Για ένα πολυήμερο διάστημα η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαϊδου δέχτηκε συμπεριφορές που όπως κατήγγειλε, δεν αρμόζουν σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, σε έναν χώρο δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Για αρκετές ημέρες οι συγκεκριμένοι φοιτητές σύμφωνα με την καθηγήτρια, επικαλούμενοι την πλειοψηφία, έβαλλαν συστηματικά κατά της ίδιας. Όπως περιέγραψε, περικύκλωσαν το γραφείο της, διέκοψαν το μάθημά της και κρέμασαν μεγάλα πανό μέσα στη σχολή με τα οποία την καλούσαν να υποβάλει την παραίτησή της. Αφορμή στάθηκε μια αναδημοσίευση που έκανε στο Facebook σε μία ανάρτηση που ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών «δεν μπορεί να έχουν τοξικότητα ή βία, καθώς αυτά δεν συνάδουν με καμιά διαμαρτυρία, πόσω μάλλον με ένα συλλαλητήριο για μία εθνική τραγωδία».

Τα parapolitika.gr την προηγούμενη Τετάρτη (29/3) βρέθηκαν στην Φιλοσοφική σχολή και την συνάντησαν λίγο πριν μπει στο αμφιθέατρο για να διδάξει. Η ίδια μπροστά στην κάμερα αναφέρθηκε σε όλα αυτά που πέρασε και εμφανίστηκε αποφασισμένη να συνεχίσει να μάχεται υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης εντός του πανεπιστημιακού χώρου.

«Ό,τι έκανα, το έκανα για να υπερασπιστώ την ελευθερία διακίνησης των ιδεών και την ελευθερία γνώμης μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο. Εναντιώθηκα γιατί είναι απαράδεκτο να υποστώ στοχοποίηση από μία μερίδα φοιτητών μειοψηφική, για δήλωση μου στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook» είπε στην αρχή η κυρία Νικολαΐδου.

Στη συνέχεια τόνισε ότι τέτοιου είδους καταστάσεις δεν μπορεί να τις επιτρέψει και για αυτό οποιαδήποτε παρόμοια επίθεση δεχτεί η ίδια ή συνάδελφός της ξανά θα την βρει μαχόμενη.

Τέλος, πρόσθεσε ότι: «Το μόνο που θέλω να πω είναι όχι απλώς καταδικάζω τη στάση αυτής της μερίδας φοιτητών, αλλά ακόμα θλίβομαι για την αδυναμία τους να κατανοήσουν κείμενα. Εφόσον οι ίδιοι λένε ότι είναι δημοκράτες και παλεύουν για δημοκρατικές ελευθερίες, εάν είχαν διαβάσει προσεκτικά το κείμενο μου θα έπρεπε να το προσυπογράψουν».