Στην εξαρθρώση δύο πολύ σκληρών συμμοριών που εξέδιδαν γυναίκες από την Λατινική Αμερική προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.

Διασώθηκαν 51 γυναίκες

Η επιχείρηση με το κωδικό όνομα «Αμαρυλλίς» πραγματοποιήθηκε χθες (30/6) και συνελήφθησαν 11 μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ διενεργήθηκε έλεγχος σε 13 οίκους ανοχής και συνελήφθησαν 11 γυναίκες οι οποίες δούλευαν εκεί. Η ΕΛΑΣ κατάφερε να διασώσει 51 γυναίκες (48 από Κολομβία, 2 από Βενεζουέλα και 1 από Αλβανία), οι οποίες είχαν πέσει θύματα των συγκεκριμένων κυκλωμάτων.


Πώς δρούσαν

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εγκληματικές οργανώσεις μέσω ατόμων που είχαν τον ρόλο του στρατολόγου, έπειθαν τις γυναίκες από τη Λατινική Αμερική να ταξιδέψουν στην Ελλάδα δίνοντας τους ψεύτικες υποσχέσεις για υψηλές απολαβές, οι οποίες μπορεί και να έφταναν μέχρι και τις 20.000 ευρώ.

Όταν οι κοπέλες έρχονταν στην Ελλάδα, τις έκλειναν σε διαμερίσματα στην περιοχή της Καλλιθέας και τις ανάγκαζαν για τρεις μήνες, όσο διαρκούσε η βιζα τους δηλαδή, να εκδίδονται έναντι 20-50 ευρώ ακατάπαυστα και χωρίς ρεπό στους οίκους ανοχής των οργανώσεων.

Η σκληρότητα των κυκλωμάτων μπορεί να εντοπιστεί και στο γεγονός ότι όταν οι γυναίκες ήθελαν ρεπό καθώς δεν μπορούσαν να δουλέψουν λόγω της εμμηνορρυσίας, τα μέλη του κυκλώματος τις έγδιναν προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έλεγαν αλήθεια.

Επίσης το ένα κύκλωμα επέβαλε πρόστιμα στις κοπέλες μεγαλώνοντας το χρέος τους (το οποίο αρχικά υπολογιζόταν στα 2.600 έως και 2.800 ευρώ). Το δεύτερο κύκλωμα έφτανε επίσης στο σημείο να δίνει μπόνους 300 ευρώ στις γυναίκες σε περίπτωση που μπορέσουν να στρατολογήσουν κι άλλες κοπέλες για λογαριασμό της οργάνωσης.

Πάνω από 160.000 ευρώ τον μήνα τα κέρδη της μίας οργάνωσης  

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οίκοι ανοχής των εγκληματικών οργανώσεων βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και στην οδό Φυλής, στο Αιγάλεω, στη Λεωφόρο Συγγρού και στη Λεωφόρο Αθηνών. Ακόμα οι οργανώσεις είχαν οίκους ανοχής και στη Θεσσαλονίκη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κέρδη  της μίας οργάνωσης  ξεπερνούσαν τα 160.000 ευρώ το μήνα από τα οποία τα 130.000 προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική. Για τον λόγο αυτό είχαν συσταθεί επιχειρήσεις οι οποίες δρούσαν ως «πλυντήρια» προκειμένου να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δράση τους η μία οργάνωση ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2020 και η άλλη το 2021. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο συμμοριών ήταν οι άνθρωποι που έκαναν την στρατολόγηση.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Αστυνομία ξεκίνησε  την έρευνα τον περασμένο Ιανουάριο ύστερα από καταγγελία γυναίκας, η οποία διέμενε κοντά σε σπίτι που κρατούνταν οι κοπέλες.