«Αντίκρισα ένα παιδί νεκρό», ανέφερε η ειδικευόμενη παιδίατρος του Καραμανδάνειου, Ελένη Στογιαννίδου, η οποία κατέθεσε χθες στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου πως από τις εξετάσεις που είχαν γίνει στο παιδί «δεν βρέθηκε κάτι παθολογικό».

Η μάρτυρας χαρακτήρισε «ψύχραιμη» την κατηγορούμενη, όταν ειδοποίησε τους γιατρούς για το επεισόδιο της ανακοπής της 9χρονης, αλλά συμπλήρωσε πως, «όταν σώθηκε το παιδί, φάνηκε ανακουφισμένη». Η ειδικευόμενη γιατρός είδε για πρώτη φορά την Τζωρτζίνα την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα που νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο. «Το παιδί καθόταν στο κρεβάτι, τα ζωτικά της σημεία ήταν καλά, είχε κάποια σάλια. Μου είπε η κατηγορούμενη ότι είχε κοιλιακό άλγος και με ρώτησε ‘’θα δίνατε εξιτήριο σε αυτό το παιδί;’’. Εγώ ρώτησα την επιμελήτριά μου και στη συνέχεια είπα στη μητέρα του παιδιού ότι δεν θα πάρει εξιτήριο, να μη φάει κάτι το παιδί και ότι θα μπει όρος».

Εξιτήριο

Πρόεδρος: Γιατί αναφέρεται ότι η μητέρα σάς είπε «θα δίνατε στο παιδί αυτό εξιτήριο;»

Μάρτυρας: Μου έκανε εντύπωση ο τόνος της.

Πρόεδρος: Δεν είναι σύνηθες να έχουν τέτοιες συμπεριφορές οι γονείς;

Μάρτυρας: Έτσι το εξέλαβα. Είναι σύνηθες βέβαια, αλλά αυτό μου έμεινε.

Το απόγευμα της Κυριακής, η μάρτυρας πέρασε ξανά από το δωμάτιο της 9χρονης, την οποία βρήκε να κοιμάται, ενώ η μητέρα της την ενημέρωσε πως της είχε παραγγείλει να φάει σουβλάκια. «Αργότερα ήμουν στο γραφείο με την κυρία Καρκανιά και την κυρία Δημητροπούλου. Η κατηγορούμενη χτύπησε την πόρτα με απλό χτύπημα και μας είπε ότι χτυπάει το οξύμετρο, αλλά δεν φάνηκε κάτι επείγον, όποτε εγώ δεν πήγα στο δωμάτιο. Όταν πήγα, είδα ένα παιδί νεκρό και γινόταν προσπάθεια ανάνηψης. Μου είπαν να καλέσω αναισθησιολόγο, όπως και έκανα. Το παιδί επανήλθε μετά από 50 λεπτά», είπε η μάρτυρας.

Δύο επεισόδια

Τη σκυτάλη στο βήμα του μάρτυρα πήρε ο νευρολόγος Αδαμάντιος Καντερέλος, ο οποίος μετέφερε στη δικαστική αίθουσα τα λόγια της 9χρονης Τζωρτζίνας, όταν του περιέγραψε το επεισόδιο σπασμών που την οδήγησε στο Καραμανδάνειο. «Πήρα ένα ιστορικό από τη μητέρα της. Εκείνη μου ανέφερε δύο επεισόδια μέσα στον ύπνο. Μάλιστα, το ένα επεισόδιο μού το περιέγραψε και το παιδί. Της λέω ‘’πώς το θυμάσαι;’’ Μου απάντησε ‘’σαν όνειρο μέσα στον ύπνο’’. Κάναμε εξετάσεις, ήταν όλα φυσιολογικά. Εκεί τελείωσα εγώ. Δεν είχε ενδείξεις η τομογραφία εγκεφάλου ή κάτι παθολογικό», είπε ο μάρτυρας.

Ο ίδιος περιέγραψε ανήσυχη τη Ρούλα Πισπιρίγκου κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της Τζωρτζίνας «Η μητέρα είχε μια ανησυχία για το τι γίνεται. Κάναμε το εγκεφαλογράφημα, το οποίο ήταν φυσιολογικό. Με ρώτησε γιατί έπαθε αυτό το παιδί μου, κι εγώ το απέδωσα σε διαταραχή ύπνου. Δεν με ρώτησε κάτι άλλο, μίλησε με τους παιδιάτρους για τα περαιτέρω», ανέφερε ο νευρολόγος, κάνοντας λόγο στη συνέχεια για «ασαφή» επεισόδια.

Λόγω πυρετού

«Θέλουμε να δούμε αν είναι επιληπτικό επεισόδιο. Σε τέτοια ο γονιός μπορεί να πει ήταν μελανιασμένο το παιδί ή ότι είχαν διάρκεια ή ότι αργεί να επανέλθει. Υπάρχουν συμπτώματα περισσότερα. Η μητέρα περιέγραψε κάποιες κινήσεις σε όλο το σώμα και έπειτα το παιδί αφυπνίστηκε. Αυτά τα φαινόμενα παραπέμπουν περισσότερο σε παραϋπνία, δηλαδή διαταραχή ύπνου», είπε και ξεκαθάρισε πως, ακόμα και αν υπήρχαν σπασμοί από υπογλυκαιμικό επεισόδιο, θα είχαν αποτυπωθεί σε χαμηλές τιμές σε κάποιους δείκτες των αιματολογικών εξετάσεων. Μάλιστα, απέκλεισε και το ενδεχόμενο το παιδάκι να είχε πυρετικούς σπασμούς, αφού τέτοιοι εκδηλώνονται με υψηλό πυρετό, αλλά και σπασμούς από κατάποση χαπιών, όπως είχε πιθανολογήσει άλλη γιατρός του νοσοκομείου.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 7/3