπάρχει, ενώ δεν έχει γίνει μεταφορά χρηματικού ποσού από τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΜΚΟ προς προσωπικούς λογαριασμούς της πρεσβυτέρας ή του πατρός Αντωνίου.
Άνθρωποι του περιβάλλοντός του ανέφεραν στην ιστοσελίδα ότι ο πατήρ Αντώνιος βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς βλέπει ένα σχέδιο εξόντωσης πίσω από όσα ακούγονται. Τέλος, εντός των ημερών οι νομικοί συμπαραστάτες του π. Αντωνίου πρόκειται να παραχωρήσουν μία συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσουν το πανελλήνιο για τις εξελίξεις στην υπόθεση, στην οποία προτάθηκε να είναι παρών και ο ίδιος ο ιδρυτής της «Κιβωτού».
Ταυτόχρονα, σε μία από τις σελίδες της «Κιβωτού» στο facebook, με χθεσινή ανάρτησή του, ο Πασχάλης Σ. (παιδαγωγός στη δομή της Πωγωνιανής που πρόσφατα απομακρύνθηκε από την οργάνωση) κάλεσε τους υπερασπιστές του πατρός Αντωνίου να θέσουν εαυτούς στη διάθεση των τριών δικηγόρων του «εάν και εφόσον απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του».

Είχαν χωρίσει «από κλίνης» με την πρεσβυτέρα

Χωριστά υπνοδωμάτια διατηρούσαν στις δομές της «Κιβωτού» ο πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου και η σύζυγός του Σταματία Γεωργαντή. Αυτό τουλάχιστον απέδειξε η επιτόπια έρευνα στις δύο δομές του Βόλου, η μία στο Διμήνι και η δεύτερη στον Άνω Βόλο. Και τα δύο σπίτια ανήκαν στο βιομήχανο Κώστα Λούλη, που υπό τη μορφή δωρεάς τα παραχώρησε στην «Κιβωτό». Το πρώτο για να στεγάσει αγόρια που είχαν βρει στέγη στην οργάνωση και το δεύτερο για να μείνουν κορίτσια που ενδεχομένως τα αδέλφια τους έμεναν στο Διμήνι.
Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες, η δεύτερη δομή δεν λειτούργησε ποτέ κατ’ αυτόν τον τρόπο αφού κατέληξε να γίνει η εξοχική κατοικία της «Κιβωτού». Μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της «Κιβωτού του Κόσμου» επισκέφτηκαν, το πρωί της Τρίτης, αιφνιδίως τη συγκεκριμένη δομή. Σε αυτήν, η πρεσβυτέρα είχε το δικό της δωμάτιο, το οποίο εμφανίζεται πιο λιτό από το αντίστοιχο που είχε ο «καπετάνιος» της «Κιβωτού» στην έπαυλη στο Διμήνι. Ένα διπλό κρεβάτι και μία… βρεφική κούνια δεσπόζουν στο χώρο, την ώρα που το δωμάτιο του πατέρα Αντώνιου διέθετε όργανα γυμναστικής, ακόμα και τζάκι. Έξω από την πόρτα του δωματίου του βρισκόταν μια επιγραφή που έγραφε: «El capitano». Υπενθυμίζεται ότι το ηγετικό ζευγάρι της «Κιβωτού» έχει υιοθετήσει τρία αγόρια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 8 Δεκεμβρίου 2022